Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
justtom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 paź 2011, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: uprawa papryki - problem

Post »

Dziękuje za zainteresowanie tematem i odpowiedź.

Mam nadzieje że ktoś mi jeszcze pomoże zdiagnozować lub nawet zasugeruje z jaką chorobą mogę mieć do czynienia. Jest to dla mnie niezwykle ważne, pierwszy raz spotkałem sie z takim problemem.
Być może faktycznie musiałbym oddać ją do badań.

jeszcze raz dzięki gienia1230, mam nadzieje że ktoś się znajdzie na forum kto spotkał sie z takim przypadkiem i chociaż zasugeruje w jaki sposób szukać rozwiązania
justtom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 paź 2011, o 22:59

Post »

Nikt nie wie co to może być za przyczyna występowania takich objawów??

Przeanalizowałem jeszcze raz miejsca występowania tych "dziwności" i z całą pewnością mogę powiedzieć że najczęsciej występowało to przy drzwiach i oknach, czyli tak jakby przychodziło z powietrzem. Środek folii czysty.

Prosze jeszcze raz o pomoc, jakąś sugestie....cokolwiek.
Patrycja_31
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2011, o 14:27

Post »

Hej,
na moje oko zabija Ci je .. "mgła". To nie żart. Za wcześnie otworzyłeś lub za późno zamknąłeś miejsce w którym rosną. Jeśli mam racje, to krzewy powinny tracić liście lub zaczną stawać się one żółte, pomarszczone, i powoli zaczną zwijać się i usychać jakby "coś na nie napadło". Podobnie reagują na to pomidory i ogórki.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli tylko przy drzwiach , to możliwe , że są to oparzenia słoneczne . Łatwo to ogarnąć , patrząc na krzak z owocami , takie oparzenia powstają tylko od strony bezpośredniego padania promieni słonecznych , a druga strona jest OKi . Jest tu jeszcze jeden sekret : takie oparzenia powstają tylko od strony południowej i zachodniej , a strona wschodnia jest bez zarzutu .
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.

Post »

Witam właśnie buduję tunel foliowy i mam zamiar uprawiać w nim paprykę ( w tym roku to bardziej doświadczalnie/experymentalnie ) i tutaj potrzebuję pomocy co do odmian i może jakichś rad :oops: Chcę mieć czerwoną , żółtą i zieloną czyli chyba wszystkie kolory jakie są :D Tylko jakie to odmiany i gdzie kupić nasiona > może przez allegro ? Jeżeli taki wątek już istnieje to przepraszam ale nie znalazłem . Mam nadzieję że ktoś mi pomoże :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka w tunelu jakie odmiany ?

Post »

Szanowny Kolego ;)

Domyślam się, że chodzi Ci o paprykę słodką ;), bo jest i ostra :)
Zarówno jedna jak i druga występuje w przeróżnych kolorach/odmianach/wersjach.
Z papryk słodkich to są kolory: żółć, czerwień, zieleń, pomarańcz, cytrynowy, fioletowy, prawie czarny - ja tyle widziałam. Na All jest duży wybór, można kupić każdy kolor oddzielnie lub gotowe mieszanki, ja w 2011 r. kupiłam sobie mix żołtej, czerwonej i fioletowej.Możesz poszukać w sklepie, ale pewnie takiego wyboru jak na All nie będzie, lub w sklepach internetowych producentów nasion.
A przede wszystkim poczytać sobie o paprykach w wątku o papryce właśnie ;) Trzeba robić rozsadę itd. itp.
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wielkie dzięki za odpowiedz . Chodzi mi o paprykę słodką . Poszukam na forum wątku o papryce bo muszę się doszkolić w tej dziedzinie :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Polecam świetne kompedium wiedzy wydane przez ODR, opisujące ekologiczną uprawe papryki gruntowej oraz pod osłonami. Całość jest wyjaśniona krok po kroku.

Dostępna jest pod tym linkiem: http://www.odr.net.pl/publikacje/0127.pdf
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wielkie dzięki już się biorę za czytanie . A co myślicie o odmianach Robertina , Etiuda , Telimena , Ożarowska i Rodstolina Takie znalazłem na allegro . Chyba na początek mogą być ?
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

Uważajcie na paprykę Ożarowską z firmy Torseed, moje nasiona były zainfekowane bakteryjną plamistością. Poza tym fajnie owocowała, owoce duże mięsiste, żal było wyrzucać.
Pozdrawiam
Asia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

aska73 pisze:Uważajcie na paprykę Ożarowską z firmy Torseed, moje nasiona były zainfekowane bakteryjną plamistością.
Jesteś pewna , że to była bakteryjna plamistość ?.
Ja mam wątpliwości. Plamy były zbyt małej średnicy a poza tym, dlaczego choroba wystąpiła tak późno skoro wektorem patogena były nasiona i tylko na owocach ?.
Nie należy pochopnie obwiniać konkretnej firmy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

Pewności nie mam ale takie były sugestie, może to była bakteryjna cętkowatość papryki. Faktycznie plamy były tylko zauważalne na owocach, dosyć późno je zaobserwowałam bo głównie pojawiały się na wewnętrznej stronie papryki i dopiero gdy papryka zaczerwieniła się i zerwałam pierwszą to zauważyłam chorobę. Wcześniej się po prostu jej tak uważnie nie przyglądałam.
Bardzo ciekawe co napisałeś o tej szarej pleśni na pw, dało mi do myślenia. Zwracam więc honor firmie Torseed.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Asia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”