Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

też lubię Phalaenopsisy. One przynajmniej chętnie kwitną. No i Vandy lubię. Niektóre, np. Dendrobia, Cattleye i Paphiopedila nie chcą u mnie kwitnąć :(
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Jeanne - są jeszcze seryjne sabotki :) Kwitną i kwitną - szkoda jedynie, że jednym kwiatem na raz...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Ale mimo jednego kwiatka i tak są przeurocze (mam na myśli seryjne sabotki) :lol:
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Drogie panie ,a tak przypadkiem to czy wszystkie storczyki nie są przeurocze,niezależnie od tego ile mają kwiatków :wink:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Racja ;:63
Pozdrawiam
Magda
LINKI
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Dorelo, Twoje stwierdzenie kończy wymianę zdań i uważam, że jest bardzo rozsądne. Rzeczywiście wszystkie storczyki są przeurocze i dlatego je hodujemy, pieścimy, obserwujemy każdy rozwijający się listek, pączek... :lol: :lol:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo piękne są po prostu. Na przykład tak:

Tego już prezentowałam - tu inne ujęcia :)
Ma bardzo ciekawe ubarwienie :D
Obrazek Obrazek

A tym się jeszcze nie chwaliłam :)

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie...każdy kwiatek,każa kropeczka,paseczek,falbanka,kolorek,odcień...itd,itp...po prostu przeurocze ;:113
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oba piękne. ;:166
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Jejku, ten pierwszy jest naprawdę wyjatkowy, a kolor przywodzi na myśl lody Algidy Zipp czy jakoś tak ;:191 (karmelowe) :lol:
Ten różowy to brat bliźniak mojego ;:183
A seryjnego sabotka chyba już najwyższy czas sobie sprawić 8) ostatnio znalazłam informację że taki egzemplarz może kwitnąć nawet 1,5 roku ;:154 wypuszczając jednego kwiatka po drugim...
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rezultat wyjścia do OBI :)
Miniaturowy Phalaenopsis - wysokość pędu kwiatowego 34 cm, największy liść ma długość 11 cm, średnica kwiatu to 4 cm. A całość w maleńkiej, 9 cm doniczce :) Niestety, jak zwykle bywa, ciężko było uchwycić kolor :/ Jest mniej różowy niż na zdjęciach - bardziej fioletowo-różowy. I ma ładny wzór na płatkach - takie żyłki :) Był to jedyny o dwóch pędach kwiatowych - na dodatek całkiem dobrze rozgałęziających się :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec profesjonalizm sprzedawców- spośród oglądanych przez mnie storczyków było kilka bid kompletnych - m.in. kilka zupełnie luźno leżących w doniczce, praktycznie bez podłoża. I na pytanie czy takie nieszczęścia są w normalnej cenie czy w obniżonej pani stwierdziła, że naturalnie w normalnej - bo kwitną - a ziemi to się zaraz podsypie...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pani z marketu błysnęła profesionalizmem :roll: ,ale maluszek bomba,też ostatnio widziałam miniaturki,powstrzymało mnie wspomnienie moich pełnych parapetów :(
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Jeanne pisze:A seryjnego sabotka chyba już najwyższy czas sobie sprawić 8) ostatnio znalazłam informację że taki egzemplarz może kwitnąć nawet 1,5 roku ;:154 wypuszczając jednego kwiatka po drugim...
Tak, tak ;:228 naprawdę warto.
Mam takiego 'Pinocchio', który kończy własnie szósty miesiąc kwitnienia. Tylko u mnie, bo nie wiem ile czasu kwitnął do momentu kupna :roll: .
Do półtora roku to mu jeszcze trochę brakuje :wink: , ale sądząc po ciągle zawiązywanych pąkach, to z parę miesięcy jeszcze spokojnie pociągnie.

:wit
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”