Ja też kupuję z Pasłęka. Ta ziemia jest np. w Castoramie (i nie tylko), przypuszczam, że w całym kraju mają identyczny asortyment. Grunt, żeby kupić coś na czym pisze "ziemia do wysiewu" i żeby miało brązowy kolor (nie czarny). Ma być lekkie (duży worek a mało waży), nie śmierdzieć pleśnią i nie zawierać kulek styropianu.BRZOSKWINKA pisze: u mnie pewnie takiej ziemi nie ma, bom z Mazowsza.
Miniszklarenki i siew nasion
Re: Miniszklarenki i siew nasion
U mnie ta ziemia jest w każdym większym sklepie ogrodniczym. Jest jeszcze ziemia Kronen, również do siewu i pikowania.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brzoskwinka!
Pasłęk jest w woj.warmińsko=mazurskim,w powiecie elbląskim.To od Ciebie "rzut beretem".
Poszukaj w okolicznych sklepach.Naprawdę jest dobra.
Pasłęk jest w woj.warmińsko=mazurskim,w powiecie elbląskim.To od Ciebie "rzut beretem".
Poszukaj w okolicznych sklepach.Naprawdę jest dobra.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No rzeczywiście!
Bliżej do mnie niż do Ślązaków.
No i jutro pojadę do Tes.. po mięso
i włoszczyznę (mieli przed Świętami w ekstra pojemnikach). Oj, zupy będzie mąż jadł, zupy...
Za oknem zimy nie ma i już bym siała i siała... Normalnie wiosna pachnie. Szkoda,że to tylko złudzenie.
Właściwie to wczoraj wrzuciłam w ziemię szczyptę marchwi, pietruszki i kopru. Takie sianie "zimowe". A jutro pójdę urwać sałatę na kanapki.
Normalnie aż mnie skręca by robić w ogrodzie! 

Bliżej do mnie niż do Ślązaków.

No i jutro pojadę do Tes.. po mięso

Za oknem zimy nie ma i już bym siała i siała... Normalnie wiosna pachnie. Szkoda,że to tylko złudzenie.
Właściwie to wczoraj wrzuciłam w ziemię szczyptę marchwi, pietruszki i kopru. Takie sianie "zimowe". A jutro pójdę urwać sałatę na kanapki.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Te krążki mogą być przydatne przy wysiewie w domu roślin nie lubiących uszkadzania bryły korzeniowej.
Kupiłam je kiedyś i w tym roku zamierzam wykorzystać ostatnie na rozsadę ogórków.
Mam taki spory z przezroczystego plastiku box z przezroczystą pokrywką, wkładam tam namoczone krążki, nakładam pokrywę ale nie zamykam i mam super szklarnię okienną.
Krążki po pierwsze brudzą a po drugie jak podsychają to wlewam wodę do pudełka a one znów podsiąkają.
Czy kupiłabym jeszcze kiedyś ?
Nie wiem.
Kupiłam je kiedyś i w tym roku zamierzam wykorzystać ostatnie na rozsadę ogórków.
Mam taki spory z przezroczystego plastiku box z przezroczystą pokrywką, wkładam tam namoczone krążki, nakładam pokrywę ale nie zamykam i mam super szklarnię okienną.

Krążki po pierwsze brudzą a po drugie jak podsychają to wlewam wodę do pudełka a one znów podsiąkają.
Czy kupiłabym jeszcze kiedyś ?
Nie wiem.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja też używałem podłoża z Pasłęka i mnie nie zawiodło, było dostępne w pobliskim ogrodniczym.
Podobnie jak ostatnio będę wysiewał pojedynczo na ponumerowanej palecie. Inaczej nie połapałbym się w mnogości odmian, które mam w planie
Podobnie jak ostatnio będę wysiewał pojedynczo na ponumerowanej palecie. Inaczej nie połapałbym się w mnogości odmian, które mam w planie

Pozdrawiam, Maciek.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Comcia - może i ja spróbuję na kukurydzę?
Jak dynia reaguje na przesadzanie?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Firma z Pasłęka dostarcza ziemię ogrodniczą ( do siewu/róż/roślin doniczkowych......) w workach, praktycznie w całej Polsce. Ja kupuję takową w Castoramie ale widziałam w wielu sklepach ogrodniczych. Szczerze, serdecznie polecam. Ziemia jest super !!!
Co do doniczek torfowych to polecam do uprawy dyniowatych. Dynie, kabaczki... ogórki wsadzam z doniczkami do ziemi bez ruszania bryły korzeniowej .... sprawdza się. Trochę więcej pracy podczas produkcji ale przy sadzeniu na grządki masz pewność że nie uszkodzisz korzeni.
Co do doniczek torfowych to polecam do uprawy dyniowatych. Dynie, kabaczki... ogórki wsadzam z doniczkami do ziemi bez ruszania bryły korzeniowej .... sprawdza się. Trochę więcej pracy podczas produkcji ale przy sadzeniu na grządki masz pewność że nie uszkodzisz korzeni.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Do ziemi ogrodniczej dodaje się nie styropian lecz perlit11krzych pisze:Ma być lekkie (duży worek a mało waży), nie śmierdzieć pleśnią i nie zawierać kulek styropianu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Perlit_%28 ... inertne%29
Wyglądem przypomina kuleczki styropianu.
Pozdrawiam
PS. Ziemia do wysiewu i rozsady musi zapewniać młodym korzeniom powietrze. Musi więc byc lekka, porowata i nie zamulająca korzeni. Ale sądząc po ubiegłorocznej kampanii krzysztof nie wszystkim to trafi do przekonania.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Ja właśnie kupiłem dzisiaj ziemię do siewu i pikowania zielonych, firmy SUBSTRAL. Jeszcze muszę poszukać tac do doniczek. Fajne byłyby coś ala niska skrzyneczka. Na parapetach musi być czyściutko, inaczej lepsza połowa byłaby zła na misia
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
W ogrodniczych można kupić do tego celu kuwety, sam mam takie chyba 40 x 60 cm z niskimi ściankami, kosztowały parę groszy 

Pozdrawiam, Maciek.
Dokładnie, dodaje się perlit. Ja miałem na myśli ziemię z kompostowanych odpadów komunalnych, która może (nie twierdzę, że musi) zawierać m.in kadm i nikiel z baterii, rtęć ze świetlówek energooszczędnych i nieszkodliwe kuleczki styropianu służącego kiedyś do transportu urządzeń RTV/AGD. A właściwie to pożyteczne kuleczki, bo zawsze występują w tego typu ziemi i łatwo ją dzięki nim rozpoznać.forumowicz pisze:Do ziemi ogrodniczej dodaje się nie styropian lecz perlit11krzych pisze: i nie zawierać kulek styropianu.
...
Wyglądem przypomina kuleczki styropianu.
Pozdr

PS. I jeszcze dodam, że ziemia do wysiewu nie może być zbyt włóknista, bo siewki wykiełkują powiązane w dziwne "węzełki" czego sam na własnej skórze doświadczyłem.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Jako kuwet do wysiewów używam opakowań po Delicjach .Są podzielone na 3 ,mieszczą się idealnie na moim parapecie wzdłuż .Ziemię taką jak Wy i dokładam perlit .Sprawdził mi się w zeszłym sezonie i zostanie już u mnie .
A i przykrywam to opakowaniami po kiwi .Zima są promocję i dużo u mnie tego idzie tzn .zostaje .Opakowanie ma dziurki , dobre jest wietrzenie ,jest przezroczyste i można je postawić na dwa opakowania po delicjach .
A i przykrywam to opakowaniami po kiwi .Zima są promocję i dużo u mnie tego idzie tzn .zostaje .Opakowanie ma dziurki , dobre jest wietrzenie ,jest przezroczyste i można je postawić na dwa opakowania po delicjach .
Ja swoją kukurydzę siałam w pojedyncze duże doniczki i prawie wszystkie się przyjęły po posadzeniu do gruntu.BRZOSKWINKA pisze:Comcia - może i ja spróbuję na kukurydzę?
Pozdrawiam, Menqa
Podobnie do ogórka. Nie lubi, ale jak nie uszkodzisz bryły korzeniowej, to się przyjmie bez problemu.BRZOSKWINKA pisze: Jak dynia reaguje na przesadzanie?