Roundup - jak działa,kiedy rozkłada się w ziemi,skutki jego działania itp
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: 5 hektarow- od czego zaczac, pomocy !!!
forumowicz spodziewałem się po Tobie troche więcej. Cóż wątpie aby Twój sąsiad uraczył trawnik Roundupem, a być może zakupił od kolejarzy tzn. psełdo roundup do pryskania torowiska (środek działa doglebowo oraz na zielone rośliny). Uwierz mi że z doświadczenia po takim zabiegu siałem poplon i nic się nie działo. Jak bym przytaczał co mój sąsiad tworzy to Bareja mógby napisać ciekawy scenariusz do nowego filmu;-)
A wracając do kosiarki, to usuwasz częsci roślin nad ziemią a reszta zostaje i przy najbliższym deszczu w poszukiwaniu światła wyjdzie znów piękny dorodny chwaścik. Glebogryzarka jest skuteczna, ale razem z wcześniejszym opryskiem.
A wracając do kosiarki, to usuwasz częsci roślin nad ziemią a reszta zostaje i przy najbliższym deszczu w poszukiwaniu światła wyjdzie znów piękny dorodny chwaścik. Glebogryzarka jest skuteczna, ale razem z wcześniejszym opryskiem.
Po Tobie też spodziewałem się więcej . Czy Ty naprawdę sądzisz, że ja pisząc o kosiarce miałem na myśli taki zabieg agrotechniczny, po którym już nic tylko siać i sadzić?. Osobiście nie bardzo sobie wyobrażam puszczenie wprost glebogryzarki w trawę, gdzie nie tylko zając może się schować - jak Ty to proponujesz.
MarcinBrz pisze:Mirku - poczytaj etykietę Roundupu. Dla mnie to, co napisał producent jest "święte". Preparat i ulotka zostały zatwierdzone i tyle
Argument nie do podważenia, faktycznie.
Znam ciekawsze lektury niż ta etykieta... pierwszy raz to ją czytałem jak bylem młody i piękny. Znaczy, prehistoria....
Przykre to co piszesz, ale z tym co piszesz na tym poziomie nie da się dyskutować.
Smacznego.
Etykiety od DDT też napisał producent i zostały przez kogoś tam zatwierdzone.
- krismiszcz
- 500p
forumowicz dalej nie rozumiesz, nie każe Ci odrazu po oprysku jechać glebogryzarką bo to sprzeczne ze sztuką. Tylko cały szum o skuteczności, bo tam gdzie roundup nie zniszczy korzeni oraz kłączy to z determinacją zniszczy owa wcześniej wspomniana glebogryzarka ;-) Myślałem że znasz kolejność zabiegów i nie musze ich wspominać, ale to moja wina może mało ze zrozumieniem napisałem.
... no chyba że i Twoja kosiarka to zrobi ;-)
... no chyba że i Twoja kosiarka to zrobi ;-)
Otóż to !!MirekL pisze:Etykiety od DDT też napisał producent i zostały przez kogoś tam zatwierdzone
Są i bardziej współczesne przykłady
http://futureblog.pl/2009/08/toksyczne- ... ej-grypie/
a pamiętacie tą psychozę jaka wtedy była i naciski na zakup szczepionki ?.
kriszmiszcz
Posłużę się cytatem Mirka L
Życzę miłego dniaMirekL pisze:Przykre to co piszesz, ale z tym co piszesz na tym poziomie nie da się dyskutować.
Re: Roundup - czy rozkłada się w ziemi?
Kupujcie zamienniki . Po pierwsze dużo taniej. Po drugie to nie kwestia samego glifosadu , ale tzw. substancji pomocniczych o których się bardzo nie mówi. Nie kupujcie nic tej firmy . Obejrzyjcie zrozumiecie .
Warto obejrzeć aby zrozumieć i być choć trochę świadomym
Warto obejrzeć aby zrozumieć i być choć trochę świadomym
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 )
Robert i Szymon (junior lat 9 )
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Firma ta czy inna zasada działania jest taka sama, ochrona patentowa Raundapu skończyła się chyba 2 lata temu i dziś na rynku jest mnóstwo preparatów o tym samym działaniu co Raundup, który jest stosowany powszechnie w Europie nie tylko na plantacjach GMO. Rolnicy także w Polsce opryskują zboża na kilka dni przed zbiorami w celu równomiernego wysuszenia roślin.
krismiszcz
Co do oprysków ugorów forumowicz ma racje pozbędziesz się zielonego świństwa ale nie nasion, glebogryzarką wyciągniesz je na powierzchnie, i po kilku dni od zabiegu na powierzchni jest mnóstwo maleńkich zielonych chwościków, na pewno po siewie stosujesz wybiórcze herbicydy typu np. Goltix i po zielsku, jeśli ktoś ma ochotę na chemie i robi to zgodnie z zaleceniami to niema w tym nic złego takie jest moje zdanie.
Ekologiczna walka z zielskiem nie jest łatwa ale we własnym ogródku chyba warto się pomęczyć, i unikać chemii.
krismiszcz
Co do oprysków ugorów forumowicz ma racje pozbędziesz się zielonego świństwa ale nie nasion, glebogryzarką wyciągniesz je na powierzchnie, i po kilku dni od zabiegu na powierzchni jest mnóstwo maleńkich zielonych chwościków, na pewno po siewie stosujesz wybiórcze herbicydy typu np. Goltix i po zielsku, jeśli ktoś ma ochotę na chemie i robi to zgodnie z zaleceniami to niema w tym nic złego takie jest moje zdanie.
