Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Chciał zapolować na biedne wróbelki i sikorki :evil:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Dawidku :wit , chciał ale nie udało się.

A Ty jeszcze nie śpisz? Aaaa, masz ferie i co porabiasz? Masz już plan na nowy rok ogrodowy? ;:63
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Nie solony,nie łuskany prażony słonecznik nadaje się dla ptaków?
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Qurcze blade, Ogrodniku - nie wiem. Naprawdę, nie wiem. ;:14
Może ktoś nam podpowie. :roll:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Że nie solony to bardzo dobrze, a to czy prażony czy nie to chyba im nie przeszkadza.

A tak swoją drogą to ile płacicie za niełuskany słonecznik. Ja cały czas kupuję łuskany i jakoś wydaje mi się, że to lepszy interes niż niełuskany.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Ostatnio, w warzywniczym, kupiłam 5 kg za 17 zł. I szukam tańszej oferty :)
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czyli załóżmy, że 3 zł/kg. Teraz biorąc pod uwagę ile z 1 kg niełuskanego wychodzi faktycznie dag samego ziarna po wyłuskaniu oraz ile śmieci jest gdy ptaki go łuskają to może warto pomyśleć o kupowaniu łuskanego. Ja kupuję łuskany po 6 zł/kg. Sikorki są zachwycone (innym ptakom też się podoba :-) - zero śmiecenia.
Zdecydowałem się na to bo po prostu miałem już dość zbierania tych wyłuskanych odpadków.
mintaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 wrz 2010, o 19:39

Post »

A powiedzcie, co i jak podrzucacie sójkom? U mnie w ogrodzie są dwie, ale nie podchodzą do karmnika. Na razie wystarczą im resztki, które zostały na drzewach (chętnie zjadają z gałęzi łupiny orzecha włoskiego), ale i to szybko się kończy.

A propo wyczekiwanego dzięcioła: przylatuje, a owszem, ale moje orzeszki ma absolutnie gdzieś. Łazi po starych gruszach i szuka sobie sam przysmaków. Grusze (i inne stare drzewa i krzewy) planowałam sukcesywnie karczować, ale chyba zastanowię się jeszcze raz nad układem ogrodu. Jednak krzaki z aronią czy jabłonie są niezastąpionym karmnikiem. Może jednak nie ogród angielski, a "anielski" raj z mnóstwem ptaków i motyli? ;:198
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Nasyp im zboża i powrzucaj duże kawałki chleba.
Często widzę jak sójki łapią duże kawałki chleba i odlatują z nimi ale jak jest samo zboże to też przylatują :wit
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek :wit Wielkie gratulacje! ;:138 ;:138 Odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu.

Ja kupuję słonecznik niełuskany w cenie 2,80 zł./kg. Czasami uda się mi kupić słonecznik taki, jakby bez łuski za 3,50 za kg. :P Wczoraj kupiłam ok. 5 kg ziarna grubego i ponad 3 kg ziaren oleistych dla mniejszych ptaków. Jak spadł śnieg to jest ich dużo :? więcej. Dzisiaj rozwiesiłam ostatnie kubeczki z tłuszczem i ziarnami. Za oknem deszcz :evil: I co te ptaki będą robić?
Ja sójkom wykładam grube ziarno, płatki owsiane, orzechy.
cytat: Sójka zagląda do karmnika gdy czuje się całkowicie bezpieczna. Jak już jest przy karmniku to pośpiesznie upycha kilka kawałków pokarmu w wolu i natychmiast odlatuje. Ptaki te głównie odżywiają się żołędziami i orzeszkami bukowymi, które ukryły jesienią, najczęściej w lasach. Dlatego nazywamy ją "pomocnikami leśnika". W swoim wolu potrafi zmieścić kilkanaście żołędzi, a ostatni niesie jeszcze w dziobie. :shock:

A starą jabłonkę i dwie grusze zostawiliśmy dla dzięciołów. Lubią przylecieć i sobie postukać. ;:108 ;:108
Adresy do moich wątków
felekkartofelek
200p
200p
Od: 27 lis 2011, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stasiu podziwiam twoją pasję do dokarmiania ptaków. Ja nigdy nie dokarmiałem :oops: Mam 2 owczarki i 3 koty, więc nie mam za bardzo gdzie, bo moje parapety opanowały koty. Ale zamierzam się poprawić. :oops:

Co mogę zamieścić na balkonach? :wink:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Felku-kartofelku! :wit Cieszę się bardzo, że tu zaglądasz.
Fajnie się nazwałeś, to podejrzewam, że wesoły z Ciebie człowiek, zgadłam? Od pięciu lat mieszkam na wiosce i mam okazje podglądać naszą ukochaną, piękną przyrodę. Przedtem mieszkałam w mieście, na parterze budynku i mogłam sobie pozwolić na dokarmianie ptaków i kotów. Pewnego dnia moja sąsiadka powiedziała: Stasiu widzisz, jakiś głupiec karmi wrony i gołębie, a ja się roześmiałam i odpowiedziałam, że ten głupiec to ja. :wink: Chciałbyś widzieć wówczas jej wytrzeszczone ze zdziwienia oczy. ;:154 Ale lubimy się do dziś. Nawiasem mówiąc, mój balkon był najgorzej obs...y. Jak nadchodziła wiosna to miałam dużżżo mycia. ;:14
Felek, to nic, że nie dokarmiasz ptaków, najważniejsze żeby im nie szkodzić. Masz wiele zwierząt i masz co robić. I z tego się ciesz.
Z balkonem jest różnie. Jak mieszkasz na piętrze (obojętnie którym) to będziesz miał problemy z sąsiadami. Z reguły ludzie nie lubią karmników na balkonach. Jeżeli mieszkasz na parterze lub w domu to wstawiasz karmnik i mocno go umocujesz aby nie spadł. A potem wsypujesz ziarna i czekasz aż ptaszki go zauważą, przylecą i zaczną się regularnie pożywiać.
Podejrzewam, że dobrze wiesz jak możesz pomóc ptasiorom przetrwać zimę tylko sobie ze mnie robisz jaja. :;230 ;:108 :;230

Oto kilka zdjęć z ostatnich dni:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Adresy do moich wątków
felekkartofelek
200p
200p
Od: 27 lis 2011, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stasiu felek to właśnie mój kot z avatara. :lol:

Mieszkam w piętrowym domu, więc jedyne co mi przeszkadza to psy i koty. :wink:

Masz śliczne ptaki i karmniki. :uszy

Czy mogę im dać groch?
ODPOWIEDZ