Ślady zwierząt/szkodników w ogrodzie - dziury,norki,jamy,odchody...

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
kris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 paź 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ślady zwierząt w ogrodzie...

Post »

Witam.

Niestety u mnie na trawniku również pojawiły się identyczne ślady jak u Pani Ewy. Wiem, że wątek był dosyć stary (2008 rok), ale proszę o informację czy udało się jednoznacznie zidentyfikować szkodnika i co w tym względzie mogę zrobić aby się go pozbyć. Nie ukrywam, że zniszczenia są dosyć spore. Na pewno nie jest to nornica. To są rozkopane dziurki (łapkami), prawdopodobnie w poszukiwaniu pędraków (ich obecność jest niepodważalna). Szkody są robione w 100% w nocy. Jestem załamany. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Napisane: N 16 paź 2011 13:13
Awe pisze:Kuna, nie kuna..., co może źerować w ten sposób...? Śladów dużo, coraz większe, oto aktualne fotki. Te dziury to dołki, nie ma tam korytarzy... zwierzę rozrywa darń w poszukiwaniu jedzenia (widziałam kawałki dżdżownicy).
Jeśli chodzi o lisy, to wydaje mi się mało prawdopodobne ze względu na zurbanizowaną okolicę, prawie centrum, gęsta poniemiecka zabudowa jednorodzinna, ruchliwe ulice.
Z dzikich widziałam kunę, wiewiórkę...
Witam Pani Ewo?

Mam identyczny problem jak Pani. Czy udało się Pani zidentyfikować szkodnika i znaleźć na niego sposób? Proszę o informację, szkody są na dzień dzisiejszy olbrzymie.

Pozdrawiam,
Krzysztof
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Mam również od tej jesieni taki problem i dzieje się to na 100% w nocy.Silnie ukorzenionego trawnika nie rusza, ale w miejscach gdzie rośnie mech( lubię) jest on wyszarpany, stale rozkopywana zgrabiona ściółka z liści pod krzewami, wykopane dziurki( ok.20 cm) w przekopanym na zimę warzywniaku.Wczoraj znalazłam odchody podobne do psich (kuna ma drobniejsze)z pestkami i czymś niestrawionym na wycieraczce na tarasie, a dziś wykopane cebulki hiacyntów i podkopane plastikowe koszyczki z cebulkami. Wcześniej wykopywało gumowy kawałek ogranicznika wkopany dla ochrony przed rozrastaniem się ekspansywnej rośliny.Pomogło położenie gałęzi świerkowych.
Boję się wiosny, czy nie zniszczy mi kiełkujących roślin i przy okazji jeszcze coś 'wymyśli'? Już nie mam sił do tego zwierza.Co buszuje i co robić?
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najprawdopodobniej są to ślady lisa lub jenota, które próbują polować na nornice.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Jenot teraz jak miśki powinien spać, lis bardziej prawdopodobnym sprawcą.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Witajcie ja też mam takie dziury w ogródku, w trawniku, jak i w miejscach gdzie były warzywa. Mieszka ten zwierz już bardzo długo w grządkach z truskawkami, jak miałam w tamtym roku warzywa np. marchew seler i wszystkie "ziemiste" większość była podgryziona albo całkiem zjedzona, został tylko łebek dla zmyłki.... :evil: Nie wiem co to jest, na pewno nie małe, bo zapotrzebowanie pokarmowe miało duże i dziury tez wcale nie małe są. Czy to może być faktycznie nornica?
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

A jeśli kocur na kuny co buszują na strychu odpada? :| ....czy zostaje tylko trutka?
Pozdrawiam
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Po trzykrotnych wykopkach hiacyntów i zabezpieczeniu gałęziami uparte stworzenie kopało nadal.Pomogło solidne spryskanie okolicznych kamieni jakąś tanią, 'śmierdzącą' wodą toaletową :) Pryskałam również liście pod krzewami i od tego czasu żadnego śladu.
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

Witam, zauważyłam na podstawce doniczki coś takiego:

Obrazek

Czy to są odchody szkodników? Zajrzałam do korzeni i nie widzę nic podejrzanego, czasem przyłapię ziemiórkę latającą po pokoju ale tego na podstawce jest tak dużo, jakby nie wiadomo jaki rój w ziemi żył :wink: Sama roślina wygląda zdrowo.

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Re: Odchody szkodników na podstawce?

Post »

Dzdzownica dostała sie do doniczki, a ta sa koprolity ( odchody).
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Re: Odchody szkodników na podstawce?

Post »

Dzięki za odpowiedź, może ją tam zostawię? Będzie mi na bieżąco nawozić ziemię :lol:
kurek7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sie 2012, o 14:16

Post »

jak w temacie - zwracam się do forumowiczów o pomoc w określeniu co za gryzoń ryje mi trawnik i jak się go pozbyć. OTO FOTKI

Obrazek

Obrazek
vizi
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dziwne norki i odchody na trawniku - proszę o rozpoznanie i

Post »

To wygląda jak kupa kota, albo jeża. Na pewno nie gryzonia ;:224
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny