Miniszklarenki i siew nasion

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
11krzych

Re: Miniszklarenki i siew nasion

Post »

BRZOSKWINKA pisze: u mnie pewnie takiej ziemi nie ma, bom z Mazowsza.
Ja też kupuję z Pasłęka. Ta ziemia jest np. w Castoramie (i nie tylko), przypuszczam, że w całym kraju mają identyczny asortyment. Grunt, żeby kupić coś na czym pisze "ziemia do wysiewu" i żeby miało brązowy kolor (nie czarny). Ma być lekkie (duży worek a mało waży), nie śmierdzieć pleśnią i nie zawierać kulek styropianu.
Kasencja

Post »

U mnie ta ziemia jest w każdym większym sklepie ogrodniczym. Jest jeszcze ziemia Kronen, również do siewu i pikowania.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brzoskwinka!
Pasłęk jest w woj.warmińsko=mazurskim,w powiecie elbląskim.To od Ciebie "rzut beretem".
Poszukaj w okolicznych sklepach.Naprawdę jest dobra.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No rzeczywiście! ;:14
Bliżej do mnie niż do Ślązaków. :roll:

No i jutro pojadę do Tes.. po mięso :wink: i włoszczyznę (mieli przed Świętami w ekstra pojemnikach). Oj, zupy będzie mąż jadł, zupy... :lol:

Za oknem zimy nie ma i już bym siała i siała... Normalnie wiosna pachnie. Szkoda,że to tylko złudzenie.
Właściwie to wczoraj wrzuciłam w ziemię szczyptę marchwi, pietruszki i kopru. Takie sianie "zimowe". A jutro pójdę urwać sałatę na kanapki. :D Normalnie aż mnie skręca by robić w ogrodzie! :?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Te krążki mogą być przydatne przy wysiewie w domu roślin nie lubiących uszkadzania bryły korzeniowej.
Kupiłam je kiedyś i w tym roku zamierzam wykorzystać ostatnie na rozsadę ogórków.
Mam taki spory z przezroczystego plastiku box z przezroczystą pokrywką, wkładam tam namoczone krążki, nakładam pokrywę ale nie zamykam i mam super szklarnię okienną. :)
Krążki po pierwsze brudzą a po drugie jak podsychają to wlewam wodę do pudełka a one znów podsiąkają.

Czy kupiłabym jeszcze kiedyś ?
Nie wiem.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ja też używałem podłoża z Pasłęka i mnie nie zawiodło, było dostępne w pobliskim ogrodniczym.
Podobnie jak ostatnio będę wysiewał pojedynczo na ponumerowanej palecie. Inaczej nie połapałbym się w mnogości odmian, które mam w planie :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Comcia - może i ja spróbuję na kukurydzę?
Jak dynia reaguje na przesadzanie?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Firma z Pasłęka dostarcza ziemię ogrodniczą ( do siewu/róż/roślin doniczkowych......) w workach, praktycznie w całej Polsce. Ja kupuję takową w Castoramie ale widziałam w wielu sklepach ogrodniczych. Szczerze, serdecznie polecam. Ziemia jest super !!!
Co do doniczek torfowych to polecam do uprawy dyniowatych. Dynie, kabaczki... ogórki wsadzam z doniczkami do ziemi bez ruszania bryły korzeniowej .... sprawdza się. Trochę więcej pracy podczas produkcji ale przy sadzeniu na grządki masz pewność że nie uszkodzisz korzeni.
pozdrawiam
Edyta
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

11krzych pisze:Ma być lekkie (duży worek a mało waży), nie śmierdzieć pleśnią i nie zawierać kulek styropianu.
Do ziemi ogrodniczej dodaje się nie styropian lecz perlit
http://pl.wikipedia.org/wiki/Perlit_%28 ... inertne%29

Wyglądem przypomina kuleczki styropianu.

Pozdrawiam

PS. Ziemia do wysiewu i rozsady musi zapewniać młodym korzeniom powietrze. Musi więc byc lekka, porowata i nie zamulająca korzeni. Ale sądząc po ubiegłorocznej kampanii krzysztof nie wszystkim to trafi do przekonania.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Ja właśnie kupiłem dzisiaj ziemię do siewu i pikowania zielonych, firmy SUBSTRAL. Jeszcze muszę poszukać tac do doniczek. Fajne byłyby coś ala niska skrzyneczka. Na parapetach musi być czyściutko, inaczej lepsza połowa byłaby zła na misia :D

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

W ogrodniczych można kupić do tego celu kuwety, sam mam takie chyba 40 x 60 cm z niskimi ściankami, kosztowały parę groszy :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
11krzych

Post »

forumowicz pisze:
11krzych pisze: i nie zawierać kulek styropianu.
Do ziemi ogrodniczej dodaje się nie styropian lecz perlit
...
Wyglądem przypomina kuleczki styropianu.
Dokładnie, dodaje się perlit. Ja miałem na myśli ziemię z kompostowanych odpadów komunalnych, która może (nie twierdzę, że musi) zawierać m.in kadm i nikiel z baterii, rtęć ze świetlówek energooszczędnych i nieszkodliwe kuleczki styropianu służącego kiedyś do transportu urządzeń RTV/AGD. A właściwie to pożyteczne kuleczki, bo zawsze występują w tego typu ziemi i łatwo ją dzięki nim rozpoznać.

Pozdr :)

PS. I jeszcze dodam, że ziemia do wysiewu nie może być zbyt włóknista, bo siewki wykiełkują powiązane w dziwne "węzełki" czego sam na własnej skórze doświadczyłem.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Jako kuwet do wysiewów używam opakowań po Delicjach .Są podzielone na 3 ,mieszczą się idealnie na moim parapecie wzdłuż .Ziemię taką jak Wy i dokładam perlit .Sprawdził mi się w zeszłym sezonie i zostanie już u mnie .
A i przykrywam to opakowaniami po kiwi .Zima są promocję i dużo u mnie tego idzie tzn .zostaje .Opakowanie ma dziurki , dobre jest wietrzenie ,jest przezroczyste i można je postawić na dwa opakowania po delicjach .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Menqa
50p
50p
Od: 3 sty 2012, o 07:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Comcia - może i ja spróbuję na kukurydzę?
Jak dynia reaguje na przesadzanie?
Ja swoją kukurydzę siałam w pojedyncze duże doniczki i prawie wszystkie się przyjęły po posadzeniu do gruntu.

Pozdrawiam, Menqa
11krzych

Post »

BRZOSKWINKA pisze: Jak dynia reaguje na przesadzanie?
Podobnie do ogórka. Nie lubi, ale jak nie uszkodzisz bryły korzeniowej, to się przyjmie bez problemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”