Nie chcę się kłócić ani wymądrzać ale Saymon moim zdaniem wypisujesz głupoty Przede wszystkim czym się różni amator z kilkoma cebulami od potentata robiącego tysiąc doniczek zasady pędzenia bądź przyspieszania są w każdym przypadku takie same tak mi się wydawało do dziś oj muszę się podszkolić w nowych technologiach.
rapunzel pisze:To dziwne, bo we wszystkich praktycznie źródłach zetknęłam się z okresem przynajmniej 8-10 tygodni, a na tych biedronkowych wazonikach nawet sugerują 10-12 tygodni. No chyba, że jako ukorzenianie liczy się także wytworzenie pędu, bo w moich cebulach pędzonych w ziemi pędu nie było.
Ten termin to jest taki okres ukorzeniania razem z chłodzeniem. Jeśli hiacynt jest w temperaturze ok. 6-10 st. I to bardziejnawet potem mniej niż 6st. To on się ukorzenia i zarazem wychładza. I mogą to ukorzenianiem nazywać , ale tonie do końca tak powinno być.
Najprościej zobaczyć u tych co mają w tych szklanych pojemnikach . Po ilu dniach są już odpowiednie korzenie . Żaden problem , nieprawdaż ?
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 )
_fox_ pisze:Nie chcę się kłócić ani wymądrzać ale Saymon moim zdaniem wypisujesz głupoty
Więc proszę napisać co konkretnie jest głupota i jak powinno wyglądać aby głupotą nie było. W przeciwnym razie to tylko ignorancka paplanina.
Przede wszystkim czym się różni amator z kilkoma cebulami od potentata robiącego tysiąc doniczek zasady pędzenia bądź przyspieszania są w każdym przypadku takie same tak mi się wydawało do dziś oj muszę się podszkolić w nowych technologiach.
Różnica jest kolosalna ( zazwyczaj), choć nie zawsze . Choć zasady są mniej więcej takie jakie są.
Zazwyczaj producent posiada pomieszczenie w którym może utrzymywać optymalną temperaturę. Amator już niekoniecznie.
Producent jest świadomy ile to musi/powinno trwać. Amator chciałby już aby coś się działo , jak najszybciej.
Jak będzie jeszcze temat koło wiosny wstawię foty swoich hiacyntów. Aby potwierdzić na ile te ,,głupoty'' mogą być użyteczne.
saymon w takim razie będziemy wdzięczni jeśli nam pomożesz i sprostujesz błędy, które się w tym wątku pojawiły. Na pewno wielu chętnie z tego skorzysta i będzie to przydatniejsze dla tych co szukają wiedzy niż tylko negowanie tego co już jest.
Zapraszam do wypowiedzi merytorycznych.
Napisałem w drugim temacie o hiacyntach trochę w tej kwestii . Tu zasygnalizowałem temat i z braku czasu nie mogłem rozwinąć.
Teraz ma chwilę więc opiszę w/g stanu mojej wiedzy.
Tak jak większość postępowała w tym temacie z cebulami hiacynta , można tylko po fachowym preparowaniu wcześniej cebul.
Teoretycznie takie być powinny , ale zazwyczaj nie są. Preparowanie polega na trzymaniu cebul wpierw w dość wysokiej temperaturze , potem w zimnie . Zadanie w zasadzie dla fachowców. Dlatego te które kupujemy najlepiej posadźmy od razu do ziemi. Przepuszczalna będzie najlepszą. Mieszanka ziemi z żółtym piaskiem jest OK. Sadzimy tak by wystawała połowa cebuli w takiej ziemi , po czym posypujemy samym żółtym piaskiem na wierzchu .Tak by na powierzchni wystawało ok 1/3 cebuli. Po posadzeniu podlać . Postawić w dość ciepłym ale nie nasłonecznionym miejscu. Może być w zupełnie zaciemnionym.
