Baryczkowe Storczyki cz. II
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Baryczkowe Storczyki cz. II
Piękna zazdroska. Wspaniałe tło dla ludisji.
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kamilo Twoja Ludisia chociaż kwitnie moja stoi w miejscu i nic ...
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko i Grażynko- dziękuję Wam za zajrzenie do mnie
Grażynko Widero- zazdrostka jako tło nie sprawdziła się, zlała się w jedno z kwiatostanem ludisii, ale cóż- mam nadzieję, że zdążę zrobić jeszcze kilka lepszych zdjęć. Właśnie rozwinęły się kwity na trzecim pędzie
Grażko- przyznam, że dotąd uważałam ludisię za "łatwą" roślinę. Nie wiem, może moje jakaś uparta jest- rośnie tak sobie, raczej powoli, często żółkną/różowieją jej liście- jakby podsychała, ale podlewam ją regularnie co tydzień lub trochę rzadziej. Wiem, że powinna mieć dość wilgotno i dbam o to, myślałam, że pójdzie z nią łatwiej. Jest u mnie prawie 2 lata, po kupnie wyglądała tak:
Kwiecień 2010r.
Aktualnie przybyło mi kilka storczyków, Mąż kupił na przecenie falenopsisy- przyznam, że wybrał je całkiem pod mój gust
Od lewej- Phal. biały "ślubny", obok niego nowy różowy, dalej prezent ślubny z mnóstwem przedłużeń, dwa nowe w typie multiflower z maleńkimi kwiatkami już zasuszają je- no cóż, przynajmniej mam szansę widzieć jak zakwitną. W prawym kąciku katleje.
Katleja niespodzianka- niedawno pokazałam jej pochewkę kwiatową, z której niedawno wyrósł liść! Nie wiem, nie znam się, ale to chyba normalne nie jest U nasady liścia pokazała się pochewka- jakie mam szanse, że tym razem nie wyrośnie z niej kolejny liść?
Grażynko Widero- zazdrostka jako tło nie sprawdziła się, zlała się w jedno z kwiatostanem ludisii, ale cóż- mam nadzieję, że zdążę zrobić jeszcze kilka lepszych zdjęć. Właśnie rozwinęły się kwity na trzecim pędzie
Grażko- przyznam, że dotąd uważałam ludisię za "łatwą" roślinę. Nie wiem, może moje jakaś uparta jest- rośnie tak sobie, raczej powoli, często żółkną/różowieją jej liście- jakby podsychała, ale podlewam ją regularnie co tydzień lub trochę rzadziej. Wiem, że powinna mieć dość wilgotno i dbam o to, myślałam, że pójdzie z nią łatwiej. Jest u mnie prawie 2 lata, po kupnie wyglądała tak:
Kwiecień 2010r.
Aktualnie przybyło mi kilka storczyków, Mąż kupił na przecenie falenopsisy- przyznam, że wybrał je całkiem pod mój gust
Od lewej- Phal. biały "ślubny", obok niego nowy różowy, dalej prezent ślubny z mnóstwem przedłużeń, dwa nowe w typie multiflower z maleńkimi kwiatkami już zasuszają je- no cóż, przynajmniej mam szansę widzieć jak zakwitną. W prawym kąciku katleje.
Katleja niespodzianka- niedawno pokazałam jej pochewkę kwiatową, z której niedawno wyrósł liść! Nie wiem, nie znam się, ale to chyba normalne nie jest U nasady liścia pokazała się pochewka- jakie mam szanse, że tym razem nie wyrośnie z niej kolejny liść?
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Przyznaje kAMILKO,ze nie spotkałam takiego pięterka liściowego u siebie.Najczęściej dochodzi do uwięźnięcia pochewki kwiatowej i wyrasta następna psb.Czy nie są przeazotowane?
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Kamilko, moja ludisia od Ciebie też niemal stoi w miejscu; jeden listek straciła, jeden wypuściła, potem straciła większość korzeni, przesadziłam ją więc w drobniejsze podłoże i chyba jest lepiej; w korzonki nie zaglądam, ale rośnie: w końcu wypuściła czwarty listek ;)
Fajnie, że znowu masz trochę phalaenopsis; może już na wiosnę zaczną odbijać i będzie kolorowo. [Widzę, że mężuś odpowiednio dba o żonkę ;)] Firaneczki też mi się podobają
Twoja cattleya to ciekawy przypadek; chętnie ją z Tobą poobserwuję i życzę, aby z następnej pochewki wyszło co należy
Fajnie, że znowu masz trochę phalaenopsis; może już na wiosnę zaczną odbijać i będzie kolorowo. [Widzę, że mężuś odpowiednio dba o żonkę ;)] Firaneczki też mi się podobają
Twoja cattleya to ciekawy przypadek; chętnie ją z Tobą poobserwuję i życzę, aby z następnej pochewki wyszło co należy
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Baryczka
Grażynko, nie powinny być przeazotowane- nie nawoziłam ich od września/października. Zwykle, gdy trafia do mnie nowa roślina, próbuję ją "wypłukać" z nadmiaru chemii i mocno ograniczam nawożenie.
