Drzewka mandarynki?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drzewka mandarynki?
Witam,
2 lata temu zasadziłem z nasionek mandarynki . Nasiona wzeszły, rosną ładnie, zielone, rozkrzewiają się .
Mam kilka pytań w związku z nimi, szkoda mi ich stracić :
1) czy nie mają za ciasno, jest ich po 4 sztuki w doniczce- dwie doniczki 24 średnicy - 4 sztuki, ok 30 cm wysokie, oraz dłuższa doniczka 35 cm - 4 5 sztuk, ok 23 cm wysokie - w tym roku, już przesadzane.
2) zaczynają sie rozrastać - od głównej łodygi, odrastają już spore po dwie łodygi, powoli pojawiają się kolce-czy nie powinny być przycinane, jeśli tak to kiedy jak i co trzeba przycinać?
3)latem stają w słońcu na balkonie, zraszane wodą, ziemia dla cytrusów mieszana z normalną - zimą zawsze stały nad grzejnikiem na parapecie (ok 25 stopni), od południowej strony -słonecznie. Czy zima mogą stac od stony północnej, bez słońca i dalej w temp 25 stopni, czy powninny odpocząć po lecie.
4)to roślinki z pestek( jedna pestka kilka roślinek) czy nie urosna zbyt duże jak na domowe waruki, co zrobic , żeby nie były ogrodowymi olbrzymami i jak długo będą jeszcz rosnąć, aż zawitną i coś z nich będzie
Dziękuję za odpowiedź na moje pytania, przepraszam tez że ich tak dużo
mikello1984
2 lata temu zasadziłem z nasionek mandarynki . Nasiona wzeszły, rosną ładnie, zielone, rozkrzewiają się .
Mam kilka pytań w związku z nimi, szkoda mi ich stracić :
1) czy nie mają za ciasno, jest ich po 4 sztuki w doniczce- dwie doniczki 24 średnicy - 4 sztuki, ok 30 cm wysokie, oraz dłuższa doniczka 35 cm - 4 5 sztuk, ok 23 cm wysokie - w tym roku, już przesadzane.
2) zaczynają sie rozrastać - od głównej łodygi, odrastają już spore po dwie łodygi, powoli pojawiają się kolce-czy nie powinny być przycinane, jeśli tak to kiedy jak i co trzeba przycinać?
3)latem stają w słońcu na balkonie, zraszane wodą, ziemia dla cytrusów mieszana z normalną - zimą zawsze stały nad grzejnikiem na parapecie (ok 25 stopni), od południowej strony -słonecznie. Czy zima mogą stac od stony północnej, bez słońca i dalej w temp 25 stopni, czy powninny odpocząć po lecie.
4)to roślinki z pestek( jedna pestka kilka roślinek) czy nie urosna zbyt duże jak na domowe waruki, co zrobic , żeby nie były ogrodowymi olbrzymami i jak długo będą jeszcz rosnąć, aż zawitną i coś z nich będzie
Dziękuję za odpowiedź na moje pytania, przepraszam tez że ich tak dużo
mikello1984
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Drzewka mandarynki?
Cóż,nie wiem wiele o cytrusach,ale rośnie u mnie,też z pestki,chyba mandarynka(choć nie jestem pewna do końca).Ma już kilkanaście lat,jakieś 70 cm.,a główny pień jest nie grubszy od kciuka.Co prawda jest przycinana,co roku na jesieni(po tym jak rozrośnie się przez lato),ale to względy kosmetyczne.Trochę przypomina bonsai.Niestety zimę spędza w pokoju i przez to gubi sporo liści.
Kwiaty to resztki Raju.
- BlackPearl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lip 2011, o 10:26
http://hodujemycytrusy.blogspot.com/200 ... rynki.html tutaj zobacz i wiecej info masz chyba tu : http://www.cytrusik.pl/index.php/Hodowl ... rynka.html w tym drugim to prawie na samym dole przed komentarzami
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za linki, na pewno przydatne.
Martwi mnie tylko to, że teraz mogą mieć zbyt ciasno jak na taką ilość roślin i że zimą będą w zbyt ciepłym pomieszczxeniu.
Powinny mieć 12-15 stopni, a będą mieć 25, żeby to nie wpłynęło źle na ich okres wegetacji.
Martwi mnie tylko to, że teraz mogą mieć zbyt ciasno jak na taką ilość roślin i że zimą będą w zbyt ciepłym pomieszczxeniu.
Powinny mieć 12-15 stopni, a będą mieć 25, żeby to nie wpłynęło źle na ich okres wegetacji.
- BlackPearl
a niemasz zadnego pomieszczenia gdzie moze być taka temp . do +15stopni ??
-
- 0p - Nowonarodzony
Mam, ostatni pokój w okresie zimy nie jest ogrzewany, więc jest chłodno
Ale ten pokój jest po prostu ciemny, boje się że jest za ciemno i zbytnie się cofnie, a dodatkowo, kiedy nie ma jasno, będzie gubić liście tak źle i tak nie dobrze
Ale ten pokój jest po prostu ciemny, boje się że jest za ciemno i zbytnie się cofnie, a dodatkowo, kiedy nie ma jasno, będzie gubić liście tak źle i tak nie dobrze
- BlackPearl
to włącz tam światło ,zrób sztuczne doświetlanie żarówką :P
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam,
naprawdę, będzie to dla drzewek wysatrczające, jak zorganizuje im sztuczne oświetlenie?
A jeżeli je zostawie w pokoju o wysokiej temperaturze, co im się może stać?
Czy bardzo ucierpią?
naprawdę, będzie to dla drzewek wysatrczające, jak zorganizuje im sztuczne oświetlenie?
A jeżeli je zostawie w pokoju o wysokiej temperaturze, co im się może stać?
Czy bardzo ucierpią?
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam,
i nastała zima:)
a moja drzewka prawie całe opadły, te mniejsze już usunąłem bo listki opadły wszystkie i gałązki pousychały od góry
tyle się nastarałem i nic z tego
zostało ich 5 z 12- tylko te duże jeszcze walczą, alw wszystkie nowe listki zaraz więdną i opadają.
Chyba ciepły pokój ok 24 stopni im nie służy i brak słońca w ogóle je zmarnował.
Czy mogą jeszcze sie wzbić nawet jak opadną liście, czy można je już wyrwać??
pozdrawiam,
mikello
i nastała zima:)
a moja drzewka prawie całe opadły, te mniejsze już usunąłem bo listki opadły wszystkie i gałązki pousychały od góry
tyle się nastarałem i nic z tego
zostało ich 5 z 12- tylko te duże jeszcze walczą, alw wszystkie nowe listki zaraz więdną i opadają.
Chyba ciepły pokój ok 24 stopni im nie służy i brak słońca w ogóle je zmarnował.
Czy mogą jeszcze sie wzbić nawet jak opadną liście, czy można je już wyrwać??
pozdrawiam,
mikello
mikello1984 pokaż te cytrusy. Na pewno powinny teraz zimować w temp. max + 15 stopni z załączonym doświetlaniem.