Imer - Mój foto wątek...

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Imer - Mój foto wątek...

Post »

Justynko dziękuję, ale Twoje są także piękne ;)

Lidko - cieszę się, że się podoba i obiecuję że będzie więcej zdjęć Gdańska, zarówno z miejsc bardziej, jak i mniej znanych.

Krzychoo - tak masz rację matrycy by się przydało przedmuchanie, niestety przez częste zmiany obiektywu nawet mimo zwracania szczególnej uwagi, nie uniknie się by jakaś drobina kurzu się dostała. Niestety D40 nie ma jeszcze ultradźwiękowego czyszczenia matrycy :( Gratuluję dobrego oka i dziękuję za przypomnienie :)

-- 13 sty 2012, o 13:55 --

Dzisiaj dla odmiany mała "wycieczka" do miejsca w samym sercu Głównego Miasta, jednak jest to miejsce, do którego chyba tak "prosto z ulicy" nie wejdziemy (możliwe, że ostatnio coś się zmieniło).

Kaplica Królewska
Barokowa Kaplica Królewska (1678-1681) znajduje się tuż obok Bazyliki Mariackiej, na terenie przylegającym do plebani kościoła. Powstała z bardzo "prozaicznej" przyczyny. Otóż w 1558r. król Zygmunt August zezwolił na odprawianie nabożeństw gdańskim protestantom swoich nabożeństw przy jednym z bocznych ołtarzy w Kościele Mariackim (ołtarz św. Mikołaja), ołtarz główny pozostawał do dyspozycji ówczesnego proboszcza, jednak po jego śmierci protestanci przejęli cały kościół. Odradzający się w tym czasie w gdańsku katolicy odprawiali msze w jednym z pomieszczeń plebani, które po pewnym czasie okazało się za małe. W 1677r., podczas wizyty króla Jana III Sobieskiego, zmarł w Gdańsku prymas Andrzej Olszowski, pozostawiając w testamencie 80 tyś. na budowę nowej kaplicy, brakujące 20 tyś. dołożył sam król z własnej szkatuły (stąd nazwa Kaplica Królewska). Kamień węgielny położono 21 lipca 1678r. zaś wezwanie Kaplicy brzmiało "ku czci Świętego Ducha i pamięci Świętych Jana Chrzciciela i Andrzeja Apostoła".

14. Bazylika Mariacka od strony Kaplicy Królewskiej
Obrazek

15. Kaplica Królewska (pomarańczowa elewacja z kopułą) przy plebani.
Obrazek

16. Widok na fasadę Kaplicy. W tle Kościół NMP.
Obrazek

17. Bogato zdobiony portal nad (dawnym) głównym wejściem.
Obrazek

18. Boczna - zachodnia elewacja Kaplicy
Obrazek

19. Podwórze Kaplicy
Obrazek

20. Głowa jednego z gdańskich "rzygaczy" (odprowadzały wodę z rynny), sporo ich mozna spotkać w okolicach ul. Mariackiej.
Obrazek

21. Wnętrze Kaplicy Królewskiej
Obrazek

22. Prezbiterium
Obrazek

23. Ołtarz
Obrazek

24. Boczny ołtarzyk, z fragmentami oryginalnych XVII w. zdobień
Obrazek

25. Zdobienia kopuły
Obrazek

27. Witraże w oknach
Obrazek

28. Witraże w oknach
Obrazek

29. Barokowe szczegóły architektoniczne
Obrazek

30.
Obrazek

Ufff. Mam nadzieję, że nie zanudziłem Was i myślę, że czasem warto obejrzeć takie miejsca.
Zdjęcia powyżej może nie są artystyczne, bardziej "dokumentalne" ale naprawdę nie miałem za dużo czasu "w środku" ;)
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Remisuper są te Twoje "dokumentalne" zdjęcia. Ostatnio w kaplicy byłam na koncercie kolęd. Chyba nadal wejście do niej otwierane jest przed nabożeństwem. Szesnaste zdjęcie trochę już nieaktualne, brakuje fontanny Czterech kwartałów, gdańskich lwów.
W poprzednim poście zapomniałam się zapytać co to oznacza ciasny kadr? Które z Twoich zdjęć to ciasny kadr?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcia, piękne obiekty. Miło powspominać, kiedyś było się, zwiedzało się. Dziękuje i proszę o jeszcze.
Waleria
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Walerio - miło Cię gościć, zapraszam częściej, gdy tylko będzie chwilka wolniejsza będę pokazywał coś nowego.

