Storczyk nie kwitnie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 sty 2012, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: mój storczyk nie kwitnie od 4 lat pomocy!!
A kiedy go ostatnio przesadzałeś, bo podłoże wydaje mi się jakieś dziwne jakby już 'przetrawione' przez storczyka.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 sty 2012, o 22:23
przesadziłem go latem ubiegłego roku
adameczek996 nawozisz go?
Jeśli tak, to zobacz na opakowaniu jaki jest skład NPK (azot(N), fosfor(P), i potas(K) - powinny być obok numerki
Jeśli tak, to zobacz na opakowaniu jaki jest skład NPK (azot(N), fosfor(P), i potas(K) - powinny być obok numerki
Jak mój jeden storczyk nie kwitł 3 lata poradzono mi aby odstawić go w chłodne miejsce i nei podlewać przez 3-5 miesięcy ipomogło potem jak zaczęłam podlewać wypuścił pędzik i wkrótce się rozkwitnie;).
Witaj adamek- ja Ci radzę tak jak poprzednicy przenieść w chłodniejsze miejsce plus dodatkowo zapewnić różnicę temperatur między nocą a dniem. W kwestii nawozu polecam Blossom Booster dostępny na aukcjach internetowych. Powodzenia!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sty 2012, o 12:54
Storczyki lubią ciepełko, nawet jak jest baardzo ciepło. Znajomej tez nie kwitł bardzo długo i nagle się udało... Też podlewała od święta (bo one lubią wodę na podstawce) i po prostu sam sobie odżył.
Z tą wodą w podstawce to nie do końca tak.Phalaenopsis,o których tu mówimy wręcz nie znoszą"moczyć nóg".Jeśli korzenie zbyt długo są w wodzie to zaczynają gnić,a gnijące korzenie to pierwszy krok do utraty rośliny.Myślę,że chodzi tu raczej o tackę z keramzytem zalanym wodą dla zwiększenia wilgotności wokół rośliny.W takim wypadku umieszczamy storczyk nieco ponad powierzchnią wody,tak aby korzenie do niej nie sięgały i mogło dostać się powietrze.To bardzo ważne ,aby korzenie przesychały miedzy podlewaniami.
Martika
- PolishGal
- 100p
- Od: 20 gru 2011, o 18:37
może przy uchylonym oknie? ja moje śpiochy i dendrobium tak trzymam żeby miały chłodniej bo w reszcie pokoju mam bardzo ciepło.. zamykam okno tylko jak jest wiatr żeby ich za bardzo nie przewiało.
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
Moje storczykowe początki.
Re: Marne początki..Pomocy!
Może spróbuj zakręcać na noc kaloryfer. Różnica temperatur- wyższa w dzień niższa w nocy może pobudzić kwitnienie.
- gsm25
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 sty 2012, o 10:04
Ja, gdy chciałem zapewnić różnicę temperatur w okresie zimowym, to umieszczałem storczyki w jednym pomieszczeniu. Następnie zakręcałem na noc kaloryfer i zamykałem drzwi do pomieszczenia. Rano otwierałem drzwi i podkręcałem kaloryfer na maksa i tak przez 5 tygodni (storczyki stały oczywiście na parapecie). I pomogło
Ćmówka pozostawiona w chłodniejszym i ciemniejszym miejscu powinna wypuścić pęd kwiatowy. Z jakieś 6 może 7 tygodni na wygnaniu, a potem do światła i ciepła.
Życzę powodzenia
Życzę powodzenia
Pozdrawiam, Baśka
Aby storczyka "zmusić" do kwitnienia trzeba mu troszkę "pogrozić".
Najlepiej przestawić go gdzie wysoko na szafę bądź półkę, aby odczuł,
że "chyba zrobi mu się krzywdę, jak nie zakwitnie", storczyki, a szczególnie
phalenopsis potrzebują często terapii szokowej jeśli to nie pomoże, to
wówczas trzeba obniżyć kwiatu temperaturę do ok. 16 stopni C.
Najlepiej przestawić go gdzie wysoko na szafę bądź półkę, aby odczuł,
że "chyba zrobi mu się krzywdę, jak nie zakwitnie", storczyki, a szczególnie
phalenopsis potrzebują często terapii szokowej jeśli to nie pomoże, to
wówczas trzeba obniżyć kwiatu temperaturę do ok. 16 stopni C.