Ekologiczna walka z zielskiem nie jest łatwa ale we własnym ogródku chyba warto się pomęczyć, i unikać chemii.
brak polskich znaków
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nigdzie nie sprzedaję, sam konsumuję. Jestem (odpukać!) zdrowy, lekarza nie widziałem od wieeeelu lat (chociaż nie, na okresowych byłem, niczego nie znaleźli ;)).forumowicz pisze:Marcin Brz
Rób co chcesz tylko zdradź , gdzie sprzedajesz swoje plony. I czy je osobiście konsumujesz ?. Bulwersujące nie jest szpikowanie roślin chemią z lenistwa i w pogoni za kasą, co podwójna moralność. To dla siebie- to na sprzedaż.
Ja równieżforumowicz pisze: Pozdrawiam
W takim razie jak wytłumaczyć w ogóle fakt zatwierdzenia tej ulotki i preparatu? Kolejna teoria spiskowa? A może podmiot dopuszczający przystawia pieczątki na ładne oczy? Jeśli nie wierzyć ulotce, to komu? To nie złośliwe pytania, poważnie chciałbym wiedzieć.Argument nie do podważenia, faktycznie.
Znam ciekawsze lektury niż ta etykieta... pierwszy raz to ją czytałem jak bylem młody i piękny. Znaczy, prehistoria....
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
http://www.youtube.com/watch?v=PWTgtjIFJv4Powa żnie?
A to z ostatnich dni:
Mas sprecyzował, że 75 proc. implantów wypełniono żelem pozbawionym stosownych zezwoleń, a tylko 25 proc. - autoryzowanym amerykańskim żelem Nusil. Na podstawie fałszywych oświadczeń francuskiej firmy niemiecki instytut TUV wydał certyfikat dopuszczający implanty PIP na rynek.
Podkreślenie moje.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ie_do.html
Nie chce mi się grzebać... poszukaj, o lekach które spowodowały setki zgonów. Też miały certyfikat, zezwolenia....
Uwaga, drastyczne:
http://www.youtube.com/watch?v=PWTgtjIFJv4
To na liście refundowanych:
http://www.fakt.pl/pradaxa-zabija,artyk ... 582,1.html
Ktoś zatwierdził, lek do produkcji, listę... a producent sam się wycofuje.
Tu dalej o radosnej działalności koncernów farmaceutycznych:
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/smier ... omosc.html
A wydawało by się, że co jak co ale leki przez dopuszczeniem do obrotu wymagają więcej badań, pozwoleń itd... niż jakaś tam trutka na zielsko.
A to z ostatnich dni:
Mas sprecyzował, że 75 proc. implantów wypełniono żelem pozbawionym stosownych zezwoleń, a tylko 25 proc. - autoryzowanym amerykańskim żelem Nusil. Na podstawie fałszywych oświadczeń francuskiej firmy niemiecki instytut TUV wydał certyfikat dopuszczający implanty PIP na rynek.
Podkreślenie moje.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ie_do.html
Nie chce mi się grzebać... poszukaj, o lekach które spowodowały setki zgonów. Też miały certyfikat, zezwolenia....
Uwaga, drastyczne:
http://www.youtube.com/watch?v=PWTgtjIFJv4
To na liście refundowanych:
http://www.fakt.pl/pradaxa-zabija,artyk ... 582,1.html
Ktoś zatwierdził, lek do produkcji, listę... a producent sam się wycofuje.
Tu dalej o radosnej działalności koncernów farmaceutycznych:
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/smier ... omosc.html
A wydawało by się, że co jak co ale leki przez dopuszczeniem do obrotu wymagają więcej badań, pozwoleń itd... niż jakaś tam trutka na zielsko.
-
- 200p
Jak chodzi o leki oczywiście masz rację, nawet ostatnio czytałem w jakiejś gazecie artykuł o tej tematyce. Jednak chodzi mi w tym konkretnym wypadku o przekręty dotyczące Roundupu.
Ale rzeczywiście - Twoje przykłady dają do myślenia, aż za bardzo.
Ale rzeczywiście - Twoje przykłady dają do myślenia, aż za bardzo.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
- krismiszcz
- 500p
majs ale mi nie chodzi o nasiona Oczywiście zostaną w glebie na następny sezon, ale to jest najmniejszy problem. Najgorszą rzeczą są chwasty ukryte głęboko podziemią, posiadają ukształtowany system korzeniowy, kłącze na kilka metrów itp. Taki chwast najbardziej niszczy uprawe, zabiera cenne składniki, wode. A nasiona część przetrwa zime a część nie, a wiosną czy jesienią dostaną doglebowym przedsiewnym. Czasami miałem tak, że 2h były do odratowania i nie dopuszczam myśli abym robił to ekologicznie. Nikt nie ma na to czasu ani pieniędzy, ktoś tu pisał że Roundup to tylko wpędzanie w koszty i z tym w 100% niezgodzę się. Kalkulując koszt oleju napędowego a koszt oprysku ... chyba że kosiarka + miedzian ;-)
P.S a czy ktoś zauważył różnice orki ugoru po randapie i bez?
P.S a czy ktoś zauważył różnice orki ugoru po randapie i bez?
-
- 200p
Może nie samej orki, ale ogólnie przygotowania ziemi. Gleboryzarka+orka jesienna bez Roundupu=więcej chwastów niż ziemniaków. To samo z Roundupem - praktycznie czyste pole.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
film świat według --nazwa zastrzeżona1--, daje do myślenia, z drugiej strony tam gdzie liczy wynik finansowy ,zawsze wygra to co taniej wychodzi. A może doczekamy czasów że i zdrowiej, z większym nakładem pracy - będzie się też opłacać! Ot, takie noworoczne życzenia ;)
Pozdrawiam