Lusia - tak masz rację, te zdjęcia były robione wiosną 2009, gdy zaczęto dopiero prace nad "fontanną". Osobiście uważam ją za "średni pomysł", szczególnie w tak nowoczesnej formie nijak nie pasującej do zabytkowego Głównego Miasta. Może i ma przyciągać turystów, ale mogła by nawiązywać bardziej do reszty otoczenia.
Dla mniej zorientowanych w temacie: wg starych zapisów na zbiegu ulicy Grobli i Św. Ducha niegdyś znajdowała się studnia. Zdobiona była 4 postaciami z blachy, które patrzyły w 4 różne strony. Rozdzielały one cztery kwartały Głównego Miasta: Wysoki, Szeroki, Św. Ducha i Kogi. Niestety nigdzie nie zachował się opis jak ta studnia dokładnie wyglądała. Na pewno tez nie była dokładnie w tym miejscu gdzie obecnie jest "fontanna" gdyż kamienice dochodziły do samej drogi przy ul. Grobli - między innymi to spowodowało opóźnienia przy budowie "fontanny" gdyż nagle "kopacze" przygotowując wykop pod nią, "zdziwili się" gdy okazało się iż w tym miejscu znajdują się historyczne mury i fundamenty gotyckich kamienic oraz piwnice. No ale na to nic nie poradzimy, ale wyobraź sobie jakby wyglądało Główne Miasto, gdyby "od początku" odbudowy po wojnie trzymano się dawnego historycznego układu...

Jeśli chodzi natomiast o "ciasny kadr" jest to kadr, który przedstawia główny element fotografii w praktycznie całym kadrze, a nawet czasem wychodzi poza niego. Najczęściej chyba stosowany przy fotografii makro. Przykład masz w moim wątku działkowym, ale przytoczę go i tutaj:

31.
Obrazek

32.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:shock: :wit :D Pięknie!!!!Pozdrawiam :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Remi,ciekawe i piękne fotografie.................a tym "ciut" ...nie przejmuj się...tak sie składa,że jestem rownież"fanką" lubelskiego ,pewnie Andrzej "wyczaił" konkurencję......... :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Bardzo piękne zdjęcia, byłam tez w Twoim ogrodzie też bardziej zwracałam uwagę na zdjęcia niż na sam ogród.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

Naprawdę fajne zdjęcia, ja się niestety dopiero uczę - aparatu
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Andrzej - masz rację, czasem człowiek zapomina o tym. Niestety os obiektywu była pod katem a nie na wprost i tak wyszło, nie mam nic na usprawiedliwienie ;) I dziękuję za tą informację, człowiek uczy się na błędach (a ja cały czas się uczę).

Lancetko - sam na początku wątku prosiłem o konstruktywną krytykę i "mam za swoje" hihi :;230 a tak na poważnie to jak napisałem powyżej dzięki temu człowiek uczy się. Ja również przeglądałem zdjęcia Andrzeja i jak wspomniałem uważam że są super (i nie chce byc żadną konkurencją dla nikogo ;) )

Olga - miło Cię gościć, będę starał się nie zawieść w przyszłości

Ula - witaj i w wątku foto, poznanie narzędzia (w tym wypadku aparatu - jego możliwości, a przede wszystkim ograniczeń) to już połowa sukcesu.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Piękne zdjęcia przywołujące wspomnienia ;:63 . Czekam na dalsze ;:65 .
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj, Remi!
Widzę, że pokazujesz moje okolice- fajnie, będę zaglądać, chętnie poczytam też ciekawostki, które przytaczasz, na pewno się czegoś nauczę przy okazji o Gdańsku, a może i o fotografii... :)

Jestem laikiem, ale dla mnie zdjęcia bardzo ładne ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

Remi cudne fotki :wit
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Remi :wit zdjęcia bardzo ładne,no i te ciekawe nawet bardzo ujęcia gołąbków ;:138 ;:63 ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Zaglądam i zaglądam, a zdjęć nie ma. Poproszę o foteczki.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Oj będą, będą zdjęcia :) po weekendzie, strasznie obłożony jestem pracą i czasu na wszystko brakuje. Ale przygotowane już są, tylko muszę wgrać na serwer i umieścić na forum. Dziękuję za odwiedziny :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”