Opryski "ekologiczne" w uprawie pomidorów i innych upraw
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sie 2011, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - ekologia a nawozy i opryski
Specyficzny zapach, naprawde nie pomidorowy.
Nie zabieraj głosu w sprawach, na których się nie znasz - Loeb
Oto urzędowy wykaz leków
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... 052011.pdf
a w nim w pozycji 9600 Wiatamina C
Myślę, że komentarz jest zbędny.
http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/witc_1.htmlForma "D" witaminy C jest biologicznie nieczynna w przeciwieństwie do formy "L".
Najlepiej udać, że deszcz padaloeb pisze:Na tej zasadzie co witamica C jest lekiem, lekiem jest również czysta woda i świeże powietrze,
Oto urzędowy wykaz leków
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... 052011.pdf
a w nim w pozycji 9600 Wiatamina C
Myślę, że komentarz jest zbędny.
Ło matko ale się przy okazji udowadniania kto mądrzejszy ciekawych rzeczy dowiecie nawet wykaz leków.forumowicz mam wrażenie że wiesz wszystko na wszystkie możliwe tematy czy się mylę,choć czasami podziwiam .
-
O jej, ale Ci Włosi są nie ekologiczniTula pisze:1. Popiół z kominka sypany pod rośliny. Tylko, że do kominka wrzucają wszystko: plastikowe kubki i wytłoczki od jajek, stare ubrania, dętki rowerowe, styropianowe tacki... no wszystko, co się pali.

Nie słyszałem aby ktoś spalał śmieci w kominku i jeszcze nawoził tym sobie działke( chyba nikt nie jest taki głupi), prędzej w c.o. ale to patologia i mało jest już takich ludzi w moim regionie.
Czasem wącham
warzywa i owoce w marketach, zdarzają się śmierdzące chemią.
Do pomidorów nawet nie podchodzę. Wolę zaczekać na własne podlewane roślinnymi gnojówkami.
Loeb, nie wiem czy w dzisiejszych czasach nie ,,lepsze" ludzkie ekstrementy, to czym karmione mięso na mięso to włos się jeży. Ostatnio słyszałam , że tzw. ,,pakerzy" stosują ze względów ekonomicznych z powodzeniem paszę dla świń. Bardzo szybki przyrost masy mięśniowej nastepuje. Człowiek i świnia w jednej parze. Oba organizmy wszystkożerne.

Do pomidorów nawet nie podchodzę. Wolę zaczekać na własne podlewane roślinnymi gnojówkami.
Loeb, nie wiem czy w dzisiejszych czasach nie ,,lepsze" ludzkie ekstrementy, to czym karmione mięso na mięso to włos się jeży. Ostatnio słyszałam , że tzw. ,,pakerzy" stosują ze względów ekonomicznych z powodzeniem paszę dla świń. Bardzo szybki przyrost masy mięśniowej nastepuje. Człowiek i świnia w jednej parze. Oba organizmy wszystkożerne.
Kasia
Kamma
Nie dość, że ktoś wypisuje bzdury to sobie jeszcze pozwala na takie komentarze
Pozdrawiam
Nie dość, że ktoś wypisuje bzdury to sobie jeszcze pozwala na takie komentarze
Toż to umarłego by ruszyłoloeb pisze:To że od czasu do czasu wysiada ci czytanie ze zrozumieniem, na skutek wybiórczego dostrzegania treści, też.
Pozdrawiam
Kwas D-askorbinowy nie jest witaminą C. To zbędny balast, który powstaje przy syntetycznym wytwarzaniu witaminy C. Zależnie od technologi w ilości 0% do 50%. Witamina C jest lekiem ale zarazem może służyć jako suplement diety.
Z popularnych chorób, witamina C leczy zespół dnia poprzedniego katalizując reakcję rozkładu aldehydu octowego (to on jest główną przyczyną tej choroby) do kwasu, który jest usuwany z organizmu.
