![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....
- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....
Janusz ale u mnie nie ma takich niezwykłych roślinek ja u Ciebie więc nie wiem czego można mi zazdrościć ![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu. Nie bądź taka skromna. To co pokazałaś z taką pieczołowitością i w ładnych ujęciach świadczy,że masz w zanadrzu nie jedna ciekawostkę. Późno założyłaś wątek więc ogród zaczynał pustoszeć. Czekam na zdjęcia nowego sezonu.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- gardener1987
- 500p
Janusz późno założyłam wątek bo nie ukrywam, że tamten rok był dla mnie trudny, pierwsza praca, koniec studiów i pisanie pracy magisterskiej więc ogród nie był zadbany w 100% musiałam wybierać ale w tym sezonie już będzie ładniej
a ja chyba zapomniałam Ci powiedzieć, że tulipany od Ciebie tamtej wiosny pięknie kwitły ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Janusz na Roztoczu bardzo biało i ładnie, mnie śnieg nie bardzo cieszy, ale przynajmniej dzieci są zadowolone.
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- drozd
Aniu.(gardener1987)
Możesz z siebie być dumna. Praca studia ogród a przecież i życie osobiste. Wysoko postawiłaś sobie poprzeczkę. Gratuluje serdecznie sukcesu. Mam wiele szacunku dla ambitnych kobiet.
Zaskoczyłas mnie tulipanami. Nie przypominam sobie bym Ci wysyłał. Chyba było to dawno. Mam je też. Są one niezniszczalne a jak trochę im się dogodzi to kwiaty mają nawet 10cm.
Będę śledził Twoje poczynania w ogrodzie a może już we dwoje
Aniu (MŁODA1)
To fakt dzieci mają frajdę. Obserwuję jak wracają ze szkoły. Nie idą chodnikiem tylko po rowach bo tam więcej śniegu. Ja tam też za nim nie przepadam a szczególnie za szuflowaniem. Dzisiaj dla relaksu Krystyna mnie wyręczyła.
Poniżej mój jesienny nietrafiony zakup- Hebe
Szkopuł w tym,że ta odmiana nie zimuje w gruncie nawet pod przykryciem a i nie lubi przesadzania
Długo ładnie kwitły i już prawie podwoiły swoją objętość i nie wiem co robić bo doniczki jak widać malutkie. Trochę szkoda jakby uschły.
![Obrazek](http://i43.tinypic.com/zlasjr.jpg)
... a tu po cięciu odmładzającym cytryna zaczyna kwitnąć . Zapach ma tak silny,że czuje się ją w całym domy a rozkwitły dopiero 4 kwiatki
![Obrazek](http://i39.tinypic.com/nbol7o.jpg)
Możesz z siebie być dumna. Praca studia ogród a przecież i życie osobiste. Wysoko postawiłaś sobie poprzeczkę. Gratuluje serdecznie sukcesu. Mam wiele szacunku dla ambitnych kobiet.
Zaskoczyłas mnie tulipanami. Nie przypominam sobie bym Ci wysyłał. Chyba było to dawno. Mam je też. Są one niezniszczalne a jak trochę im się dogodzi to kwiaty mają nawet 10cm.
Będę śledził Twoje poczynania w ogrodzie a może już we dwoje
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Aniu (MŁODA1)
To fakt dzieci mają frajdę. Obserwuję jak wracają ze szkoły. Nie idą chodnikiem tylko po rowach bo tam więcej śniegu. Ja tam też za nim nie przepadam a szczególnie za szuflowaniem. Dzisiaj dla relaksu Krystyna mnie wyręczyła.
Poniżej mój jesienny nietrafiony zakup- Hebe
Szkopuł w tym,że ta odmiana nie zimuje w gruncie nawet pod przykryciem a i nie lubi przesadzania
Długo ładnie kwitły i już prawie podwoiły swoją objętość i nie wiem co robić bo doniczki jak widać malutkie. Trochę szkoda jakby uschły.
