Wężymord ( skorzonera )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wężymord (skorzonera)
Dość dobrze? jak dla mnie rewelacyjnie:D Mi nie chce kiełkować:/ A podobno jej liście są też jadalne, zwłaszcza jak ją zostawić w ziemi i użytkować je na wiosnę.
-
Nasiona skorzonery bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania i dlatego warto co roku kupować świeże nasiona.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
No właśnie były świeże i z 2 różnych firm i nic:/
-
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Wpisuję się aby wątku nie zgubić i pędzę szukać nasion Kolejny gość w moim ogrodzie
Aśka
Re: Wężymord ( skorzonera )
Tak mnie zachęciliście że też skorzonera jest na liście nasion do kupienia
Zawsze się "czaiłam" na skorzonerę, w tym roku na 100% kupię
Pozdrawiam Sylwia.
Nie zrażajcie się niepowodzeniami w kiełkowaniu skorzonery. Jej nasiona mają zdolność kiełkowania tylko przez 1 rok. Zdarza się, że cała paczka nasion nie wschodzi, po prostu są przeterminowane mimo dobrej daty na opakowaniu.
Mnie się zdarzyło dwa razy, że nic nie wzeszło. Dobre nasiona w sprzyjających warunkach kiełkują po paru dniach. Ja sieję nietypowo, bo w czerwcu na zbiór wczesną wiosną następnego roku.
Mnie się zdarzyło dwa razy, że nic nie wzeszło. Dobre nasiona w sprzyjających warunkach kiełkują po paru dniach. Ja sieję nietypowo, bo w czerwcu na zbiór wczesną wiosną następnego roku.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No i właśnie mam odpowiedź, albo trafiłam na takie nasiona albo wyplewiłam jako chwast, w każdym bądź razie ani jedna nie urosła, byłam bardzo rozczarowana i zrezygnowałam ale im bliżej wiosny to wraca mi chęć na ponowną próbę, tylko teraz kupię dwie paczki nasion różnych firm wymieszam i dopiero posieję coś musi wzejść
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Akurat mama zamiar w tym roku po raz pierwszy wysiać skorzenerę. Liczę, że mi się uda, choć obawiam się ,ze będzie problem ze zdobyciem nasion. W moim zaufanym sklepie ogrodniczym ich nie było (podobnie endywii). Ale nie zrażam się, będzie dobrze.
Piękna skorzonera, wygląda apetycznie.
Piękna skorzonera, wygląda apetycznie.
McMArchewko, kupić dla Ciebie nasiona skorzonery? będę kupowała w przyszłym tygodniu. Jakby co, pisz na priv.
Mi w zeszłym roku też nic nie wyrosło, albo trafiły mi się stare nasiona albo znalazł się "pomocnik" i wyrwał mi "zielsko"... W tym też zamierzam pomieszać nasiona z różnych źródeł. I jeszcze sprawdzę na ligninie, czy to co mam będzie chciało kiełkować.zielonajagoda pisze:No i właśnie mam odpowiedź, albo trafiłam na takie nasiona albo wyplewiłam jako chwast, w każdym bądź razie ani jedna nie urosła, byłam bardzo rozczarowana i zrezygnowałam ale im bliżej wiosny to wraca mi chęć na ponowną próbę, tylko teraz kupię dwie paczki nasion różnych firm wymieszam i dopiero posieję coś musi wzejść