Paprocie ogrodowe Cz.1
Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?
Proponuję małe "pospolite ruszenie" w sensie wynajdywania fotek rzadkich i ciekawych paproci, tak abym mógł uzupełnić i zaktualizować naszą bazę paprociową
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam narecznicę czerwonozawijkową. Podczas normalnej zimy liście zamierają.
Pozdrawia Urszula.
Chyba nerecznica?Według mnie lepiej brzmi nazwa Dryopteris erythrosora...chociaż też nieźle pokręconaUlpen11 pisze:Ja mam narecznicę czerwonozawijkową. [/url]
Polypodium 'Bifido-grandiceps'.Prawdopodobnie hybryda Polypodium "Bifido-cristatum" i Polypodium interjectum.Bardzo podobna do P."Bifido-cristatum",ale o większych liściach.
Pozdrawiam-Tomek.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
Nie wiem, która nazwa jest prawidłowa, bo obie są używane. Łacińska trudniejsza do zapamiętania, zwłaszcza drugi człon.
Pozdrawia Urszula.
Przy okazji drugich członów Mnie spory problem sprawia Asplenium septentrionale .Ale nasza ulubienica Matteuccia tego drugiego człona też ma niespecjalnego
- mist
- 50p
- Od: 20 maja 2010, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Rozjaśnione rzadko operującymi promieniami słońca pióra liści połyskują lekkim odcieniem żółci. Patrząc na niektóre paprocie mam wrażenie, że są zadowolone z zachmurzonego nieba i przelotnych deszczy. Szeroko rozpościerają pędy odsłaniając uśpione pąki wewnątrz kępy.zanna pisze:Faktycznie, paprocie tej ciepłej zimy wyglądają rewelacyjnie
Polystichum braunii:
Polystichum setiferum 'Proliferum':
Dryopteris cycadina syn. atrata:
Serdecznie Miłka
Miłko ,a ja patrząc na jedną Twoją paproć mam wrażenie ,że aż się prosi coby jej rozmnóżki podebrać i ukorzenić.Chodzi o Polystichum s.'Proliferum'.W razie czego to mam u siebie trochę wolnego miejsca na parapecie
- mist
- 50p
- Kontakt:
A jak Stryjek sobie życzy i chce.TomekMr pisze:W razie czego to mam u siebie trochę wolnego miejsca na parapecie
Mnie się nie udało ukorzenić przez zakopanie w ściółce na czas zimy, ale Ty potrafisz takie cuda robić. Chcesz liści do ćwiczeń ?
Natomiast Twój kolczysty po przenosinach i podziale sezon zakończył z kilkoma liśćmi, ale uśpionych pąków ma dużo więcej. Stare liście leżą nisko na ściółce i mam nadzieję przezimować je w dobrym stanie do wiosny, aby nie obcięte zwiększyły ich ilość ;)
Serdecznie Miłka
Przy okazji kolczystego to dodam zdjęcie miniaturowej odmiany
Polystichum aculeatum 'Portia'
I jeszcze miniatura Dryopterisa
Dryopteris dilatata 'Jimmy Dyce'
Obydwie paprocie bezproblemowe w naszym klimacie.
Miłko ,stryjek reflektuje na rozmnóżki ...bo chyba mam tylko Polystichum proliferum 'Gracilis'.
Zbyszku,obawiam się że te paprocie nie zimują w gruncie.U mnie zmarniały nawet w nieogrzewanym pokoju.A ten niby viride ,to mnie przypominał odmianę pellea...a to prawdopodobnie jakaś nowa odmiana nephrolepisa(tak był oznaczony w sklepach.I bym się z tym zgodził,bo u mnie wypuscił charakterystyczne dla tego gatunku 'wąsy'.Adiantum to chyba hispidulum.A ta trzecia to...Doodia media,ale mogę się mylić.
Polystichum aculeatum 'Portia'
I jeszcze miniatura Dryopterisa
Dryopteris dilatata 'Jimmy Dyce'
Obydwie paprocie bezproblemowe w naszym klimacie.
Miłko ,stryjek reflektuje na rozmnóżki ...bo chyba mam tylko Polystichum proliferum 'Gracilis'.
Zbyszku,obawiam się że te paprocie nie zimują w gruncie.U mnie zmarniały nawet w nieogrzewanym pokoju.A ten niby viride ,to mnie przypominał odmianę pellea...a to prawdopodobnie jakaś nowa odmiana nephrolepisa(tak był oznaczony w sklepach.I bym się z tym zgodził,bo u mnie wypuscił charakterystyczne dla tego gatunku 'wąsy'.Adiantum to chyba hispidulum.A ta trzecia to...Doodia media,ale mogę się mylić.
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Tomku, możesz pokrótce powiedzieć jak opiekujesz się rozmnóżkami? Też mam na stanie i chciałabym spróbować...TomekMr pisze: Miłko ,stryjek reflektuje na rozmnóżki ...bo chyba mam tylko Polystichum proliferum 'Gracilis'.
A dorobiłeś się dzieciątek z P. proliferum 'Gracilis'? Moja niestety padła bezpotomnie
Miłko, ślinka mi leci na widok cycadiny, ech! A jeszcze trzy razem posadzone u Marty dołożyły mi jak obuchem w łeb i teraz będę w sezonie łaziła i szukała
- mist
- 50p
- Kontakt:
A gdzie te Marty trzy razem posadzone, bo przelecialam wątek do przodu i nie znalazłam ?
Serdecznie Miłka
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Tomku to jestem w domu jutro wykopię i może jeszcze coś z tym da się zrobić