![Obrazek](http://i43.tinypic.com/zlasjr.jpg)
... a tu po cięciu odmładzającym cytryna zaczyna kwitnąć . Zapach ma tak silny,że czuje się ją w całym domy a rozkwitły dopiero 4 kwiatki
![Obrazek](http://i39.tinypic.com/nbol7o.jpg)
- gardener1987
- 500p
Janusz dziękuje za gratulację
dostałam kiedyś od Ciebie w gratisie 5 cebulek i wszystkie zakwitły na wiosnę
jak znajdę zdjęcia to wstawię w swoim wątku:) jedyne co mi wtedy z paczki od Ciebie nie przetrwało to Lobelia biała:(
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Witaj Januszu, u Ciebie to i doniczkowe pięknie rosną
Cytryna przepięknie kwitnie i rozumiem, że się dochowasz owoców. Ile lat ma roślinka? A zapach kwiatów też cytrynowy? Ja zwykle jak Staś Pytalski
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Witaj Janusz , miło znów oglądać Twoje piękne rośliny w nowym wątku
pozdrawiam Teresa
pozdrawiam Teresa
- drozd
Aniu
To dziwne,że Lobelia nie przetrwała. W zasadzie nie ma czego żałować. Miała być to taka rewelacja a to nic nadzwyczajnego. Mam ja i wcale się o nią nie troszczę nawet nie przykrywam i jakoś daje sobie radę.
.. a oto i ona
![Obrazek](http://i35.tinypic.com/2h5ip15.jpg)
Witaj Teresko.
Dziękuję Teresko. Dopiero się rozkręcam. Nie chcę pokazywać powtórnie co było a na nowe jeszcze trochę trzeba poczekać
To dziwne,że Lobelia nie przetrwała. W zasadzie nie ma czego żałować. Miała być to taka rewelacja a to nic nadzwyczajnego. Mam ja i wcale się o nią nie troszczę nawet nie przykrywam i jakoś daje sobie radę.
.. a oto i ona
![Obrazek](http://i35.tinypic.com/2h5ip15.jpg)
Witaj Teresko.
Dziękuję Teresko. Dopiero się rozkręcam. Nie chcę pokazywać powtórnie co było a na nowe jeszcze trochę trzeba poczekać
- gardener1987
- 500p
A mi akurat w tym miejscu co ja posadziłam ciekawie komponowała się z całą reszta roślin i niestety musiałam zmienić wizję na rabacie jak nie przetrwała:(
- drozd
To przykre. Myślę,że w zimie nie przepadnie to wiosną mogę Ci podesłać. Inne kolorowe mam wykopane i są w piwnicy.
- gardener1987
- 500p
Jak nie zapomnę to się przypomnę na wiosnę ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Januszku , te inne kolory od Ciebie miałem początkowo w zimnej piwnicy . Niestety , pojawiła się pleśń. Za duża wilgotność. Przeniosłem do drugiej , suchsza , ale cieplejsza około 15*. Zaczęły rosnąć. Liście blade , do wiosny daleko . Podlewanie minimum. Co byś poradził
![Question :?:](./images/smiles/icon_question.gif)
- drozd
Aniu. Zapisałem sobie. Bo z moją głową na tyle dobrze,że wiem gdzie zapisuję.
Tadziu. Ten problem zdarza się i u mnie ale przeważnie jak mają zbyt mokro. Jesień była sucha i tylko raz podlałem po posadzeniu do doniczek i do tej pory nie widzę pleśni. 15 stopni to trochę za ciepło jak na tę porę roku. A spróbuj włożyć do pudełka kartonowego tylko,żeby ziemia w doniczkach nie była mokra tylko lekko wilgotna i wnieś z powrotem do piwnicy. Karton trochę przytrzyma wilgoć z piwnicy i pleśń nie powinna się pojawiać.
Tadziu. Ten problem zdarza się i u mnie ale przeważnie jak mają zbyt mokro. Jesień była sucha i tylko raz podlałem po posadzeniu do doniczek i do tej pory nie widzę pleśni. 15 stopni to trochę za ciepło jak na tę porę roku. A spróbuj włożyć do pudełka kartonowego tylko,żeby ziemia w doniczkach nie była mokra tylko lekko wilgotna i wnieś z powrotem do piwnicy. Karton trochę przytrzyma wilgoć z piwnicy i pleśń nie powinna się pojawiać.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Ziemia już wyschła w tej cieplejszej piwnicy, ale jak zostaną bez światła , czy to ich nie wykończy.