Z popularnych chorób, witamina C leczy zespół dnia poprzedniego katalizując reakcję rozkładu aldehydu octowego (to on jest główną przyczyną tej choroby) do kwasu, który jest usuwany z organizmu.
Ja chemię miałam bardzo dawno ale dzięki wam przeczytałam te artykuły z linków (no nie tak całkiem ze zrozumieniem) ale cytat z http://www.biochemiaurody.com/slownik/ascorbicacid.html "Tylko forma lewoskrętna - L - kwasu askorbinowego wykazuje 100% biologicznej aktywności witaminowej i może być przyswajana przez organizm i wykorzystywana przez skórę. " czy loeb nie ma racji aaaa tam coś jest o białym proszku (może gdybym zażyła )
Wychodzi, że ma.
Offa strzelę chciaż niekoniecznie bo w temacie ekologii. Zamawiałam z Biochemii preparaty do zrobienia kremu. Polecam tonik różany z kwasami
Offa strzelę chciaż niekoniecznie bo w temacie ekologii. Zamawiałam z Biochemii preparaty do zrobienia kremu. Polecam tonik różany z kwasami

Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
ganio4 : mięso na mięso karmione jest głównie soja, z domieszka innych substancji ;) pasza dla pstrągów tez ponoć daje rade, tylko później płodność siada, ale biorąc pod uwagę domieszki innych substancji jakie stosują pakerzy, to chyba nieistotny szczegół;)
kamma ja napisałam że naturalna jest lewoskrętna a syntetyczna prawoskrętna. Tak pamiętałam - obecnie technika poszła do przodu i być może nauczono się robić lewoskrętną, świadczyły by o tym informacje pomodora i 11krzycha. nie wiem o ile proces jest droższy, więc nie wiem na ile jest popularna w sprzedaży - na ogół na suplementach i np napojach gazowanych pisze tylko kwas askorbinowy, albo jego numerek w zbiorze E, nie pisze jaka forma. Obstawiam jednakże że po taniości - prawoskrętna. Także żeby być precyzyjnym tu się faktycznie rozminęłam z prawdą powinnam była napisać że naturalna jest lewoskrętna a syntetyczna niekoniecznie. Co do reszty podtrzymuję swoją opinię:)Jest ona moja prywatna i nikt nie musi się z nią zgadzać. Znam taką listę ogólnoeuropejską która twierdzi że krewetka jest produktem rybnym, dobra systematyka daje radę;)
Chciałabym natomiast zejść na temat smaku pomidorów
Czy ktoś orientuje się co powoduje słonawy smak pomidorów? Ponoć jest to zjawisko zależne od nawożenia.
kamma ja napisałam że naturalna jest lewoskrętna a syntetyczna prawoskrętna. Tak pamiętałam - obecnie technika poszła do przodu i być może nauczono się robić lewoskrętną, świadczyły by o tym informacje pomodora i 11krzycha. nie wiem o ile proces jest droższy, więc nie wiem na ile jest popularna w sprzedaży - na ogół na suplementach i np napojach gazowanych pisze tylko kwas askorbinowy, albo jego numerek w zbiorze E, nie pisze jaka forma. Obstawiam jednakże że po taniości - prawoskrętna. Także żeby być precyzyjnym tu się faktycznie rozminęłam z prawdą powinnam była napisać że naturalna jest lewoskrętna a syntetyczna niekoniecznie. Co do reszty podtrzymuję swoją opinię:)Jest ona moja prywatna i nikt nie musi się z nią zgadzać. Znam taką listę ogólnoeuropejską która twierdzi że krewetka jest produktem rybnym, dobra systematyka daje radę;)
Chciałabym natomiast zejść na temat smaku pomidorów

-
Przypuszczam że od tej chemi większość ludzi w naszym kraju zatraciło prawdziwy smak, dziś liczy się tylko wygląd i wydajność. Może to potwierdzi starsze grono userów, którzy jeszcze pamiętają smaki z przed dwudziestu, trzydziestu lat, i nie chodzi mi tylko o pomidory.
