Koleus Blumego cz.1
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje koleuski
Uszczykujecie koleusy? Mi ich forma bez uszczykiwania odpowiada, ale może rozkrzewione wygladają lepiej? U Ciebie, boniu widzę, że nie ingerowałaś w ich rozwój?
Chyba za bardzo pochwaliłam się moimi maluszkami... Zniszczyły mi się wszystkie uchował się jeden ale ledwo, reszta wszystko do kosza. Miałam je wysiane do mini szklarenki, miałam tam też wszystkie moje sukulenty. Rosły sobie wszystko było ok, i nie mam pojęcia co się stało. Zostawiłam szklarenkę na balkonie, też nic im nie było choć było dość ciepło, i któregoś wieczoru podlałam sukulenty odrobiną nawozu, i niestety przykryłam.... podejrzewam, że wszystko się spaliło...nigdy się z czymś takim jeszcze nie spotkałam. Cała zawartość szklarenek do kosza
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
To i ja dorzucę moje
Wyhodowane z nasionek po zachwyceniu się nimi na tym forum.
Wyhodowane z nasionek po zachwyceniu się nimi na tym forum.
Pozdrawiam. Jola.
Piękne są, moje też są z nasion
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Witam wszystkich! Dopiero co dołączyłam do forum. Przygnał mnie tu problem z moimi młodziutkimi koleusami. Jakiś czas temu zachwyciłam się tymi roślinkami i postanowiłam sobie wyhodować jako roślinkę doniczkową. Moje doświadczenie z sianiem jest zerowe- w moim starym mieszkaniu marniały wszystkie rośliny. Dopiero w nowym miejscu postanowiłam się dokwiecić;) Teraz mam jedne syngonium które dostałam w prezencie i jedna piękną pnąca roślinkę która ocaliłam przez zmarnowaniem-ze śmietnika. Ktoś wyrzucił dorodnego, zdrowego kwiatka, chyba epipremnum. No i teraz ciągle mi mało ;)
Wracając do koleusków-zamówiłam młoda siewkę na allegro i zmarniała mi na poczcie-jednak jako gratis dostałam kilka nasionek i wysiałam. Szybciutko wykiełkowało, najpierw jedno, potem kolejne...z 9 mam 4 siewki. Już dostają kolorowych znaczeń. Jednak ja mam narów przelewania roślin...i chyba załatwiłam maluszki Zaczęły im brązowieć i schnąć czubki...przesadziłam je do suchszej ziemi i doschły kolejnym siewkom...teraz posadziłam znów do zupełnie suchej-tzn. takiej jak jest w worku-leciutko tylko wilgotnej. Nie podlałam, chcę je przesuszyć ciut.Na korzonkach nie zaobserwowałam jakichś niepokojących zmian, żeby korzenie gniły lub się robiły miałkie....tylko te listki...i tylko druga para na każdej siewce. Górne nic na razie. Poradźcie proszę jak teraz postępować z maluchami aby je uratować?
Wracając do koleusków-zamówiłam młoda siewkę na allegro i zmarniała mi na poczcie-jednak jako gratis dostałam kilka nasionek i wysiałam. Szybciutko wykiełkowało, najpierw jedno, potem kolejne...z 9 mam 4 siewki. Już dostają kolorowych znaczeń. Jednak ja mam narów przelewania roślin...i chyba załatwiłam maluszki Zaczęły im brązowieć i schnąć czubki...przesadziłam je do suchszej ziemi i doschły kolejnym siewkom...teraz posadziłam znów do zupełnie suchej-tzn. takiej jak jest w worku-leciutko tylko wilgotnej. Nie podlałam, chcę je przesuszyć ciut.Na korzonkach nie zaobserwowałam jakichś niepokojących zmian, żeby korzenie gniły lub się robiły miałkie....tylko te listki...i tylko druga para na każdej siewce. Górne nic na razie. Poradźcie proszę jak teraz postępować z maluchami aby je uratować?
Ja również dołączam do grona miłośników koleusów. Świetny wątek. Znalazłam tu odpowiedzi na kilka moich wątpliwości, jak np. że z miksu nasion do kupienia może wyrosnąć totalna niespodzianka
Poszperałam w necie i da się znaleźć nasiona od Legutki do kupienia, zarówno zwykłych i wersji rokoko. Chyba zamówię. Tylko w paczce z rokoko jest mniej nasion, to tych warto kupić więcej opakowań. A Wam ile sztuk powyrastało z jednej wysianej paczki rokoko?
Myślę, że pod koniec stycznia można by już siać? Dzień już dłuższy się będzie robił
Poszperałam w necie i da się znaleźć nasiona od Legutki do kupienia, zarówno zwykłych i wersji rokoko. Chyba zamówię. Tylko w paczce z rokoko jest mniej nasion, to tych warto kupić więcej opakowań. A Wam ile sztuk powyrastało z jednej wysianej paczki rokoko?
Myślę, że pod koniec stycznia można by już siać? Dzień już dłuższy się będzie robił
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
foorfoog wysiewałam kilka razy nasiona koleusów z firmy L no i nie doczekałam się kiełkowania. Od dwóch lat kupuję nasiona innych firm.
Tej jesieni postanowiłam pozyskać szczepki z moich koleusków. Rosną pięknie w malutkich doniczkach, jeszcze są małe, ale do maja będzie co sadzić do skrzynek. Cieszy mnie to bo zaoszczędzę
Tej jesieni postanowiłam pozyskać szczepki z moich koleusków. Rosną pięknie w malutkich doniczkach, jeszcze są małe, ale do maja będzie co sadzić do skrzynek. Cieszy mnie to bo zaoszczędzę
Mam też kilka szczepek koleusów, które zakupiłam jesienią od osoby z naszego forum. Chciałam mieć jednak więcej i innych odmian, dlatego zastanawiam się nad wysiewem. Te które mam to maluszki i trochę trudno mi sobie wyobrazić, że zaczną rosnąć wiosną bardzo szybko, jak prawdziwe " pokrzywy"
Na pewno też będę chciała kupić gotowe sztuki, mam nadzieję, że będą dostępne wiosną.
Na pewno też będę chciała kupić gotowe sztuki, mam nadzieję, że będą dostępne wiosną.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiosną na pewno będzie koleusów pod dostatkiem. Wtedy jest w czym wybierać, a z nich można pod koniec sezonu pouszczykiwać gałązki na rozmnożenie.
Moje sadzonki też nieduże, jak dorastają do ok 10cm to ja im uszczykuję wierzchołki, wtedy pięknie się rozkrzewiają.
Moje sadzonki też nieduże, jak dorastają do ok 10cm to ja im uszczykuję wierzchołki, wtedy pięknie się rozkrzewiają.
Też tak robię ale jednej się ostatnio takie traktowanie nie spodobało i padłakorzo_m pisze: Moje sadzonki też nieduże, jak dorastają do ok 10cm to ja im uszczykuję wierzchołki, wtedy pięknie się rozkrzewiają.