Tak posadzone po około tygodniu przenosimy do zimna . Tydzień wystarczy na ukorzenienie. W zimnie ( optymalne temperatura 0-2 st.) potrzymać kilka tygodni. Jeśli to lodówka , przy zaglądaniu sprawdzać . Zazwyczaj w lodówce wyższa temperatura , więc i chłodzić powinien się dłużej. Wystawiać gdy pąk kwiatowy będzie już dość wysoki , kilka centymetrów. Wtedy będzie szansa na ładny kwiat.
pozdrawiam
Ciekawa teoria gdzie jedno drugiemu zaprzecza
Czyli jak dobrze zrozumiałem to cebulki ukorzeniamy normalnie w ziemi w ciemnym pomieszczeniu (np. szafa)
a potem na ok 1 miesiąc do lodówki ?
Czyli jak dobrze zrozumiałem to cebulki ukorzeniamy normalnie w ziemi w ciemnym pomieszczeniu (np. szafa)
a potem na ok 1 miesiąc do lodówki ?
Dokładnie. Dobrze aby to nie było zbyt ciepłe pomieszczenie do ukorzeniania.
Dobrą metodą na sprawdzenie czy hiacynty się ukorzeniły w przypadku doniczek z ziemią . Jest zerknięcie od dołu. Jeśli pokażą się korzenie od dołu znaczy czas na chłodzenie. Ta metoda sprawdza się oczywiście przy doniczkach porównywalnych wielkością ( zwłaszcza wysokością ) do tych w jakich są sprzedawane w sklepach.
Ps. Cebule wystarczy wcisnąć w podłoże tak do około połowy. Dobrze jest założyć gumkę recepturkę , tak by ,,przymocować'' cebule. Przy silnym ukorzenianiu się potrafi wysadzić cebule do góry. Zakopana cała natomiast jest o wiele bardziej narażona na choroby.
rapunzel pisze:To dziwne, bo we wszystkich praktycznie źródłach zetknęłam się z okresem przynajmniej 8-10 tygodni, a na tych biedronkowych wazonikach nawet sugerują 10-12 tygodni. No chyba, że jako ukorzenianie liczy się także wytworzenie pędu, bo w moich cebulach pędzonych w ziemi pędu nie było.
Ten termin to jest taki okres ukorzeniania razem z chłodzeniem. Jeśli hiacynt jest w temperaturze ok. 6-10 st. I to bardziejnawet potem mniej niż 6st. To on się ukorzenia i zarazem wychładza. I mogą to ukorzenianiem nazywać , ale tonie do końca tak powinno być.
Najprościej zobaczyć u tych co mają w tych szklanych pojemnikach . Po ilu dniach są już odpowiednie korzenie . Żaden problem , nieprawdaż ?
Jeśli "ukorzenianie" ma oznaczać i ukorzenianie i chłodzenie, to generalnie trzyma się to kupy, ale chyba najlepiej sobie to w głowie ułożyć w ten sposób, że odtwarza się poniekąd naturalny cykl w trakcie pędzenia. Ukorzenienie sensu stricte to jesień, a pobyt w lodówce to niby ma być zima. Jakiś sens to ma, ale ja i tak wolę zimny parapet przez te 10-12 tygodni.
No i doszło do tego że chcący cię napić piwa musi sobie browar kupić Każdy ma chyba jakąś chłodną piwnice w której kilka doniczek zmieści, ale terminu niestety nie skrócisz a bynajmniej do takiego okresu jak piszesz Saymon, A do wiosny to można uzyskać kwiaty normalną procedurą no i nie wciskaj cebul w podłoże bo to negatywnie wpływa na ukorzenianie bez wciskania = bez recepturki.
To tyle i baw się dobrze
rapunzel pisze:
Jeśli "ukorzenianie" ma oznaczać i ukorzenianie i chłodzenie, to generalnie trzyma się to kupy, ale chyba najlepiej sobie to w głowie ułożyć w ten sposób, że odtwarza się poniekąd naturalny cykl w trakcie pędzenia. Ukorzenienie sensu stricte to jesień, a pobyt w lodówce to niby ma być zima.
Dokładnie tak. Praw natury nie zmienisz . Można je trochę oszukać , ale tak zupłenie zmienić się nie da.
Jakiś sens to ma, ale ja i tak wolę zimny parapet przez te 10-12 tygodni.
Twoje prawo i sposoby. Nie wszyscy muszą robić jednakowo.
