Płodozmiany.Zmianowanie upraw.Uprawy współrzędne
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sąsiedztwo roślin
Agulka11 dziękuję za informację Nie mogę nigdzie znaleźć wiadomości nt. czosnku i jego "sąsiadów". Inne warzywa są bardziej dostępne Czy mogę Cię wobec tego jeszcze prosić o info nt. cukinii i jej towarzyszy?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Kontakt:
Ja mam takie pytanko, czy w jednej szklarni/ tunelu foliowym mogą być obok siebie papryka i pomidor?
Pytam, się ponieważ jeden znajomy powiedział, że jak jednego roku miał tylko paprykę to zbiór był obfity. Natomiast jak posadził pomidory i paprykę, to zbiory były takie jak kot napłakał. Może to czysty przypadek, ale jednak chce poznać innych zdanie.
Pytam, się ponieważ jeden znajomy powiedział, że jak jednego roku miał tylko paprykę to zbiór był obfity. Natomiast jak posadził pomidory i paprykę, to zbiory były takie jak kot napłakał. Może to czysty przypadek, ale jednak chce poznać innych zdanie.
- Yvona
Witam,
czy jako początkującego działkowca, czerpiącego rady z Waszego doświadczenia, możecie ocenić pod względem planowania warzywnika?
Robię to po raz pierwszy w życiu i chętnie poznam Wasze opinie, docenię rady i skorzystam z wszelkich uwag.
czy jako początkującego działkowca, czerpiącego rady z Waszego doświadczenia, możecie ocenić pod względem planowania warzywnika?
Robię to po raz pierwszy w życiu i chętnie poznam Wasze opinie, docenię rady i skorzystam z wszelkich uwag.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Yvona - zrobiłam zdjęcie z mojej mądrej książeczki.
Ps. Tak mało miejsca zaplanowałaś sobie na pomidorki? - Ja mam chyba takie jak Ty z truskawkami
Ps. Tak mało miejsca zaplanowałaś sobie na pomidorki? - Ja mam chyba takie jak Ty z truskawkami
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Wydaje mnie sie ze papryka nie powinna rosnąć razem z pomidorami. A niestety tak sadzę bo nie mam oddzielnego namiotu na paprykę. Pomidory mam co rok ładne ale papryka nie jest taka jak powinna być..Prosze może ktoś się wypowie na ten temat.
- Yvona
Gdzieś na forum jest tabela ze zgodnymi i niezgodnymi sąsiedztwami. Wynika z niej, że pomidory i papryka to dobre towarzystwo...
- Yvona
Agulka11-w zeszłym roku na działce miałam chyba 4 czy 5 krzaczków pomidorków koktajlowych, które dostałam od sąsiada. W tym roku chyba zrobię podobnie...Tym bardziej, że tylko koktajlowe wysieję. A co znaczy, że masz podobnie z truskawkami?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
podrzucę Wam skan z "Ogrodu warzywnego" Christela Ruppa, nie jest doskonały ale coś może odczytacie. A swoją drogą nie przejmujcie się aż tak, bo co poradnik to inne zalecenia;
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
A może ktoś wie jakie powinno być sąsiedztwo w kwiatach.Czytałam kiedyś na forum a teraz nie mogę tego poszukać.Chodzi mi np tulipany a mieczyki czy lilie
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Ivona - ja po prostu mam tyle miejsca na pomidory co Ty na truskawki :-DDDYvona pisze:Agulka11-w zeszłym roku na działce miałam chyba 4 czy 5 krzaczków pomidorków koktajlowych, które dostałam od sąsiada. W tym roku chyba zrobię podobnie...Tym bardziej, że tylko koktajlowe wysieję. A co znaczy, że masz podobnie z truskawkami?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- nursem71
- 100p
- Od: 29 gru 2011, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moje doświadczenia z pomidorami i papryką w jednym tunelu foliowym były takie, że początkowo wszystko wyglądało dobrze, ale kiedy pomidory urosły to zacieniły paprykę. Potrzebuje ona dużo światła. W tym roku wybieram tylko pomidory. Może znajdę odmianę papryki, która dobrze sobie radzi w gruncie. Czytałam że są takie, przynajmniej w Anglii.
Ja od kilkunastu lat uprawiam paprykę i pomidory w tej samej szklarni. Udaje się i jedno i drugie.
Paprykę sadzę bliżej słońca czyli wzdłuż południowej ściany, pomidory rosną dalej i radzą sobie doskonale. Ale to może zależy od ustawienia szklarni. Na dodatek pomidory sadzę wcześniej , więc zdążą trochę podrosnąć zanim wejdzie papryka.
Pozdrawiam , Bożenka.
Paprykę sadzę bliżej słońca czyli wzdłuż południowej ściany, pomidory rosną dalej i radzą sobie doskonale. Ale to może zależy od ustawienia szklarni. Na dodatek pomidory sadzę wcześniej , więc zdążą trochę podrosnąć zanim wejdzie papryka.
Pozdrawiam , Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Podzielę się własnym doświadczeniem,dwa lata temu tak własnie posadziłam do szklarni pomidory i paprykę, papryka zawiazała może 3 owoce,więc może coś w tym jest ,więcej nie sadziłam ich razem,posadziłam w gruncie i bawiłam sie w okrywanie włókniną na nadchodzące chłodniejsze noce .W tym roku dam sobie spokój z paryką,suszonej mielonej starczy mi na dwa lata jeszcze,pasty paprykowej tez jeszcze na nastepny rok mi starczy. Reniakairu pisze:Ja mam takie pytanko, czy w jednej szklarni/ tunelu foliowym mogą być obok siebie papryka i pomidor?