Opryski "ekologiczne" w uprawie pomidorów i innych upraw
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - ekologia a nawozy i opryski
Tula pewnie, tutaj tez takie rodzyny są.. ja wyszłam z założenia że mówimy o własnych uprawach i o, no wiesz, zdrowym rozumie tak zwanym Tak na marginesie chińczycy też używają nawozu jakiego się da w tym ludzkiego, a naród po marketach jakoś nie wybrzydza:/
Witamina C po pierwsze nie jest lekiem, a po drugie w aptekach są w sprzedaży również te pochodzenia roślinnego- droższe. Witamina C naturalna ma lewoskrętną formę cząsteczki, natomiast syntetyczna prawoskrętną. I mimo że akurat wyjątkowo w przypadku witaminy C forma cząsteczki nie ma wielkiego wpływu na jej oddziaływanie na organizm ludzki [przynajmniej przy przeciętnym dawkowaniu, sztuczną uznaje się za nieco słabszą], to w wielu innych substancjach o takim samym wzorze chemicznym jak ich naturalne odpowiedniki - ma.
Witamina C po pierwsze nie jest lekiem, a po drugie w aptekach są w sprzedaży również te pochodzenia roślinnego- droższe. Witamina C naturalna ma lewoskrętną formę cząsteczki, natomiast syntetyczna prawoskrętną. I mimo że akurat wyjątkowo w przypadku witaminy C forma cząsteczki nie ma wielkiego wpływu na jej oddziaływanie na organizm ludzki [przynajmniej przy przeciętnym dawkowaniu, sztuczną uznaje się za nieco słabszą], to w wielu innych substancjach o takim samym wzorze chemicznym jak ich naturalne odpowiedniki - ma.
Witia, w jakich roślinach można znależć lekarstwo na raka? Możesz coś więcej napisać?
Pozdrawiam , Bożenka.
Proszę nie wprowadzać forumowiczów w błądloeb pisze:Witamina C naturalna ma lewoskrętną formę cząsteczki,
http://www.biochemiaurody.com/slownik/ascorbicacid.html
Nie jest lekiem ?loeb pisze:Witamina C po pierwsze nie jest lekiem
http://bazalekow.mp.pl/leki/items.html?letter=W
Pozdrawiam
-
Dobrze forumowicz, ja zachowam moje informacje dla mnie a ty się swoimi koncepcjami dziel:) Na tej zasadzie co witamica C jest lekiem, lekiem jest również czysta woda i świeże powietrze, ale ok. Napis "wpisz nazwę leku lub SUPLEMENTU DIETY" najwyraźniej przegapiłeś, ale już mnie to nawet nie dziwi:) To że od czasu do czasu wysiada ci czytanie ze zrozumieniem, na skutek wybiórczego dostrzegania treści, też.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sie 2011, o 22:37
Może się nie znam, ale jak miałbym sypać nawóz sztuczny to wole sobie iść do sklepu i wszystko za grosze kupić, niż cokolwidek uprawiać!!!
Po drugie smak, miałem pomidory z uprawy zawodowej na parapecie, dojrzewały na nasiona, żona kazała mi z je usunąć z domu, a wiecie dla czego, bo one ŚMIERDZIAŁY, a nie pachniały jak pomidory z ogródka.
Po drugie smak, miałem pomidory z uprawy zawodowej na parapecie, dojrzewały na nasiona, żona kazała mi z je usunąć z domu, a wiecie dla czego, bo one ŚMIERDZIAŁY, a nie pachniały jak pomidory z ogródka.
-
Nie no bez przesady nie wiem co ci się trafiło że śmierdziało ale to musiał być wyczyn:D Kupuję w zimie pomidory "sklepowe", co prawda głównie koktajlówki bo te duże są jakieś bezsmakowe.. ale jeszcze mi żaden nie śmierdział. Najczęściej przeciwnie, są całkowicie bezwonne;) Nawet pomidorami nie pachną;)
-
Specyficzny zapach, naprawde nie pomidorowy.
Nie zabieraj głosu w sprawach, na których się nie znasz - Loeb
Oto urzędowy wykaz leków
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... 052011.pdf
a w nim w pozycji 9600 Wiatamina C
Myślę, że komentarz jest zbędny.
http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/witc_1.htmlForma "D" witaminy C jest biologicznie nieczynna w przeciwieństwie do formy "L".
Najlepiej udać, że deszcz padaloeb pisze:Na tej zasadzie co witamica C jest lekiem, lekiem jest również czysta woda i świeże powietrze,
Oto urzędowy wykaz leków
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... 052011.pdf
a w nim w pozycji 9600 Wiatamina C
Myślę, że komentarz jest zbędny.
Ło matko ale się przy okazji udowadniania kto mądrzejszy ciekawych rzeczy dowiecie nawet wykaz leków.forumowicz mam wrażenie że wiesz wszystko na wszystkie możliwe tematy czy się mylę,choć czasami podziwiam .
-
O jej, ale Ci Włosi są nie ekologiczniTula pisze:1. Popiół z kominka sypany pod rośliny. Tylko, że do kominka wrzucają wszystko: plastikowe kubki i wytłoczki od jajek, stare ubrania, dętki rowerowe, styropianowe tacki... no wszystko, co się pali.
Nie słyszałem aby ktoś spalał śmieci w kominku i jeszcze nawoził tym sobie działke( chyba nikt nie jest taki głupi), prędzej w c.o. ale to patologia i mało jest już takich ludzi w moim regionie.
Czasem wącham warzywa i owoce w marketach, zdarzają się śmierdzące chemią.
Do pomidorów nawet nie podchodzę. Wolę zaczekać na własne podlewane roślinnymi gnojówkami.
Loeb, nie wiem czy w dzisiejszych czasach nie ,,lepsze" ludzkie ekstrementy, to czym karmione mięso na mięso to włos się jeży. Ostatnio słyszałam , że tzw. ,,pakerzy" stosują ze względów ekonomicznych z powodzeniem paszę dla świń. Bardzo szybki przyrost masy mięśniowej nastepuje. Człowiek i świnia w jednej parze. Oba organizmy wszystkożerne.
Do pomidorów nawet nie podchodzę. Wolę zaczekać na własne podlewane roślinnymi gnojówkami.
Loeb, nie wiem czy w dzisiejszych czasach nie ,,lepsze" ludzkie ekstrementy, to czym karmione mięso na mięso to włos się jeży. Ostatnio słyszałam , że tzw. ,,pakerzy" stosują ze względów ekonomicznych z powodzeniem paszę dla świń. Bardzo szybki przyrost masy mięśniowej nastepuje. Człowiek i świnia w jednej parze. Oba organizmy wszystkożerne.
Kasia
Kamma
Nie dość, że ktoś wypisuje bzdury to sobie jeszcze pozwala na takie komentarze
Pozdrawiam
Nie dość, że ktoś wypisuje bzdury to sobie jeszcze pozwala na takie komentarze
Toż to umarłego by ruszyłoloeb pisze:To że od czasu do czasu wysiada ci czytanie ze zrozumieniem, na skutek wybiórczego dostrzegania treści, też.
Pozdrawiam