Działka na Kaszubach 2011
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka na Kaszubach 2011
Comciu kochana - kopczyki usypałam przed świętami! To zielone widoczne na zdjęciu wyrosło sobie ponad kopczyk. Ale dzięki za radę. Podczas następnego pobytu usypię wyższe kopczyki. Mam nadzieję, że do wiosny nie osiągną one parametrów Kopca Kościuszki , bo mi cały kompost wyjdzie
Na kompoście zaczną szybciej rosnąć Usuń kopczyki kompostowe i nasyp zwykłego piachu
- amba19
Tam jest sam piach na tej rabacie! Wielce zadziwia mnie determinacja tego zielska, które tam rośnie - że mu się w ogóle chce w takim piachu....
No ale nawóz jakim jest kompost z deszczem przemieścił się do korzeni.
Może to jeden z powodów, dla którego ktoś kiedyś napisał (tylko nie pamiętam kto), że kompost nie jest najlepszym materiałem do kopczykowania zimowego...
Taki kopczyk ogrzewa i nawozi.
Może to jeden z powodów, dla którego ktoś kiedyś napisał (tylko nie pamiętam kto), że kompost nie jest najlepszym materiałem do kopczykowania zimowego...
Taki kopczyk ogrzewa i nawozi.
- amba19
No to wymienię na ten piach, niech wam będzie
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też przeraża mnie zima obecna jeszcze nie jest tak źle nic nie wyłazi z cebulowych u mnie,ale o kopczykach na lilie nie pomyślałam.
Jutro pooglądam dokładnie.
Jutro pooglądam dokładnie.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O rany, budleja już ma takie liście?
Musiało być ostatnio bardzo ciepło w Twoim regionie.
Musiało być ostatnio bardzo ciepło w Twoim regionie.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety taka zwariowana pogoda nie sprzyja roślinom. U mnie też cebulowe dość zaawansowane w rozwoju. Lilii jednak nie zauważyłam ( na szczęście). A od dzisiaj zima. Ciekawe jak długo potrwa..?
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Marysiu, jestem zszokowana Twoją relacją z działeczki. Moje ciemierniki mają pąki , ale ani myślą się rozwijać. Lilie też się pochowały. Czasami muszę wcisnąć w ziemię kiełkujące cebulki przebiśniegów , które wydziobują mi czasami ptaki, chyba sroki. Tylko maki też mają podobne , jak u Ciebie czuprynki.
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Marysiu dawno nie byłam u Ciebie. U mnie podobnie, rozchodniki, prymule wystartowały.
Nawet tulipanom noski musiałam przysypać, lilie na szczęście nie wyszły, ale na hortensjach już są pączki.
Całe szczęście, że od dzisiaj mamy zimę, może powróci wszystko do normalności.
Pozdrawiam.
Nawet tulipanom noski musiałam przysypać, lilie na szczęście nie wyszły, ale na hortensjach już są pączki.
Całe szczęście, że od dzisiaj mamy zimę, może powróci wszystko do normalności.
Pozdrawiam.
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Witaj Marysiu
Ależ wiosna na Twoich włościach ...
a u mnie od piątku zima jak się patrzy ... A ja na swojej wierzbie mam białe , puchate kotki
Ależ wiosna na Twoich włościach ...
a u mnie od piątku zima jak się patrzy ... A ja na swojej wierzbie mam białe , puchate kotki
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
W końcu i jednak u nas sypnęło śniegiem przez weekend i to na tyle, że dzieci na sankach jeżdżą. Ciekawe jak długo potrzyma bo dzisiaj już mrozu nie ma w dzień i zaczyna topnieć. Na szczęście i wiatr coraz mniejszy bo na "górkach" nieźle wiało.
- amba19
Kochani - byłam w niedzielę na działce. Niestety kopczyków nie usypałam ani nie wymieniłam z kompostowych na piaskowe - bo wszystko było pod śniegiem....
Anitko - u mnie wystartowały wyłącznie lilie posadzone jesienią. Te dłużej zadomowione śpią spokojnie pod ziemią
Aniu - ja jestem w szoku Jeszcze nigdy ( a budleję mam od samego początku - to krzew z pierwszego nasadzenia na tej działce) nie widziałam w styczniu w ogóle żadnych liści, a co dopiero takich wielkich.
Tujko - jak tam po ostatniej cofce? Wasza działka chyba nie jest zagrożona?
Krysiu - jak już wyżej pisałam, takiej wiosny w styczniu nigdy nie widziałam!
Marylko - Jak to miło, że zajrzałaś do mnie! U nas wyjątkowo ciepło w tym roku. U mnie to jeszcze nic, u mojej sąsiadki Alize zakwitł i przekwitł żółty krokus. Mówiła mi o tyn, jak się spotkałyśmy tydzień temu - i nawet wstawiła zdjęcie w swoim wątku.
Bernadetko - u mnie teraz też już zimowo i śnieżnie! Wreszcie jakoś normalnie jak na tę porę roku
Remiku - nareszcie! Czas najwyższy na śnieg, bo to dla roślin korzystniej i dzieciaczki mają trochę radości!
-- Wt 17 sty 2012 08:59 --
Zimowe widoczki z Kaszub....
Działka w zimowej szacie
Zimowy widok przez okno
Tak wygląda świat z mojego ganku
A tak za płotem
Anitko - u mnie wystartowały wyłącznie lilie posadzone jesienią. Te dłużej zadomowione śpią spokojnie pod ziemią
Aniu - ja jestem w szoku Jeszcze nigdy ( a budleję mam od samego początku - to krzew z pierwszego nasadzenia na tej działce) nie widziałam w styczniu w ogóle żadnych liści, a co dopiero takich wielkich.
Tujko - jak tam po ostatniej cofce? Wasza działka chyba nie jest zagrożona?
Krysiu - jak już wyżej pisałam, takiej wiosny w styczniu nigdy nie widziałam!
Marylko - Jak to miło, że zajrzałaś do mnie! U nas wyjątkowo ciepło w tym roku. U mnie to jeszcze nic, u mojej sąsiadki Alize zakwitł i przekwitł żółty krokus. Mówiła mi o tyn, jak się spotkałyśmy tydzień temu - i nawet wstawiła zdjęcie w swoim wątku.
Bernadetko - u mnie teraz też już zimowo i śnieżnie! Wreszcie jakoś normalnie jak na tę porę roku
Remiku - nareszcie! Czas najwyższy na śnieg, bo to dla roślin korzystniej i dzieciaczki mają trochę radości!
-- Wt 17 sty 2012 08:59 --
Zimowe widoczki z Kaszub....
Działka w zimowej szacie
Zimowy widok przez okno
Tak wygląda świat z mojego ganku
A tak za płotem