Jak przestać jeść słodycze?
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak przestać jeść słodycze?
Siberia, ja jeszcze wrócę do tej diety i do przyjmowania dużej ilości probiotyków - czy odczułaś jakieś skutki uboczne w trakcie jej stosowania?
Tu jest fajny artykuł o zakwaszeniu organizmu:
http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dz ... dzial2=188
Tu jest fajny artykuł o zakwaszeniu organizmu:
http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dz ... dzial2=188
Witam
Bardzo dobrym sposobem na pozbycie się chęci na słodycze jest śniadanie na bazie kaszy jaglanej.
Kaszę płuczemy, zalewamy wodą lub mlekiem -może być ryżowe, owsiane, migdałowe(moje ulubione, robię sama) tylko nie krowim, bo one przeznaczone dla cieląt , dorzucamy garść rodzynek, orzechów i po 15-20 min. gotowe. Dodatkowo takim śniadaniem odkwaszamy organizm
Bardzo dobrym sposobem na pozbycie się chęci na słodycze jest śniadanie na bazie kaszy jaglanej.
Kaszę płuczemy, zalewamy wodą lub mlekiem -może być ryżowe, owsiane, migdałowe(moje ulubione, robię sama) tylko nie krowim, bo one przeznaczone dla cieląt , dorzucamy garść rodzynek, orzechów i po 15-20 min. gotowe. Dodatkowo takim śniadaniem odkwaszamy organizm
Kasia
Tego akurat nie wiedziałam,dzięki za wskazówkę. Ale wydaje mi się,ze nasz organizm zawsze będzie domagał sie węglowodanów w postaci słodyczy,w zależności od tego ile energii dziennie spalamy.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Chyba nie..kiedyś (jeszcze w zeszłym roku) jadałam ze smakiem pewne ciastka, wczoraj (mimo że ze słodyczy jadam od jesieni tylko gorzą czekoladę) chciałam spróbować, miewam takie zachcianki, ale bardziej z ciekawości i łakomstwa, tylko że zawsze rozczarowuję się co do smaku - w tym wypadku tychże ciastek. Od razu zauważyłam że są na bazie jakiegoś podłego tłuszczu (nawet nie margaryny) i mają dodany jakiś aromat. Wcześniej zwyczajnie mi smakowały. Po odzwyczajeniu się od słodyczy smakując je od czasu od razu nabieram do nich niechęci - włącza mi się myślenie - biała mąka, biały cukier, dodatki chemiczne..
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bufo-bufo to dobry trop,z tym rozkładaniem słodyczy na czynniki pierwsze.Kiedy "mam bóla" na słodkiego batona to czytam skład,w wyobraźni widzę ten cukier,tłuszcze,miazgi,specyfiki w proszku i całą resztę chemii i przechodzi jak ręką odjął ostatecznie sięgam po suszone owoce.
Kwiaty to resztki Raju.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 gru 2011, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jedzenie samego białka podobno obciąża nerki. Ja uważam, że ważny jest umiar we wszystkim i trzeba słuchać organizmu:) Jak mnie nachodzi ochota na słodkie to się zastanawiam kiedy ostatnio coś jadłam pożywnego i zwykle stwierdzam, że jestem po prostu głodna a chęć na słodycze to pierwszy sygnał do uzupełnienia zapasów:) Może lepiej zjeść coś pożywnego. Co do typowego obiadku polskiego (czyt. ziemniaki, mięso, surówka) teściowie i rodzice się dziwią jak dla mnie i męża gotuję 2, max trzy małe ziemniaczki. Po prostu ziemniaki mi nie wchodzą- zjem połówkę i wystarczy. Ciarki mnie przechodzą jak przypomnę sobie napompowany talerz ziemniaków z dzieciństwa
Jawgarden
Słodycze można zastąpić świeżo wyciskanymi sokami domowymi (jabłka, marchew etc), do tego można jeść trochę suszonych owoców. Na śmiadanie, jak pisze Ganio4, świetna jest jaglanka z duszonymi owocami.
hej
sporo przeszłam, jeśli chodzi o słodycze, aktualnie zmagam się z węglowodanowym obżarstwem i skutkami takich napadów (prawie 10 kg w ciągu roku i zniszczona wątroba). dzisiaj sobie obiecałam, że więcej słodyczy nei skosztuję:)
tak jak przedmówcy-podziwiam osoby,kttóre po jednym ciastku czy cukierku umieją sobie powiedzieć STOP. ja nie potrafię i taka jedna kostka czekolady zamienia się w całą tablczkę, a nierzadko nawet i 2, a skoro i tak zgrzeszyłam to dokładam jeszcze batona, chipsy i kanapkę z dżemem. a że mam poczucie, że jestem beznadziejna, zapijam to wszystko colą (której nie lubię i nie piję zazwyczaj) a później w nocy cierpię.
w ciągu dnia też najlepiej mi nie jest, bo tyłek rośnie i dopchodzi do tego, ze nhie ma jak tego ukryć :P
jednym słowem koniec na tym, czas sięskupić na czymś innym, co będzie wyzwalało pozytywna energię;)
wiosna idzie, coraz cieplej będzie, spacery coraz dłuższe, apetyt mam nadzieję się zmniejszy
trzymam kciuki za wszystkich rzucających słodycze od dziś
TO NASZ WIELKI DZIEŃ
sporo przeszłam, jeśli chodzi o słodycze, aktualnie zmagam się z węglowodanowym obżarstwem i skutkami takich napadów (prawie 10 kg w ciągu roku i zniszczona wątroba). dzisiaj sobie obiecałam, że więcej słodyczy nei skosztuję:)
tak jak przedmówcy-podziwiam osoby,kttóre po jednym ciastku czy cukierku umieją sobie powiedzieć STOP. ja nie potrafię i taka jedna kostka czekolady zamienia się w całą tablczkę, a nierzadko nawet i 2, a skoro i tak zgrzeszyłam to dokładam jeszcze batona, chipsy i kanapkę z dżemem. a że mam poczucie, że jestem beznadziejna, zapijam to wszystko colą (której nie lubię i nie piję zazwyczaj) a później w nocy cierpię.
