Kamelie i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p
Od: 24 sty 2008, o 16:19

Post »

Ja widze też na tej fotce cycasa czy mogłabym cię poprosić o zdjęcie całej aranżaci na klatce schodowej a nie tylko 2 roślin bardzo cię prosze zrób fotki
Pozdrawiam serdecznie Ela.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam - w zasadzie to trudno mówić o aranżacji; po prostu moja sąsiadka i ja wystawiamy na klatkę roślinki, które zbytnio się rozrosły, albo potrzebują troszkę niższej temperatury, teraz są tylko cztery rośliny, ale zimą zdarza się, że jest ich kilkanaście - właśnie moje kamelki zimuję na klatce (teraz są już na balkonie). Pierwsza i ostatnia roślinka są mi nieznane z nazwy... Na każdym piętrze, na parapetach okiennych też są rośliny, głównie zwisające (bluszcze itp.); fajnie to wygląda, a i - co ciekawe - rośliny super rosną (może dlatego, że okna są na południe)
Obrazek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Ta wysoka to piękny okaz sansewieri, a ostatnia to jakaś odmiana draceny :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Tej sansewierii niestety nie byłam w stanie "objąć" w całości, najwyższe liście mi "ucięło", ale faktycznie jest imponująca; choć ona chyba tak nie uważa, bo już ma mnóstwo nowych przyrostów. Ciekawa jestem, jaką maksymalnie wysokość w doniczce może osiągnąć taka roślina :?:
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p

Post »

No nie wiem ale mnie zaciekawiłeś tymi bluszczami znowu będe cię prosić abyś się przeszedł po swojej kltce schodowej i zrobił kilka fotek parapetów proszę
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się, że jest to odmiana "Laurentii" - w mojej książe piszą,, że dorasta do 100cm, jednak Twoja wyższa :D - książka się myli :P Bardzo mi się podoba. Mam inną odmianę, niską i faktycznie szybko narastają jej dzieciaczki :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agar zmieniłaś płeć? :P :lol:
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Ok, postaram się zrobić fotki pozostałych roślinek, ale dziś już nie dam rady - o tej porze sąsiedzi często się "kręcą" po korytarzu i troszkę dziwnie by na mnie spoglądali, gdybym "grasowała" po klatce z aparatem :wink:
Ten egzemplarz 100cm (choć był przycinany) ma już dawno za sobą; prawdę mówiąc to wydaje się, jakby ta roślina ciągle rosła -wszerz i wzwyż...
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p

Post »

Agar ty mieszkasz w bloku
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p
Od: 18 sty 2008, o 11:20

Post »

MaJ@ pisze:No nie wiem ale mnie zaciekawiłeś tymi bluszczami znowu będe cię prosić abyś się przeszedł po swojej kltce schodowej i zrobił kilka fotek parapetów proszę
No widzisz sama jesteś ciekawa i domagasz się umieszczenia zdjęć, a nas trzymasz już tak długo w oczekiwaniu na Twoje fotki. Jesteś niekonsekwentna :?
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Tak, w bloku na ostatnim piętrze - mam ogromny balkon (niektórzy nazywają to tarasm :wink: ), więc na razie jakoś idzie przeżyć; szukam jednak jakiegoś malutkiego domku z wielkim ogrodem... Moi rodzie mają taki ogród, do tego oranżerię i przyznam szczerze, że zazdroszczę mamie okazów roślin, jakie posiada (często sama kupuję jej roślinki, które mają super warunki do rozwoju, ale marzy mi się własny "zieleniec") :wink: .....
To bluszcz, który stoi na moim piętrze - na klatce nie bardzo wychodzą fotki, więc "przytransportowałam" go do domu (zresztą był już czas, żeby troszkę go oczyścić z uschniętych listków...)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p

Post »

A jaka tam roślinka dtoi koło tego bluszcza bardz ciekawa czy to fiołek???
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

To jakiś sukulent - ma malutkie czerwone kwiatuszki, niestety nazwy nie znam... Tak wygląda:
Obrazek
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p

Post »

To kalanchoe
Awatar użytkownika
MamaOli
50p
50p
Od: 4 gru 2007, o 21:30

Post »

Agar pisze: Obrazek Obrazek
Cudowna bugenwilla. Widziałam wielkie okazy tej rośliny w Grecji i byłam zachwycona, chociaż nie wiedziałam, co to... Mam pamiątkowe zdjęcie:
Obrazek
Dziękuję za nazwanie roślinki i przywołanie miłych wspomnień :D :D :D
Pozdrawiam, Marta.

moje roślinki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”