Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Boxx
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 maja 2011, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus benjamin choruje ?

Post »

Żółte plamy na liściach są skutkiem złej pielęgnacji rośliny. Fikusy są bardzo delikatnymi i wrażliwymi roślinami. Postaw do w miejscu gdzie jest widno, podlewaj raz w tygodniu i czekaj aż się weźmie za siebie :)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Re: Fikus beniamina - choroby i szkodniki

Post »

Witaj na Forum. Wybrałaś niezbyt pasujący tematycznie wątek - lepszy byłby ten: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 5&start=14 i może moderator go tam umieści.
Podoba mi się pień tego fikusa.
Jeżeli chodzi o przycięcie - jak najbardziej należy to wykonać. Tym bardziej, że roślina była niedawno przesadzana.
Można to wykonać ostrymi nożyczkami - bez problemu. Widać w środku korony dużo "łysych" gałązek. Niektóre, te najbardziej zagęszczające koronę można wyciąć całkowicie.
Należy poprzycinać szczególnie długie pędy, te zwisające. Tniemy: milimetr, dwa nad liściem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Danusiaff
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2011, o 20:20

Re: Fikus benjamin choruje ?

Post »

witam,

mam problem z moim fikusem drobnolistnym. łodygi ma prawie bez liści, a jedną całkowicie liście i odnóży pozbawioną (nie odrastają z niej żadne gałązki) tylko na samych końcach ma zielone gałązki i liście.
Czy ktoś wie, co mam zrobić, żeby z gałęzi zaczęły wyrastać odnogi boczne, a nie tylko, żeby miał zielone zakończenia?
proszę o pomoc
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Re: Fikus benjamina - zrzuca liście!

Post »

Witam! Mam w domu sporego fikusa benajmina od pewnego czasu listeczki żółkną i opadają nie wiem co może być tego przyczyną, fikus stoi cały czas w tym samym miejscu, podlewany jest regularnie, nie jest przesadzany, raczej nie ma tez robaczków ani żadnych ubytków w korzeniach, czy opadanie lisci może być spowodowane zmianą pór roku? Do tej pory liście nie opadały problem ten pojawił się jakieś 2-3 tygodnie temu
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podłaczam się pod temat. Ostatnio (tak ze 2 tygodnie temu) dostałam od mamy 2 benjaminki. Tydzień wyglądały pięknie, a teraz zaczynają zrzucać liście. Myślałam, że przelałam, więc przestałam podlewać, ale nadal liście opadają. Wetknęłam im w podłoże pałeczki Pokonu do roślin zielonych, ale to niczego nie zmieniło... Dopiero dzisiaj mama mi powiedziała, że benjaminki zanim trafiły do mnie stały na balkonie... Czy jest coś jeszcze co mogę dla nich zrobić? Czy po prostu muszą się zaaklimatyzować?
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Mój kupiony sierpniu zrzucił już wszystkie liście. Odstawiłam go na ubocze, żeby nie raził swoim nieciekawym wyglądem i odczekam do wiosny, ponoć mogą odrosnąć.
Filifionka
200p
200p

Post »

Słyszałam że beniaminki nie lubią przestawiania więc jeśli jest nowym nabytkiem w domu to lepiej znaleźć mu takie miejsce w którym będzie stał już zawsze i że na początku w nowym miejscu zawsze gubi liście ale to przejściowe. Podobno dobrze jest podcinać gałązki które zrzuciły wszystkie liście ale czy to prawda nie wiem sama nigdy nie próbowałam.
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie nadal żółkną i opadają. Przez chwilę ładnie to wyglądało a teraz znowu :roll: no nie mam siły po prostu...

http://img830.imageshack.us/img830/5958/09102011046.jpg
http://img401.imageshack.us/img401/9809/09102011045.jpg
Filifionka
200p
200p

Post »

socurek może masz za suche powietrze w pomieszczeniu w którym stoi? Dobrze jest kłaść na grzejniki mokre ręczniki lub ustawiać pojemniki z woda żeby zwiększyć wilgotność w pomieszczeniu
Filifionka
200p
200p

Post »

Nie jest tak źle moje fikusy w dniach swojej niesławy wyglądały jeszcze gorzej ale trochę zachodu w koło nich i cierpliwości i jakość odbiły a wierz mi wyglądały marniej niż twoje, a o to jak dzisiaj wyglądają: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

U mnie to 2 kwiatuszki każdy trochę innej odmiany, mniejszy o jaśniejszych liściach z białą obwódką jest młodszy, i zaraz po tym jak go otrzymałam praktycznie całkowicie zgubił liście ale znalazłam mu miejsce w którym stanął na stałe bez przestawiania, zmieniłam mu ziemie i zapewniłam zraszanie co jakiś czas i tak jakoś pięknie się odbił a był już praktycznie cały łysy, drugi o ciemnych liściach jest już dość stary i ma swoje okresy w których baaaardzo mocno traci liście czasami wygląda to tragicznie ale zawsze jakoś udaje mi się go odratować tak że puszcza dużo nowych. Zalecam wiec trochę cierpliwości, nie ma co się poddawać tylko walczyć o swoje fikusy Socurek może by tak zmienić ziemie?
Filifionka
200p
200p

Post »

u mnie to 2 kwiatuszki każdy trochę innej odmiany, mniejszy o jaśniejszych liściach z białą obwódką jest młodszy, i zaraz po tym jak go otrzymałam praktycznie całkowicie zgubił liście ale znalazłam mu miejsce w którym stanął na stałe bez przestawiania, zmieniłam mu ziemie i zapewniłam zraszanie co jakiś czas i tak jakoś pięknie się odbił a był już praktycznie cały łysy, drugi o ciemnych liściach jest już dość stary i ma swoje okresy w których baaaardzo mocno traci liście czasami wygląda to tragicznie ale zawsze jakoś udaje mi się go odratować tak że puszcza dużo nowych. Zalecam wiec trochę cierpliwości, zauważyłam np że liście lepiej rosną od strony odwróconej do telewizora jakby fikus lubił elektryczność :wink: Nie ma co się poddawać tylko walczyć o swoje fikusy Socurek może by tak zmienić ziemie?
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie jak w dalszym ciągu próby "dogodzenia" mu na różne sposoby nie pomogą to i o tym pomyślę. Póki co dam przeschnąć ziemi- możliwe, że go przelałam, pozraszam i zaczekam- może pałeczki pokonu dla roślin zielonych zroba swoje... Jak się okaże że jednak nie jest to kwestia aklimatyzacji i przelania to będę kombinować. Pewnie, że będę o nie walczyć do ostatniego liścia, a nawet dłuzej...
polar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sty 2012, o 13:21

Chory Ficus Beniamina

Post »

Witam, bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tego, co się dzieje z moimi ficusami.
Oczywiście masowo gubią liście - ale to nie ogrzewanie i "zimowa" depresja ;-) .
Myślę, że to jakiś czynnik chrobowy, tylko jaki?
Po całości na liściach pojawiły sie takie przeźroczyste kropki - widoczne pod światło - liść nie jest jednolity, zielony. Reszta na fotkach.
1) Na spodniej stronie liści pojawiły sie czarno-brązowe kropeczki (mniejsze niż główka od szpilki)
2) Zasychają końcówki liści.
3) Na spodniej stronie pojedyncze okrągłe nacieki, płaskie kulki (tarczniki?).
Proszę, pomóżcie mi ratować moje wieloletnie Ficusy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”