w ciągu dnia też najlepiej mi nie jest, bo tyłek rośnie i dopchodzi do tego, ze nhie ma jak tego ukryć :P
jednym słowem koniec na tym, czas sięskupić na czymś innym, co będzie wyzwalało pozytywna energię;)
wiosna idzie, coraz cieplej będzie, spacery coraz dłuższe, apetyt mam nadzieję się zmniejszy
trzymam kciuki za wszystkich rzucających słodycze od dziś
TO NASZ WIELKI DZIEŃ
Hmmmm Miałam podobne problemy. Nawet więcej ? twierdzę, że byłam uzależniona od słodyczy. Rano wstawałam i myślałam o batonach. Wieczorem obiecywałam sobie, że od jutra się powstrzymam. Nigdy nie mogłam spróbować łakoci i podziękować. Jeden kawałek łakoci powodował, że sięgałam po więcej i więcej. Nie umiałam przestać. Wciągałam jak odkurzacz. Jak najwięcej?. Chciałam zjeść na zapas?. Dzisiaj kręcę głowo z niedowierzania?. Trzy lata już nie jem słodyczy?. Jak to się stało? Hmmmm.. Myślę, że zmieniłam swoje myślenie i nastawienie do jedzenia?. Mam większą wiedzę na temat odżywiania. Zaczęło się od kłopotów ze zdrowiem? Zaczęłam więc interesować się zdrowym odżywianiem i dowiedziałam się, że słodycze to wręcz trucizna? Nadmiar powoduje wiele chorób? Dzisiaj moje odżywianie to głównie kasze? Warzywa? Jabłka i inne krajowe owoce?. Kaszy jem b. dużo. Jaglaną i gryczaną. W różnych wersjach?. To powoduje, że nie mam ochoty na słodycze?.. Warto sobie uświadomić, że słodycze poprawiają nastrój tylko na moment i to jest złudzenie?. Wyrządzają za to o wiele więcej szkody? Teraz kiedy mam pokusę na jakieś ciacho? nie sięgam po nie?. Przygotowuję sałatkę lub inne zdrowe jedzenie. Pomaga?
Z doświadczenia wiem, że można porzucić słodycze. Ale trzeba czymś ochotę na to zastąpić. Nie można być głodnym. Trzeba polubić coś innego. U mnie jest to kasza, warzywa, owoce.
Z doświadczenia wiem, że można porzucić słodycze. Ale trzeba czymś ochotę na to zastąpić. Nie można być głodnym. Trzeba polubić coś innego. U mnie jest to kasza, warzywa, owoce.
Pozdrawiam
Ediii
Ediii
Ja znalazłam tylko jeden jedyny sposób dla siebie aby nie jeść słodyczy. Nie kupowałam ich, nie było ich w domu, przestałam słodzić kawę, herbatę. W ciągu 3 lat zjechało mi 15 kilo. To był naprawdę jedyny sposób - nie było słodyczy i nawet jak miałam ochotę, to ich nie jadłam, bo ich nie miałam
Tak samo rzuciłam palenie, przestałam kupować i unikałam ludzi palących, aby mnie nie korciło.
Na mnie takie sposoby działają, ale rozumiem, że ludzie są różni i nie każdemu to podpasuje
Tak samo rzuciłam palenie, przestałam kupować i unikałam ludzi palących, aby mnie nie korciło.
Na mnie takie sposoby działają, ale rozumiem, że ludzie są różni i nie każdemu to podpasuje
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Kontakt:
Więcej płynów neutralnych = niesłodzonych najlepiej wody
Koniecznie spożywać CHROM najlepiej w postaci tabletek chelatowych (wiele łatwiejsze przyswajanie przez organizm)
Chrom bardzo obniża apetyt na słodkie
Koniecznie spożywać CHROM najlepiej w postaci tabletek chelatowych (wiele łatwiejsze przyswajanie przez organizm)
Chrom bardzo obniża apetyt na słodkie
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Najlepiej mieć silną wolę i się powstrzymywać od jedzenia dużych ilości słodyczy.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Ten temat to cos dla mnie Aktualnie nie jem słodyczy od kilku mieięcy; w przeszłości też miałam takie okresy, zresztą dużo dłuższe. Przekonałam się, że u mnie jest tak, jak z każdym uzależnieniem - albo wcale, albo dużo...tzn. nie od razu dużo, ale jak zacznę, to powoli się rozkręcam...
Potwierdzam działanie kasz, ja teraz na śniadanie jem mieszankę płatków jaglanych i płątków owsianych, gotowanych na wodzie i do tego pod koniec dodane płatki migdałowe, prażone siemię lniane i owoce goja (po 1 łyżce) oraz utarte jabłko - świetne śniadanie!
No i jeszcze właśnie owoce goja - poza innymi wartościami zdecydowanie zmniejszają apetyt na słodycze!
Potwierdzam działanie kasz, ja teraz na śniadanie jem mieszankę płatków jaglanych i płątków owsianych, gotowanych na wodzie i do tego pod koniec dodane płatki migdałowe, prażone siemię lniane i owoce goja (po 1 łyżce) oraz utarte jabłko - świetne śniadanie!
No i jeszcze właśnie owoce goja - poza innymi wartościami zdecydowanie zmniejszają apetyt na słodycze!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki