Szpak - jak go zadomowić?
Budkaze wszech miar pożyteczna jest (dla ptaków)
A na szpaki lekarstwa nie ma : grasują stadnie jak rekiny i żaden "gospodarz terenu" nie pomoże jeśli jest szpakiem .
Znam sposób ze słyszenia bo sam czereśni nie mam a wiśnie jakoś mi szpaki darowują
Ten sposób to umieszczenie na drzewie paru pluszaków typu kotek czy tygrysek i paru pasków hałasującej na wietrze błyszczącej folii . Gość co mi to opowiadał twierdził , że ma spokój ze szpakami dzięki tym zabiegom . Poradziłem mu jeszcze by grające byleco (typu kartka pocztowa czy zabawka) jeszcze dowiesił to zrobi "dyskotekę" ptakom
na co przystał , że dobry pomysł . Nie znam efektów bo mieszka daleko i nie było okazji ...
Ale w pluszaki i hałasy oczywiście wierzę , że skuteczne .
A na szpaki lekarstwa nie ma : grasują stadnie jak rekiny i żaden "gospodarz terenu" nie pomoże jeśli jest szpakiem .
Znam sposób ze słyszenia bo sam czereśni nie mam a wiśnie jakoś mi szpaki darowują
Ten sposób to umieszczenie na drzewie paru pluszaków typu kotek czy tygrysek i paru pasków hałasującej na wietrze błyszczącej folii . Gość co mi to opowiadał twierdził , że ma spokój ze szpakami dzięki tym zabiegom . Poradziłem mu jeszcze by grające byleco (typu kartka pocztowa czy zabawka) jeszcze dowiesił to zrobi "dyskotekę" ptakom
na co przystał , że dobry pomysł . Nie znam efektów bo mieszka daleko i nie było okazji ...
Ale w pluszaki i hałasy oczywiście wierzę , że skuteczne .
pozdrawiam pithal
- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Być moze dla zawodowych sadowników to dobre... Nie będe sobie szpecił działki w imię jedzenia czereśni. Choć slyszałem, ze i pod wókninę potrafią cwanie wmaszerowac.Erazm pisze:Januszu
A może zamiast budki dla szpaka kup włókninę P-17. Służy ona do osłony czereśni przed szpakami.
A u mnie bardziej jak o czereśnie chodzi o winogrona
Jeżeli na wiosnę do budki nie wprowadzi się szpacza rodzina to mam plan rezerwowy: mam nagrane odgłosy różnych ptaków atakowanych przez jastrzębie. Postawi się magnetofon i może dadzą się nabrać.
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
No właśnie Janusz. Mam na zbyciu kotka który rozłozy sie Tobie pod drzewem i będzie pilnował. Może chcesz ?
Jeszcze jedno mam dwie czereśnie jedna jest mała ale owoce ma piekne i smaczne. Druga to chyba jakaś chybryda. Czeresnia jest duża ( poczatkowo myslałam że to jakaś wiśnia bo owoce ma takie kwaskowe)
Owoców ma dużo. Są małe, niezbyt smaczne. Co mogę z tym fantem zrobić?
Jeżli nic..... to nie mam nic przeciwka żeby stado szpaków obrobiło mi drzewo.
Jeszcze jedno mam dwie czereśnie jedna jest mała ale owoce ma piekne i smaczne. Druga to chyba jakaś chybryda. Czeresnia jest duża ( poczatkowo myslałam że to jakaś wiśnia bo owoce ma takie kwaskowe)
Owoców ma dużo. Są małe, niezbyt smaczne. Co mogę z tym fantem zrobić?
Jeżli nic..... to nie mam nic przeciwka żeby stado szpaków obrobiło mi drzewo.
- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Eliza pisze:Własnie wyczytałam że można powiesić na drzewie czereśniowym płyty CD. Będzie błyszczeć i iddawać jakieś tam dźwięki i w ten sposób odstraszać szpaki.
Płyta CD dobra na wszystko? I na policyjny radar, i na szpaki....
To takie szamaństwo. Nie wierz w to.
Rzeczywiscie osobliwej urody może działce przysporzyć.Tylko takie błyszczące drzewo w lato? trochę nie na tą porę roku.
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
Nie wiem czy takie sposoby odstraszania ptaków nie są zakazane ustawami Unii Europejskiej .Macio pisze:Ptaki rzekomo boją się przedmiotów niebieskich i błyszczących. Najskuteczniej można je odstraszać rozpinając sznurki z nawleczonymi paskami lśniącej, niebieskiej folii.
Słyszałem w TV że w Unii Europejskiej zakazane jest stosowanie Strachów , straszydeł , gdyż narażają ptaki na stres .