Pamiętacie jak smakuje rsoł z kury wiejskiej karmionej zbożem i ziemniakami, albo kiełbasa wiejska z swinki od chłopa karmionej podobnie, czy wołowiny z nogi byczka?
To samo się się tyczy upraw roslin. Mnie nuczył uprawy sąsiad który prowadzi tz. euro-rolnictwo jeszcze nic nie posadzi i już pryska z cztery razy, później sypie w rzędy nawóz sztuczny dużą konewką, a potem oprysk za opryskiem, nauczył mnie, aby tego gówna w sklepie nie kupował, jak pare lat temu wprowadziliśmy się do nowego domu to żona zaczeła uprawiac truskawki, smiałem się z niej i mówiłem żeby sobie poszła do sklepu kupiła, dziś mamy małe dzieci i dla nich właśnie uprawiam warzywa, i Dzięki obserwacji sąsiada chemika rolnika.
Pamiętacie jak smakuje rsoł z kury wiejskiej karmionej zbożem i ziemniakami, albo kiełbasa wiejska z swinki od chłopa karmionej podobnie, czy wołowiny z nogi byczka?
To samo się się tyczy upraw roslin. Mnie nuczył uprawy sąsiad który prowadzi tz. euro-rolnictwo jeszcze nic nie posadzi i już pryska z cztery razy, później sypie w rzędy nawóz sztuczny dużą konewką, a potem oprysk za opryskiem, nauczył mnie, aby tego gówna w sklepie nie kupował, jak pare lat temu wprowadziliśmy się do nowego domu to żona zaczeła uprawiac truskawki, smiałem się z niej i mówiłem żeby sobie poszła do sklepu kupiła, dziś mamy małe dzieci i dla nich właśnie uprawiam warzywa, i Dzięki obserwacji sąsiada chemika rolnika.
Hihi, nieco Was zaskoczę. Skoro robicie samodzielnie kremy to ........ proponuję wykonać dwa słoiczki, identyczne proporcje, ale do jednego wsypcie mocznika granulowanego, tak powiedzmy 2 łyżeczki. Mało ważne czy to krem do rąk, nóg, czy po goleniu. Zastosujcie jeden i drugi. Porównajcie efekty. A potem proponuję wizytę w aptece i proszę zapytać o cenę kremu z mocznikiem - na opakowaniu jest wówczas napis - UREA.ganio4 pisze:Wychodzi, że ma.
Od początku robiono lewoskrętną, tylko zanieszczoną do 50% prawoskretną. Robienie czystej prawoskrętnej nie ma sensu, bo nie jest czynna biologicznie.loeb pisze: być może nauczono się robić lewoskrętną, świadczyły by o tym informacje pomodora i 11krzycha.
Technologia wytwarzania czysto lewoskrętnej jest droższa ale chodzi też o patenty.loeb pisze: nie wiem o ile proces jest droższy
Nie musi pisać, w domyśle wiadomo, że chodzi o lewą, bo prawa nie jest witaminą C. Działa tak jakbyś zjadła kulki szklane (prawie, bo jakoś tam obciąża nery i wątrobę). Tu wlata, tam wylata, nie ma żadnych właściwości witaminy C.loeb pisze: pisze tylko kwas askorbinowy, albo jego numerek w zbiorze E, nie pisze jaka forma
Oprócz leczenia kaca ma również zastosowanie w terapii przeziębień, chorób nowotworowych, chorób układu krążenia, cukrzycy. Co nie zmienia faktu, że jest również suplementem diety jak piszesz.loeb pisze: Znam taką listę ogólnoeuropejską która twierdzi że krewetka jest produktem rybnym, dobra systematyka daje radę;)
Już widzę jak NFZ wpisuje suplement na listę leków, prędzej odwrotnie by zrobili, żeby oszczędzić na pacjentach.
Myślę, że po prostu Loeb pomyliła po drodze jedną rzecz, że L-kwas askorbinowy otrzymuje się z D- glukozy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam