Teraz już na spryskanie wodą chyba za późno, to było kilka dni temu. Ale gdybym jeszcze raz tak zawaliła w kwestii opieki nad kawą, to będę o tym pamiętaćmietek41 pisze: witaj.kawę można również przelać zwłaszcza zimą.musisz obserwować ziemię i przyrosty rośliny.poradzi sobie z delikatnym przesuszeniem w takim przypadku najlepiej kawę wstawić do wanny i porządnie spryskać odstaną wodą dostarczysz ją odrazu do liści
Kawa uprawa w mieszkaniu
Re: Kawa w domu
witaj.niestety nie zrobiłem zdjęć kawy ale zrobię nowym siewką jak wyjdą z ziemi.już kiełkują.mam ciekawsze zdięcie kwitnącej aspidistry zamieszczę jutro.nie wiedziałem że aspidistra kwitnie.Adam12222 pisze: Mietku
Jak tam twoja kawa???
Może wrzucisz zdjęcia owoców jak wyglądają po dojrzeniu?
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.
Mam kawę z biedronki, bardzo gęsto rośnie w doniczce. Moje pytanie: czy wycinanie sekatorem słabszych siewek to jedyne wyjście? Czy gdyby się je rozsadziło to bardzo zaszkodziłoby się korzeniom nawet tych silniejszych? Szkoda mi tych słabszych...
Marzę o tak owocującej kawie...
Mam kawę z biedronki, bardzo gęsto rośnie w doniczce. Moje pytanie: czy wycinanie sekatorem słabszych siewek to jedyne wyjście? Czy gdyby się je rozsadziło to bardzo zaszkodziłoby się korzeniom nawet tych silniejszych? Szkoda mi tych słabszych...
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Po lekturze wątku nabrałem ogromnej ochoty na uprawę kawy. Miałem już kiedyś w doniczce niewielką roślinę, ale po roku zmarniała.
Mam pytanie techniczne: jak wygląda kwestia zapylania kwiatów w pomieszczeniu? Trzeba je zapylać pędzelkiem czy jak przy pomidorach wystarczy potrząsanie krzakiem?
Po lekturze wątku nabrałem ogromnej ochoty na uprawę kawy. Miałem już kiedyś w doniczce niewielką roślinę, ale po roku zmarniała.
Mam pytanie techniczne: jak wygląda kwestia zapylania kwiatów w pomieszczeniu? Trzeba je zapylać pędzelkiem czy jak przy pomidorach wystarczy potrząsanie krzakiem?
witaj.owoce kawy zawiązują się bez zapylania.więc nie mósisz udawać pszczoły.a sadzonkę kawy najlepiej kupić w dobrym sklepie ogrodniczym.powodzeniaKrzychoo pisze:Witam
witam.nie radzę ryzykować,kawa na pewno odchoruje taki zabieg.korzenie kawy są bardzo wrażliwe,wystarczy że zbliżą się do ścinek doniczki i odrazu zaczyna gubić liście.jest to sygnał aby ją przesadzić.ja wycinam gdy największa roślina ma ok.60-70cm.iohroma pisze:Witam.
Miałam 11sadzonek kawy w doniczce,3lata temu przesadziłam każdą osobno ,żadna nie padła do tej pory.Rosną u mnie teraz 4sztuki,resztę porozdawałam,czekam teraz ;:94 na własną kawę--pozdrawiam
Renia
witam.musiałaś rozdzielać wiosną lub latem gdy roślina miała najlepsze warunki.po prostu masz dryg do ogrodnictwa gratuluję.aby kawa zakwitła musi mieć dużo światła zimą.moja pierwszy raz kwitła po ok.3-4latach.powodzenia-kawa z własnych owoców pychotaaner pisze: Miałam 11sadzonek kawy w doniczce,3lata temu przesadziłam każdą osobno ,żadna nie padła do tej pory.Rosną u mnie teraz 4sztuki,resztę porozdawałam,czekam teraz ;:94 na własną kawę--pozdrawiam
Możliwe,że kawę przesadzałam wiosną,nie pamiętam ,ale zawsze mam na uwadze kalendarz biodynamiczny i opiekuję się roślinami zgodnie z nim.
Renia
Niżej zdjęcie ... aspidistry, która zaskoczyła mnie kwiatami, o co jej nie posądzałam, a tutaj-kiełkująca kawa... Pozdrawiam serdecznie, Mietek
Super Mietku u mnie dalej nic i chyba już nie wykiełkują
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
moja mnie wnerwiła i wylądowała na chłodnej werandzie, wygląda jak drapak. Jak przeżyje do wiosny do wywalę do ogrodu, niech się dzieje co chce.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- cytrusowy hubi
- 200p
- Od: 3 sty 2012, o 13:27
sadystka!Ryska kupiłaś kawę chodziaż taką w puszce
Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam ! kocham cytrusy i naleśniki!!!
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam ! kocham cytrusy i naleśniki!!!