_fox_ pisze:No i doszło do tego że chcący cię napić piwa musi sobie browar kupić Każdy ma chyba jakąś chłodną piwnice w której kilka doniczek zmieści, ale terminu niestety nie skrócisz a bynajmniej do takiego okresu jak piszesz Saymon, A do wiosny to można uzyskać kwiaty normalną procedurą no i nie wciskaj cebul w podłoże bo to negatywnie wpływa na ukorzenianie bez wciskania = bez recepturki.
To tyle i baw się dobrze
Panie _lis_ , z przykrością stwierdzam , że pan posiada nie tyle wiedzę co wyobrażenia o temacie.
Wystarczy trochę pokory i nie wypisywanie inwektyw pod tym co inni napiszą. Nawet jeśli będą pisali też tylko o swoich wyobrażeniach. Ot tak ze zwykłej przyzwoitości.
Taka moja dobro_forumowa rada. ;:91
Ze względu na różne opinie , postanowiłem zrobić eksperyment . Sam jestem ciekaw wyniku , bo nigdy nie chłodziłem hiacyntów w lodówce.
Do testu potrzebujemy hiacynty , np. takie :
Wybrałem takie podrośnięte , jakie mogą być przy ukorzenianiu w pokojowej temperaturze. Moje korzeniły się w temp. 7-10 st. przez ok. 10 dni.
Oczywiście były wciśnięte a potem jeszcze potraktowane recepturkami. W/g teorii pana _lisa_ powinno im to zaszkodzić . Jakie to szczęście że hiacynty nie potrafią czytać .
Tak jak pisałem wyżej pokazały się korzenie od dołu doniczki. To dobry moment by zacząć schładzać.
W lodówce temperatura jest ok. 3,5-4 st. Będę chciał je trzymać min. 4 tyg. tak do połowy lutego.
Zobaczymy efekty.
saymon bardzo fajny i pouczający eksperyment. Będę obserwować różnicę w ich rozwoju.
Czy to cebule tej samej odmiany?
O tych gumkach, to nigdy nie słyszałam, wiem natomiast, ze korzenie wypychają roślinę do góry i to jest całkiem normalne, dlatego wg mojej starej książki każą je sadzić tak, żeby były równo z ziemią. Na to centymetr piasku.
Ja sadzę mixy , więc kolor jest niespodzianką. Acz z doświadczenia mogę powiedzieć, że ten po lewej to prawdopodobnie róż a po prawej niebieski.
Co do sadzenia i gumek są różne szkoły. Wsadzone głębiej są mniej narażone na wypchnięcie cebuli nad doniczkę, ale bardziej na choroby. Ja uważam że lepszym rozwiązaniem w tak małej doniczce jest podniesienie cebuli do góry.
1.korzenie mają wygodniej się rozrastać.
2.roślina mniej narażona na infekcję grzybów.
3. a i wygląda jakoś tak ciekawiej.
Po kilku dniach wstawię aktualne fotki .
saymon, dlatego zapytałam o odmiany cebul, bo moje posadzone w jednej doniczce jesienią wcale nie kwitną jednocześnie. Różowy w pełnym rozkwicie, biały własnie zaczął, a niebieski to chyba jeszcze trochę. Uznałam, że należy z góry założyć jakiś margines błędu, co najmniej tydzień lub nawet dwa, bo ewentualne opóźnienie może wcale nie być spowodowane sposobem pędzenia, a raczej temperaturą, tylko właśnie specyfiką danej odmiany.
Oczywiście uznałabym taki sprawiedliwy margines błędu dla obu sposobów uprawy.
Dokładnie , różne odmiany/kolory mają trochę różne terminy kwitnienia .Widzę po swoich. Posadzone w tym samym czasie obok siebie kwitły kolorami . Oczywiście mogą być takie które zakwitną w tym samym czasie pomimo różnych kolorów. Ale ogólnie wysyp kolorów był w jakichś odstępach.
Obserwuję tą dyskusję i od jakiegoś czasu nie ma ona prawie nic wspólnego z "hiacyntem w szkle" jak mówi tytuł wątku. Za to dość sporo ciekawych informacji o pędzeniu hiacyntów.
Może powinniśmy to jakoś wydzielić albo zmodyfikować temat wątku?