Opryski "ekologiczne" w uprawie pomidorów i innych upraw

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - ekologia a nawozy i opryski

Post »

Tula pewnie, tutaj tez takie rodzyny są.. ja wyszłam z założenia że mówimy o własnych uprawach i o, no wiesz, zdrowym rozumie tak zwanym :) Tak na marginesie chińczycy też używają nawozu jakiego się da w tym ludzkiego, a naród po marketach jakoś nie wybrzydza:/
Witamina C po pierwsze nie jest lekiem, a po drugie w aptekach są w sprzedaży również te pochodzenia roślinnego- droższe. Witamina C naturalna ma lewoskrętną formę cząsteczki, natomiast syntetyczna prawoskrętną. I mimo że akurat wyjątkowo w przypadku witaminy C forma cząsteczki nie ma wielkiego wpływu na jej oddziaływanie na organizm ludzki [przynajmniej przy przeciętnym dawkowaniu, sztuczną uznaje się za nieco słabszą], to w wielu innych substancjach o takim samym wzorze chemicznym jak ich naturalne odpowiedniki - ma.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witia, w jakich roślinach można znależć lekarstwo na raka? Możesz coś więcej napisać?
Pozdrawiam , Bożenka.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

loeb pisze:Witamina C naturalna ma lewoskrętną formę cząsteczki,
Proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd

http://www.biochemiaurody.com/slownik/ascorbicacid.html

loeb pisze:Witamina C po pierwsze nie jest lekiem
Nie jest lekiem ?
http://bazalekow.mp.pl/leki/items.html?letter=W

Pozdrawiam
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze forumowicz, ja zachowam moje informacje dla mnie a ty się swoimi koncepcjami dziel:) Na tej zasadzie co witamica C jest lekiem, lekiem jest również czysta woda i świeże powietrze, ale ok. Napis "wpisz nazwę leku lub SUPLEMENTU DIETY" najwyraźniej przegapiłeś, ale już mnie to nawet nie dziwi:) To że od czasu do czasu wysiada ci czytanie ze zrozumieniem, na skutek wybiórczego dostrzegania treści, też.
Palio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2011, o 22:37

Post »

Może się nie znam, ale jak miałbym sypać nawóz sztuczny to wole sobie iść do sklepu i wszystko za grosze kupić, niż cokolwidek uprawiać!!!
Po drugie smak, miałem pomidory z uprawy zawodowej na parapecie, dojrzewały na nasiona, żona kazała mi z je usunąć z domu, a wiecie dla czego, bo one ŚMIERDZIAŁY, a nie pachniały jak pomidory z ogródka.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie no bez przesady nie wiem co ci się trafiło że śmierdziało ale to musiał być wyczyn:D Kupuję w zimie pomidory "sklepowe", co prawda głównie koktajlówki bo te duże są jakieś bezsmakowe.. ale jeszcze mi żaden nie śmierdział. Najczęściej przeciwnie, są całkowicie bezwonne;) Nawet pomidorami nie pachną;)
Palio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Specyficzny zapach, naprawde nie pomidorowy.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie zabieraj głosu w sprawach, na których się nie znasz - Loeb
Forma "D" witaminy C jest biologicznie nieczynna w przeciwieństwie do formy "L".
http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/witc_1.html
loeb pisze:Na tej zasadzie co witamica C jest lekiem, lekiem jest również czysta woda i świeże powietrze,
Najlepiej udać, że deszcz pada
Oto urzędowy wykaz leków
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... 052011.pdf

a w nim w pozycji 9600 Wiatamina C
Myślę, że komentarz jest zbędny.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

.
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Ło matko ale się przy okazji udowadniania kto mądrzejszy ciekawych rzeczy dowiecie nawet wykaz leków.forumowicz mam wrażenie że wiesz wszystko na wszystkie możliwe tematy czy się mylę,choć czasami podziwiam .
Palio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tula pisze:1. Popiół z kominka sypany pod rośliny. Tylko, że do kominka wrzucają wszystko: plastikowe kubki i wytłoczki od jajek, stare ubrania, dętki rowerowe, styropianowe tacki... no wszystko, co się pali.
O jej, ale Ci Włosi są nie ekologiczni :;230
Nie słyszałem aby ktoś spalał śmieci w kominku i jeszcze nawoził tym sobie działke( chyba nikt nie jest taki głupi), prędzej w c.o. ale to patologia i mało jest już takich ludzi w moim regionie.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Czasem wącham ;:137 warzywa i owoce w marketach, zdarzają się śmierdzące chemią.
Do pomidorów nawet nie podchodzę. Wolę zaczekać na własne podlewane roślinnymi gnojówkami.
Loeb, nie wiem czy w dzisiejszych czasach nie ,,lepsze" ludzkie ekstrementy, to czym karmione mięso na mięso to włos się jeży. Ostatnio słyszałam , że tzw. ,,pakerzy" stosują ze względów ekonomicznych z powodzeniem paszę dla świń. Bardzo szybki przyrost masy mięśniowej nastepuje. Człowiek i świnia w jednej parze. Oba organizmy wszystkożerne.
Kasia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Kamma

Nie dość, że ktoś wypisuje bzdury to sobie jeszcze pozwala na takie komentarze
loeb pisze:To że od czasu do czasu wysiada ci czytanie ze zrozumieniem, na skutek wybiórczego dostrzegania treści, też.
Toż to umarłego by ruszyło

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”