W kąciku listka widać malutką pochewkę- mam nadzieję, że zbliżająca się wiosna (czy nie jestem nad zbyt optymistyczna?) zachęci ją do wytworzenia pąków
Agnieszko, a zarzekałam się falenopsisów... Piotr mimo wszystko b. mnie ucieszył- fajnie jak w domu coś kwitnie i parapety są zapełnione (takie lubię najbardziej ) Z czasem, może w lutym planują je posadzić do szkła- tak jak postanowiłam z poprzednimi Phal. Ten sposób uprawy mi najbardziej pasuje
Będę pokazywać co dalej z tą katleją- na pewno pokażę co i jak- póki co, proszę o kciuki
A miałam Cię pytać o ludisię- w razie, gdyby co- mam jedną w zapasie- także podeślę
Takiego różowego Phal. widziałam u kogoś na forum- baaardzo mi się spodobał. Przypomina mi cętki pantery, a Wam?
Moje kambrie niespodzianki- posadzone dwie w jednym pojemniku. Latem były werandowane i ładnie przyrosły- teraz obie mają pędy? Widać ile?
W kąciku listka widać malutką pochewkę- mam nadzieję, że zbliżająca się wiosna (czy nie jestem nad zbyt optymistyczna?) zachęci ją do wytworzenia pąków
Agnieszko, a zarzekałam się falenopsisów... Piotr mimo wszystko b. mnie ucieszył- fajnie jak w domu coś kwitnie i parapety są zapełnione (takie lubię najbardziej ) Z czasem, może w lutym planują je posadzić do szkła- tak jak postanowiłam z poprzednimi Phal. Ten sposób uprawy mi najbardziej pasuje
Będę pokazywać co dalej z tą katleją- na pewno pokażę co i jak- póki co, proszę o kciuki
A miałam Cię pytać o ludisię- w razie, gdyby co- mam jedną w zapasie- także podeślę
Takiego różowego Phal. widziałam u kogoś na forum- baaardzo mi się spodobał. Przypomina mi cętki pantery, a Wam?
Moje kambrie niespodzianki- posadzone dwie w jednym pojemniku. Latem były werandowane i ładnie przyrosły- teraz obie mają pędy? Widać ile?
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Widac ,widać .Piękne.Werandowałaś je w cieniu?
- Baryczka
Aldonko, dzięki Tak, stały w cieniu balustrady na tarasie- pilnowałam, by nie sięgało ich słonce- wiem jaki może mieć wpływ na kambrie
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- PolishGal
- 100p
- Od: 20 gru 2011, o 18:37
śliczny falek, kiedyś miałam bardzo podobnego ale go wykończyłam
na pewno jeszcze tu zajrze i czekam na kwitnienie cambrii
na pewno jeszcze tu zajrze i czekam na kwitnienie cambrii
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
Moje storczykowe początki.
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
To chyba u mnie go widziałaś mój niedługo otworzy pączki
Kamilko, miło patrzeć, jak znów zagęściło się u Ciebie na parapetach
U cambrii naliczyłam 3 pędy (a może jakiegoś przegapiłam ?). Bardzo lubię jak u cambrii pojawiają pędy tak znienacka - nie było widać i nagle - SĄ !
Twoja katlejka zrobiła Ci taki kawał jak mój Pha. equestris. Też liczyłam na kwiaty, myślałam, że rosną pędy, a to 2 x basal keiki.
I pojawiło się ostatnio u niego jeszcze jakieś nieokreślone 'coś'...
U cambrii naliczyłam 3 pędy (a może jakiegoś przegapiłam ?). Bardzo lubię jak u cambrii pojawiają pędy tak znienacka - nie było widać i nagle - SĄ !
Twoja katlejka zrobiła Ci taki kawał jak mój Pha. equestris. Też liczyłam na kwiaty, myślałam, że rosną pędy, a to 2 x basal keiki.
I pojawiło się ostatnio u niego jeszcze jakieś nieokreślone 'coś'...
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
- 100p
- Od: 24 paź 2011, o 13:48
Kamilo piękne storczyki widzę,że i Ciebie czekają piękne i ciekawe kwitnienia Zazdroszczę Ci
Kamilko, dopisuję jeszcze niewielki komentarz do twojego postu w innym wątku:
Dostałam marną cząstkę tuż po podziale, która w krótkim czasie padła. Tak więc już wiem, że nigdy więcej (przynajmniej z tego rodzaju) !
Szkoda pieniędzy...
Ja wprawdzie nie kupowałam nigdy katlejek na all.., ale skusiła mnie kiedyś jakaś w innej sprzedaży wysyłkowej.Baryczka pisze:Katleje mam głównie z all., ciężko mi trafić na ich dostawę w marketach, a teraz jak już osiadłam na wsi to już w ogóle porażka (raz tylko miałam szczęście i z mętlikiem w głowie nie wiedziałam, którą katleję wziąć- stanęło na niespodziance z jeszcze zielonymi pąkami). O wystawach nie mam co marzyć, za daleko ode mnie. Te allegrowe katleje są zwykle zabiedzone, podsuszone z lichymi korzeniami, pomarszczonymi liśćmi. Jeden ze sprzedawców wysyłał mi po kolejnych reklamacjach, aż trzy sztuki, wszystkie do reanimacji, o dwie z nich nadal walczę.
Latem stały na tarasie od strony południa, ale w cieniu balustrady -tam ładnie podrosły, umocniły syst. korzeniowy i pokazały nowe psby, dziś już z pochewkami kwiatowymi.
Dostałam marną cząstkę tuż po podziale, która w krótkim czasie padła. Tak więc już wiem, że nigdy więcej (przynajmniej z tego rodzaju) !
Szkoda pieniędzy...
Pozdrawiam, Joanna