Rabata cebulowa i co dalej?
Re: Rabata z cebulowych
Ja bym dalii na szczycie nie sadziła.. pomimo że są piękne to jednak za wysokie... chyba że wykorzystasz niższe odmiany....
ze wszystkich uśmiechów - ten zrodzony z serca jest najpiękniejszy.....
Pozdrawiam Ciepluteńko.. z uśmiechem:))
Pozdrawiam Ciepluteńko.. z uśmiechem:))
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie chciałam zakładać nowego wątku, więc piszę w tym. Co można sadzić NA roślinach cebulwych po ich kwitnięciu? Coś może z jednorocznych roślin? Bez wykopywania cebulek? Czy jest jakaś taka roślinka, która nie uszkodzi cebulek a którą bez problemu będzie można usunąć na jesień?
Tak samo mam problem z konwaliami. Co można sadzić z konwaliami, gdy one przekwitają zostają same liście, czy można coś z nimi wsadzić, ozdobnego? Proszę o radę, pozdrawiam
Tak samo mam problem z konwaliami. Co można sadzić z konwaliami, gdy one przekwitają zostają same liście, czy można coś z nimi wsadzić, ozdobnego? Proszę o radę, pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata
Ja na moje hiacynty i narcyzy sadziłem cynie i astry, wyrzucając jednoroczne teraz nie wyrywałem całych roślin a ucinałem przy ziemi, wtedy ich korzenie dostarczą odrobinę próchnicy i napowietrzą ubitą glebę jak również pozwolą wsiąknąć głębiej wodzie
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
Ja również sadziłam astry i cynie , kwitną aż do jesieni, gdy już cebulowe dawno nikną
Pozdrawia cynia
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Konwalie żadnej innej roślinie ( nawet chwastom ) nie dadzą żyć, ale ich liście też są ładne :P
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
a coś niższego niż cynie? byłoby coś? Bo nie wiem czy astry można sadzić na np tulipanach?
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Ja po tulipanach sadzę aksamitke tą drobniutką albo dalie z siwu te niskie
już kilka lat tak postępuję
już kilka lat tak postępuję
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
a może jakieś obsiewki np. smagliczka jednoroczna
Jesienią minionego roku zrobiłem mieszana rabatę z roślin cebulowych, teraz zastanawiam sie jakie gatunki jednoroczne posadzić między zasychające cebulowe. Może coś doradzicie? Dodam,że rabata jest w miejscu słonecznym(3/4 dnia w słońcu).
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Zajrzyj tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9#p1070657
Od siebie mogę polecić z jednorocznych lwie paszcze, maciejki i cynie. Pięknie kwitną i mają dekoracyjne kwiatki.
Natomiast jeśli cebulowe mają być szybko i bez większej pracy "zakryte" to warto posadzić między nimi byliny płożące, poduszkowe, które ładnie się rozrastają, ale ze względu na swoją niską wysokość nie zasłaniają roślin cebulowych (np. żagwin, gęsiówka, goździki bylinowe, floksy szydlaste, niektóre dzwonki). Wiosną cebulowe będą wyrastać ponad niziutkie bylinki, natomiast jak zaczną zasychać im liście to byliny poduszkowe wypełnią szybko puste miejsca po nich.
Od siebie mogę polecić z jednorocznych lwie paszcze, maciejki i cynie. Pięknie kwitną i mają dekoracyjne kwiatki.
Natomiast jeśli cebulowe mają być szybko i bez większej pracy "zakryte" to warto posadzić między nimi byliny płożące, poduszkowe, które ładnie się rozrastają, ale ze względu na swoją niską wysokość nie zasłaniają roślin cebulowych (np. żagwin, gęsiówka, goździki bylinowe, floksy szydlaste, niektóre dzwonki). Wiosną cebulowe będą wyrastać ponad niziutkie bylinki, natomiast jak zaczną zasychać im liście to byliny poduszkowe wypełnią szybko puste miejsca po nich.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam Monika
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Czy to prawda że Szachownica wydziela pod ziemią zapach który odstrasza Nornice?
Zimowity podobno też tak działają.
Czy to prawda że Szachownica wydziela pod ziemią zapach który odstrasza Nornice?
Zimowity podobno też tak działają.
- ogrodzona
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lip 2013, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rabata cebulowa i co dalej?
Witam
to wątek jak w sam raz dla mnie.
Nie miałam problemu to już mam.
Zrobiłam na działce ROD przy samej siatce rabatę kwiatowa taką 1,5m szeroką a 3 metry długą.
Posadziłam na niej ok. 50 lilii. Było super.
Lilie się skończyły, wykopałam i po głębokim przemyśleniu postanowiłam je dać gdzie indziej.
Usunęłam 30 cm powierzchniowo ziemi, położyłam siatkę przeciwko kretom i jesienią
posadziłam miejsce przy miejscu mnóstwo cebul tulipanów, narcyzów i szafirków.
Rabata była powalająca. Ludziska zaglądali, cmokali. Milo było.
Ale na dzień dzisiejszy nie ma ani pół kwiatka. To co było obiektem westchnień jest blee.
W desperacji przycięłam górne liście cebulowych, zostawiając jednak co nie co.
Mocno podlałam rabatę i rozsiałam dużo onętka /kosmos.
Czy to dobry pomysł? Jak szybko uzyskać piękną rabatę? Cebulki są tak gęsto (nie chcę ich w tym roku wykopać,
bo ułożyłam ładną kompozycję barw.
Za każdą radę będę bardzo wdzięczna.
to wątek jak w sam raz dla mnie.
Nie miałam problemu to już mam.
Zrobiłam na działce ROD przy samej siatce rabatę kwiatowa taką 1,5m szeroką a 3 metry długą.
Posadziłam na niej ok. 50 lilii. Było super.
Lilie się skończyły, wykopałam i po głębokim przemyśleniu postanowiłam je dać gdzie indziej.
Usunęłam 30 cm powierzchniowo ziemi, położyłam siatkę przeciwko kretom i jesienią
posadziłam miejsce przy miejscu mnóstwo cebul tulipanów, narcyzów i szafirków.
Rabata była powalająca. Ludziska zaglądali, cmokali. Milo było.
Ale na dzień dzisiejszy nie ma ani pół kwiatka. To co było obiektem westchnień jest blee.
W desperacji przycięłam górne liście cebulowych, zostawiając jednak co nie co.
Mocno podlałam rabatę i rozsiałam dużo onętka /kosmos.
Czy to dobry pomysł? Jak szybko uzyskać piękną rabatę? Cebulki są tak gęsto (nie chcę ich w tym roku wykopać,
bo ułożyłam ładną kompozycję barw.
Za każdą radę będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam ciepło - ogrodzona
Re: Rabata cebulowa i co dalej?
Ja na miejsca po cebulowych sadzę astry i inne jednoroczne