Miniszklarenki i siew nasion
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Miniszklarenki i siew nasion
A ja polecam opakowania po litrowych lodach oraz opakowania po słodyczach z auchan 

Dla ciekawostki powiem, że praktykowałem onegdaj przesadzanie ogórków w fazie liścieni przy pomocy łyżeczki od herbaty. Nabierałem na łyżeczkę taką roślinkę wraz z ziemią i przenosiłem do dołka w glebie zsuwając z łyżeczki przy pomocy palca. Skuteczne choć żmudne. Nasze babcie zaś wysiewały ogórki do połówek skorupek po jajkach i wraz z tą skorupką wsadzały do ziemi.11krzych pisze:Podobnie do ogórka. Nie lubi, ale jak nie uszkodzisz bryły korzeniowej, to się przyjmie bez problemu.
Pozdrawiam
PS Sposób ze skorupkami jajek polecam szczególnie tym, którzy mają na działce licznych przyjaciół w postaci turkucia podjadka. Skorupka chroni młode rośliny przed podcięciem a z czasem pęka i nie stanowi przeszkody dla korzeni. Poza tym w skorupce znajduje się fosfor, który stymuluje rozwój korzeni
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
A ja mam pytanie..
pod jaką nazwą dostanie się nasiona cebuli cukrowej.. i kiedy się ją wysiewa..
Bo ponoć w dymkach nie jest dostępna -tak mi w zeszłym roku powiedział pan w sklepie..
Jak to wysiać i jak uzyskać dymke..a może wieksze się dopiero przesiewa..
Jak ogólnie postępować..
I kiedy zaczynajcie pierwsze siewy i co to jest...
Bo ponoć w dymkach nie jest dostępna -tak mi w zeszłym roku powiedział pan w sklepie..
Jak ogólnie postępować..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Na opakowaniu z nasionami widnieje napis z informacjią o tym że jest cukrowa.
Cukrówka ma bardzo krótki termin przechowywania, młode dymiki po pewnym czasie by zgniły - więc pozostaje sianie
Termin siewu do gruntu teoretycznie zaczyna się od końca marca do 2 lub 3 tygodnia kwietnia (wzależności od rejonu Polski). Ja cukrówke, żółta oraz czerwoną staram się wysiewać w pierwszym tygodniu kwietnia.
A tak na marginesie cebula to idealny kosmetyk dla kobiet - zdrowa cera oraz włosy.
Cukrówka ma bardzo krótki termin przechowywania, młode dymiki po pewnym czasie by zgniły - więc pozostaje sianie

Termin siewu do gruntu teoretycznie zaczyna się od końca marca do 2 lub 3 tygodnia kwietnia (wzależności od rejonu Polski). Ja cukrówke, żółta oraz czerwoną staram się wysiewać w pierwszym tygodniu kwietnia.
A tak na marginesie cebula to idealny kosmetyk dla kobiet - zdrowa cera oraz włosy.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Też pamiętam u mojej babci wysiew ogórków do skorupek, stały sobie zawsze w kuchni w takim dużym tekturowym plastronie na jajka jako podstawka
.
Ja siałem zarówno ogórki, dynię i cukinie do doniczek torfowych - przesadzone w całości do gruntu jak minęło ryzyko przymrozków, przyjmowały się bardzo dobrze.
Stosowałem też z dobrym skutkiem większe ok. 10x10 cm doniczki torfowe do rozsady papryki, która też nie lubi jak "poszarpie" się jej korzenie i dłużej choruje po przesadzeniu.
Trzeba tylko pamiętać o podlewaniu bo torfowe doniczki szybko przesychają i można sobie ususzyć roślinki

Ja siałem zarówno ogórki, dynię i cukinie do doniczek torfowych - przesadzone w całości do gruntu jak minęło ryzyko przymrozków, przyjmowały się bardzo dobrze.
Stosowałem też z dobrym skutkiem większe ok. 10x10 cm doniczki torfowe do rozsady papryki, która też nie lubi jak "poszarpie" się jej korzenie i dłużej choruje po przesadzeniu.
Trzeba tylko pamiętać o podlewaniu bo torfowe doniczki szybko przesychają i można sobie ususzyć roślinki

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Mam pytanie o sianie skorupkowe
- czy codziennie zraszaczem trzeba je potraktować, bo przecież bardzo malo w niej ziemi. I czy takie sklepowe skorupki nadają się? Ile czasu przed wysadzeniem do gruntu się sieje? Ma ktoś notatki?

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam! Gienia.
- Rusalka
- 1000p
A macie kochani może "wskazówki" co po czym rosnąć może..? i sadzenie współrzędne (choć to to wg mojej działki szło jako cebula z marchwią por z selerem i rzodkiewka gdzie się da..
)
Gdzieś to krążyło na forum..ale odszukać to teraz.. wyczyn na miare olimpiady ;)
Gienia.. super tabelka

Gdzieś to krążyło na forum..ale odszukać to teraz.. wyczyn na miare olimpiady ;)
Gienia.. super tabelka

Tutaj można poczytać: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p1122977
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Gienia - dzięki! 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Exhibition. W zeszłym roku kupiłem w sklepie odmianę holenderską( 1g - 2 zł ), jest delikatniejsza w smaku od "Ailsa Craig". Teraz posadziłem ją do doniczki w domu bo miała nieduże korzenie. Zobaczymy czy wypuści szczypior i czy będzie miała kwiat. Bardzo mi odpowiadała ta cebula i chciałbym mieć od niej nasionka. Polskie firmy nasienne też sprzedają tego typu cebule.Ja swoje cebule wysiewam z początkiem lutego do wielodoniczek o małych otworach. Jedno nasionko do jednego otworu. Potem przesadzam do większych, a w maju do gruntu. Mam ziemie piaszczystą V, VI, klasa. Klimat dość ostry, w maju są jeszcze przymrozki. Jeśli lubisz delikatne cebule polecam szczypior "Sprintesa". Jest to cebula siedmiolatka pozostawiona w gruncie przez zimę na wiosnę wypuszcza szczypior. Szczypior jest gruby i delikatny w smaku. Część cebulowa jest długa, biała i nie grubiejąca. Ja wyrywam cebulkę razem ze szczypiorem.Rusalka pisze:A ja mam pytanie..
Jak ogólnie postępować..
wodnik
- Rusalka
- 1000p
Witia..
Mi chodzi o odmiane najmniej piekielną.. bo mnie nawet por szczypie w oczy jak kroje
A dymki z tamtego roku..jesooo dość że jak z papryką chli były to mi gały wypalić chciały
Mi chodzi o odmiane najmniej piekielną.. bo mnie nawet por szczypie w oczy jak kroje

A dymki z tamtego roku..jesooo dość że jak z papryką chli były to mi gały wypalić chciały

Te co podałem to są najmniej piekące. Wyślij mi na pw. swój adres to się z tobą podzielę. Exhibition, nasiona kupiłem w zeszłym roku, dobrze mi wzeszły. W tym roku nie wiem jak będą wschodzić. Sprintesse zebrałem nasiona ze swojej uprawy, to powinny powschodzić.
wodnik
Poczytaj to:Rusalka pisze:A macie kochani może "wskazówki" co po czym rosnąć może..? i sadzenie współrzędne (choć to to wg mojej działki szło jako cebula z marchwią por z selerem i rzodkiewka gdzie się da..)
Gdzieś to krążyło na forum..ale odszukać to teraz.. wyczyn na miare olimpiady ;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=431