Moje ukwiecone parapety cz. II

Zablokowany
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje ukwiecone parapety cz. II

Post »

Agnieszko miło mi że odwiedziłaś mój wątek i że kwiatki oraz zdjęcia Ci się podobają. Tak, jak uda się doprowadzić do kwitnienia sophronitisa to widok może być piękny, tym bardziej że on puszcza młode listki z kilku różnych miejsc, bo został przez poprzednią właścicielkę poprzecinany.
Mój żółtasek właśnie kończy kwitnienie, choć i tak trochę czasu kwitł, pierwszy kwiat otwarł się chyba w połowie listopada o ile dobrze pamiętam.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Rzeczywiście, wyszukałam sobie: 14 listopada miałaś już 2 kwiatki otwarte. Czyli 2 miesiące i to zimą- całkiem przyzwoity czas kwitnienia, zdecydowanie lepiej niż te moje 3 letnie tygodnie. Czekam w takim razie co pokaże tym razem; przestawiłam go na stronę wsch-pd, może mu za mało słońca było poprzednio..?
Dzięki, Kasiu, za odpowiedź!

No i czekam na kwiatki sophronitisa; on już jest całkiem spory, więc mam nadzieję na piękny widok w przyszłości... ;:224
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Piękny kolor tej hybrydki ;:108
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Kasiu, dziękuję za zdjęcie Sophronitis cernua. Gratuluję zakupu tak pięknej, rozrośniętej rośliny. Moja przy Twojej to maleństwo. Czekam na kwiaty ;:65 ;:65 ;:65
Hybrydy bardzo urokliwe. Szczególnie podoba mi się ta woskowa :D Kiedy jestem w markecie zawsze takich poszukuję, żeby chociaż oczy nacieszyć :D Nie zawsze potrafię się im oprzeć :uszy
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lauro dziękuję, ja też rozglądam się po marketach za woskowymi hybrydami, ale ostatnio u nas straszne pustki jeśli chodzi o storczyki. Sophronitis według informacji z fiszki ma już prawie 6 lat więc przez ten czas zdążył się już trochę rozrosnąć. Teraz też widzę że zaczął wypuszczać nowe listki, więc szybko się zaaklimatyzował, a tego się bałam najbardziej, że zmiana warunków mu zaszkodzi.

Miko dziękuję za odwiedziny.

Agnieszko mój żółty stoi na oknie północno-wschodnim, nie wiem czy on lubi za wiele słońca, u mnie nie miał go praktycznie wcale, bo malutko słońca było w tym okresie kiedy kwitł.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka zdjęć kolejnych kwitnących u mnie storczyków.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu same ślicznotki u Ciebie kwitną. ;:138 Szczególnie te woskowe mi się podobają.
No i słoneczko miałaś do fotek ;:224 u mnie nadal bez słoneczka choć troszkę biało się zrobiło.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arletko dziękuję, wiesz ja poluję na te słoneczko, i wtedy szybko cykam po parę fotek. W słońcu ładniej wyglądają. :)
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

No u mnie też w słoneczku ładniejsze fotki wychodzą tylko tego słoneczka brak. :(
W piątek patrzę wychodzi słoneczko to szybko storczyki na ławę, tło aparat a tu słoneczko zaszło, za chwilę znów wyjrzało i zanim znów wzięłam aparat wyczerpana bateria. :twisted: No miałam pecha tego 13-tego, bo żadnej fotki nie udało mi się ładnej zrobić. :(
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p

Post »

a to ja sie specjalisty od storczyków zapytam o mojego ratowanego stroczyka. Przez 2 lata siedział w zwykłej ziemi (błąd niedoświadczonej mnie ;:223 ), liście ładnie rosły ale nie kwitł, niedawno przesadziłam go z powrotem do kory bo marniał no i dowiedziałam się troche więcej o tych rośłinkach :D Teraz ma pędzik kwiatowy ale pączki czernieją i jeden liść się pomarszczył. Czy to może być z przelania, przegnicia ??
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, a czy możesz napisać jak często go podlewasz no i jeszcze jakby się udało wstawić zdjęcie to byłoby super. Przyczyn może być wiele takiego zachowania się storczyka, np. wietrzenie domu przy minusowych temperaturach. Zaglądałaś mu ostatnio w korzenie?
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Storczyki numerami 1 (czerw.) ,3(kropki) i 4 (kropki) rządzą ;:138 ;:63 Niech nikt nie próbuje zaprzeczać ! ;:170
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kasiu, no idoczekałam się na pełniejsze kwitnienie tego czerwonego (bordowego?) ;:215

Zdjęcia jak zwykle u Ciebie piękne (kwitnienia również ;:224 ), ale niepowtarzalny klimat dla mnie ma zdj. ostatnie :)
Bardzo ciekawy kształt płatków ma ten biały falenopsis. Czy ma on jakąś nazwę ?
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p

Post »

to zdjęcia mojego marniejącego storczyka

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Kasiu kwitnące woskowiec i hybrydki phalaenopsis są fantastyczne . Zawsze lubię na nie popatrzeć bo się tak bardzo "skrzą"
"A w ogóle bardzo lubię oglądać Twoje zdjęcia. Jakieś takie "z duszą" są... "- napisała Agita potwierdzam to ,a w szczególności przemawia do mnie biały z niewielkimi kwiatami phalaenopsis .
Właśnie to zdjęcie jest z taką duszą!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”