Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

wanda7 pisze: Obrazek
Wandziu 2 lata temu dostałam w grudniu na urodziny chyba identyczna różyczkę miniaturową.
Po przekwitnięciu przycięłam i zaniosłam do chłodnej (ciemnej ) piwnicy. Wiosną do gruntu i rośnie do tej pory ale miniatyrką była w pierwszym sezonie. Teraz to krzaczek normalny ale z tych niższych odmian.
Czy one nie mają identycznych kwiatów - kształt podłużny taki ala gruszkowy ?

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu,u Dorotki przeczytałam naukę siania pierwiosnków.Pójdę w tym tygodniu do ogrodniczego,jak będą juz mieli to kupię.Jak bedziesz juz siała to daj znać.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Agatko123, AgaNet, kropelko, hala67, poidełko jest ładniutkie, ale ptaszki z niego jakoś nie korzystają. Może dlatego, że mają wodę w różnych innych częściach ogrodu.
damapi, masz rację, każda odsłona ma w sobie coś, czego nie ma inna. Ja lubię oglądać w wątkach różne odsłony tego samego miejsca
Ewelino, wierszyk uroczy. "W porannym stroju z głową odkrytą" - to mi się najbardziej spoobało :D
Majeczko, w tym rako jakoś wszystkie pory roku się ze sobą mieszają inie widać, gdzie jedna się kończy, a druga zaczyna.
Igor, dziękuję. Ja wiem, że są różne grupy liliowców i różnie się zachowują, dlatego wcale się nie martwię wyglądem niektórych. W ogóle to są bardzo wytrzymałe na wszystko rośliny, a jakże piękne.
Mirabelko, dziękuję za podanie tego sposobu zabezpieczenia, ale na razie chyba jeszcze nie nadeszła na to pora. W każdym razie trzeba być w gotowości i od razu nakrywać te nasze różyczki, gdy tylko przyjdzie mróz.
Misiu, dziękuję ci bardzo, ja już straaasznie tęsknię do tego ciepełka.
Christinkrysiu, bardzo możliwe, że to ta sama różyczka. Bardzo się cieszę, że wyrasta z niej nieco większy krzaczek niż ten w doniczce. Oby tylko przetrwała, bo zaczyna coś marnieć niestety.

Małgocha, ja już siać pierwiosnków nie będę, bo rozsiewają mi się same w dużych ilościach. Spójrz tylko. Zdjęcia robione przed kilkoma minutami. Jak widać, niedługo będzie całkiem spora plantacja. Zabiorę tego trochę na zjazd forumowy, może ktoś zechce.
Obrazek Obrazek

Przy okazji, gdy robiłam zdjęcia tym małym pierwiosnkom, zrobiłam też na chybił trafił fotki temu, co jako tako pozostaje kolorowe pośród tej ogólnej szaroburości, a więc iglakom oraz żuraweczkom.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,chętnie przygarnę,bo mam kilka kupionych z sadzonki z rynku,ale one ani sie nie rozsiewaja ani nie przyrastaja.
U nas dzisiaj w nocy spadł śnieg i jeszcze nawet jest go trochę.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, mimo paskudnej aury Twój ogród prezentuje się wspaniale!!
Które pierwiosnki się tak łatwo rozsiewają? U mnie chyba tylko te bezłodygowe, ale nie jestem pewna odmiany...
Pozdrawiam Cię noworocznie ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu skoro różyczka już traci wigor to zajrzałabym do jej korzeni.
Oni w czymś tak dziwnym ( często sfilcowanym) uprawiają te roślinki - trudno pojąć co to jest...
Ich nienaturalne warunki uprawy, częste zamgławianie itd jest dalekie od naszych mieszkań a szczególnie o tej porze roku.
Po wyjęciu z doniczki zrób przegląd , może trzeba rozluźnić i jeśli zdrowe korzenie to zmień trochę podłoże i przytnij pędy- to odciąży system korzeniowy.
Często spryskuj i obserwuj - powinno się udać - ryzyko żadne bo i tak zaczyna marnieć więc nawet kwiatami się nie nacieszysz.
Ścietym kwiatom zrób kilkugodzinną kąpiel a potem do wazonu - powinno pomóc.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Wandeczko, bardzo ładny zakątek z igliczkami, powiedz skąd Ty wzięłaś takie kamienie :roll: i to tyle ich.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU....to chyba w Twoim wątku były mądre rady odnośnie terminu i sposobu wysiewu pierwiosnków......a może tak ;:196 ;:196 jeszcze raz o krótką instrukcję....może być w formie ściągi....
...Twój watek tak szybko mknie do przodu, że trudno mi odszukać tych cennych informacji a to zapewne już czas nadchodzi....

:wit :wit
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wandziu podoba mi się Twoja ścieżka kamienna ,czy kamienie były wkładane w ziemię ,czy na jakimś przepuszczalnym podłożu...?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Bardzo proszę o założenie nowej części wątku i poinformowanie mnie o tym, żebym tą mógł zamknąć :)
Żeby forum mogło dobrze i sprawnie technicznie funkcjonować, długość wątku powinna mieścić się między 60 a 80 stronami :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Monia, u mnie wysiewają się w ten sposób wszystkie pierwiosnki :D
Leszczyno, proszę bardzo. Oto instrukcja siania pierwiosnków: Wysiewamy do skrzyneczki od połowy lutego. Wystawiamy skrzynkę na dwór i przykrywamy jakąś np. deseczką, aby kot lub ptak tego nie wygrzebał. Po dwóch tygodniach zabieramy do domu i po pewnym czasie zaczną kiełkować. Gdy już na dworzu zrobi się w miarę ciepło (kwiecień) wystawiamy znowu na dwór gdzieś do cienia, blisko domu, żeby nie zapomnieć o podlewaniu. Jesienią wysadzamy do gruntu. Zakwitną na przyszły rok. Powodzenia.
Obrazek Obrazek

Majeczko, Alionuszko, kamienie zbieramy z M po polach i lasach i przywoizmy je w bagażniku do domu. A układam je sama na mojej piaszczystej ziemi bez żadnego podłoża, zagłębiając tylko tyle, żeby powierzchnia była w miarę równa. Akurat przy tej ścieżce po jednej stronie mam szpalerek żurawek i trawek, wśród których sama zasiała się rudbekia, tworząc sporą kępę. Po drugiej stronie ścieżki jest szpalerek liliowców i floksów.
Obrazek Obrazek

Christinkrysiu, zrobiłam tak, jak poradziłaś. Już jedną róże przesadziłam. Ziemię miała nawet dobrą, ale korzenie wcale się dobrze nie osadziły. Wyglądało tak, jakby kwiat był wsadzony niedawno. Nie wiem, co jej dolegało.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wandziu dziękuje za instrukcję ,obrazek ze ścieżką bardzo urokliwy...naturalny kamień wśród kwiatów to najlepszy materiał ,z siania pierwiosnków może też skorzystam u mnie się same nie wysiewają,ale nie dziwie się ,przecież nie mają gdzie... :lol:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Obejrzałam zaległe zdjęcia z lata... ależ ty masz juz duże krzewy. Też mam śliwę dziecięcą, ale niemal w miejscu stoi - nic mi prawie nie rośnie :( Twoje letnie fotki, jak zwykle pełne słońca i energii. Twoje lilie i liliowce sa niesamowite - masz mnóstwo odmian :D Raj dla oczu i duszy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”