Kukurydza ozdobna
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kukurydza malinowa
A czy to nie przypadkiem kukurydza ozdobna o różowo-bordowych ziarnach?
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Jest też odmiana truskawkowa - tworzy małe, pękate kolby z czerwonymi, ostro zakończonymi ziarniakami.
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No własnie taka różowa w środku wyglądała jak granat- czy to jest jadalne?
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Truskawkowa była odmianą pękającej czyli na popcorn się nadaje.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Kukurydza z kolorowym ziarnem
Witam
Zakładam nowy wątek, bo jak dotąd nikt tego tematu nie poruszył. Jak widać, kukurydza z pstrokatymi kolbami nie jest jak dotąd zbyt popularna wśród Forumków, ale może się to zmieni
Miałem taką kilka (może 4-5) lat temu dosłownie kilka roślin, po czym pęk suchych kolb zdobił przez jakiś czas mieszkanie. Jakiś czas temu przypomniałem sobie o nich, że warto znów ją wysiać. Wyskubałem więc trochę ziarna i namoczyłem. O dziwo większość ziaren wykiełkowała po tych paru latach, mimo że były przechowywane w dość lichych warunkach - leżały sobie w tych kolbach w niezbyt suchym pokoju.
Teraz wyglądają tak:
Jest ich w sumie ponad 20, jak widać wygospodarowałem im miejsce kosztem trawnika
Siałem (a właściwie sadziłem) już podkiełkowane ziarna jakoś w pierwszej dekadzie maja, więc chyba jeszcze nie za późno.
Zakładam nowy wątek, bo jak dotąd nikt tego tematu nie poruszył. Jak widać, kukurydza z pstrokatymi kolbami nie jest jak dotąd zbyt popularna wśród Forumków, ale może się to zmieni
Miałem taką kilka (może 4-5) lat temu dosłownie kilka roślin, po czym pęk suchych kolb zdobił przez jakiś czas mieszkanie. Jakiś czas temu przypomniałem sobie o nich, że warto znów ją wysiać. Wyskubałem więc trochę ziarna i namoczyłem. O dziwo większość ziaren wykiełkowała po tych paru latach, mimo że były przechowywane w dość lichych warunkach - leżały sobie w tych kolbach w niezbyt suchym pokoju.
Teraz wyglądają tak:
Jest ich w sumie ponad 20, jak widać wygospodarowałem im miejsce kosztem trawnika
Siałem (a właściwie sadziłem) już podkiełkowane ziarna jakoś w pierwszej dekadzie maja, więc chyba jeszcze nie za późno.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 kwie 2013, o 20:42
Re: Kukurydza z kolorowym ziarnem
Czytałem gdzieś że nie powinno się siać w jednym rzędzie kukurydzy bo może wystąpić problem z zapylanie, mam nadzieję że Ciebie to ominie Liczę również że podzielisz się w przyszłym roku ziarenkami:) W tym roku szukałem po sklepach i nigdzie nie moglem tego znaleźć
- mateo
Pewnie że się podzielę o ile doczekam się dojrzałych ziaren.
Poprzednim razem miałem ich znacznie mniej i też w jednym rządku; teraz oprócz tego mam jeszcze drugie miejsce z kukurydzą, poza tym sąsiedzi mają kukurydzę więc z zapyleniem nie powinno być problemu.
A tak wyglądają moje kolby - niestety już trochę oskubane i bez liści.
Miałbym ich więcej, ale siostra mi część wyjadła jak były jeszcze niedojrzałe.
P.S. Jakby co to mam jeszcze sporo ziaren, tylko pewnie już za późno na sianie
Poprzednim razem miałem ich znacznie mniej i też w jednym rządku; teraz oprócz tego mam jeszcze drugie miejsce z kukurydzą, poza tym sąsiedzi mają kukurydzę więc z zapyleniem nie powinno być problemu.
A tak wyglądają moje kolby - niestety już trochę oskubane i bez liści.
Miałbym ich więcej, ale siostra mi część wyjadła jak były jeszcze niedojrzałe.
P.S. Jakby co to mam jeszcze sporo ziaren, tylko pewnie już za późno na sianie
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mateo, co z tego, że sąsiedzi mają kukurydzę. Pewnie cukrową. Kukurydza jest jedną z tych roślin, u których krzyżówki wychodzą na jaw w pierwszym roku. Jeżeli będziesz miał pecha to wszystkie kolby będą żółte - mam nadzieję, że u Ciebie tak nie będzie
perek, w każdym sklepie znadziesz nasiona kukurydzy ozdobnej
perek, w każdym sklepie znadziesz nasiona kukurydzy ozdobnej
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Nie nazwałaby tego felerem, nawet ze zwykłą kukurydzą dzieje się tak że kiełkuje, miałam w tym roku takich kilka.
- mateo
A ja widziałem w jakiejś encyklopedii biologicznej właśnie coś takiego, jako przykład mutacji genetycznej. I coś chyba jest na rzeczy, bo niektóre inne kolby były wystawione na deszcz tak że woda nalewała się do środka (było u mnie przez jakiś czas dość mokro) ale mimo to ziarna w nich nie kiełkowały.
- avariel
- 50p
- Od: 20 maja 2011, o 22:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kukurydza ozdobna 'Truskawkowa"
Czy ktoś wysiewa już kukurydzę ozdobną? Ja dzisiaj zaczynam - połowa idzie do doniczek, a połowa do gruntu bezpośrednio pójdzie w maju
Ja dziś utopiłem w kubku na 24h kilka nasion kolorowej, zobaczymy co z tego będzie
Kukurydza ozdobna
Czy ktoś z was uprawiał Kukurydze ozdobną? Jak wysoka rośnie, czy jest łatwiejsza w uprawie niż ta zwykła-cukrowa ?