Papryka do gruntu. Część 2
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 2
czy papryka urośnie na piaskach tzn gleba VI lub VII ?
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy zaczynacie siać swoje pierwsze tegoroczne papryki?
- patasko
Ja wysieję gdzieś na początku albo w połowie lutego
W tamtym roku posiałam (o ile mnie moja hmmm.... wspaniała pamięć nie myli :P ) 6 lutego. I miałam wrażenie, że za późno.
Sadzonki były niby ładne, ale rosły powoli, no i owoce były późno, więc zaryzykuję w tym roku i zrobię wcześniej . A co tam .
Sadzonki były niby ładne, ale rosły powoli, no i owoce były późno, więc zaryzykuję w tym roku i zrobię wcześniej . A co tam .
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Usiłuję zrobić sobie listę ewentualnych odmian na ten rok i chciałabym zapytać ,jakie wam najlepiej wyszły w poprzednim sezonie?
Szukam papryki do gruntu - różnokolorowej , słodkiej i lekko pikantnej Bo ostrych papryczek to już mam listę sporą
Dobrze byłoby gdyby to były odmiany dostępne w handlu , chociaż i tak zastanawiam się nad własnymi rozsadami w tym roku - miejsca na grządki mam niewiele , krzaków papryki w tamtym roku miałam 8 -6 własnych...a reszta nasion z opakowania chyba na zmarnowanie pójdzie bo pojęcia nie mam ile mogą otwarte leżeć.... zresztą z większością nasion tak mam - burakami,marchwią, pomidorami ,sałatą...
W tamtym roku na rynku kupiłam 2 krzaczki ale nie wiadomo było co to za odmiana .... więc nawet nie wiem czego teraz szukać...
Szukam papryki do gruntu - różnokolorowej , słodkiej i lekko pikantnej Bo ostrych papryczek to już mam listę sporą
Dobrze byłoby gdyby to były odmiany dostępne w handlu , chociaż i tak zastanawiam się nad własnymi rozsadami w tym roku - miejsca na grządki mam niewiele , krzaków papryki w tamtym roku miałam 8 -6 własnych...a reszta nasion z opakowania chyba na zmarnowanie pójdzie bo pojęcia nie mam ile mogą otwarte leżeć.... zresztą z większością nasion tak mam - burakami,marchwią, pomidorami ,sałatą...
W tamtym roku na rynku kupiłam 2 krzaczki ale nie wiadomo było co to za odmiana .... więc nawet nie wiem czego teraz szukać...
- patasko
Ja chętnie bym wysiał i ostre, i słodkie, ale mam mało miejsca w ogrodzie, a o ile pamiętam to smaki tych papryk się mieszają
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Ja paprykę wysiewam w ostatnim tygodniu lutego wg.kalendarza bio oczywiście .W ubiegłym sezonie posiałam w pierwszym tygodniu marca razem z pomidorami .Sadzonki w sam raz urosły ,były zieloniutkie i miały 1 kwiatka.Po przepikowaniu ,za dwa tygodnie podlałam je biohumusem .Takie podlewanie powtarzałam co 2 tygodnie .Najważniejsze,aby sadzonki nie zdrewniały.
Aby ,,zmusić ,,paprykę do szybkiego kiełkowania trzeba na noc nasiono namoczyć w mleku z wodą 1:3 ,a potem położyć nasionko na ręcznik papierowy i zostawić na kaloryferach .Oczywiście trzeba uważać ,aby nie zasuszyć tego .
Papryka owocuje mi jak szatan .Sadzę ją razem z pomidorami .Sadzę ją przy ścianach foli ,a potem dopiero pomidory .
Po co się spieszyć?
Takie moje doświadczenia .
Aby ,,zmusić ,,paprykę do szybkiego kiełkowania trzeba na noc nasiono namoczyć w mleku z wodą 1:3 ,a potem położyć nasionko na ręcznik papierowy i zostawić na kaloryferach .Oczywiście trzeba uważać ,aby nie zasuszyć tego .
Papryka owocuje mi jak szatan .Sadzę ją razem z pomidorami .Sadzę ją przy ścianach foli ,a potem dopiero pomidory .
Po co się spieszyć?
Takie moje doświadczenia .
- SandraABC
- 1000p
Pośpiech dlatego,że w tamtym roku wysiewałam w pierwszej połowie lutego i sadzonki nie zdążyły wyrosnąć tak jak chciałam ... były małe i wątłe, nie nadgoniły już później w gruncie - 2 krzaki nie zdążyły zaowocować , na innych owoce nie zdążyły dojrzeć ... a na krzakach wisiały prawie do połowy września
Rosły obok pomidorów , ale między nimi było jakieś 40cm przerwy , na jednej grządce miałam za to zwykłą słodką i jeden krzaczek peperoni
Rosły obok pomidorów , ale między nimi było jakieś 40cm przerwy , na jednej grządce miałam za to zwykłą słodką i jeden krzaczek peperoni
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sandra ,taką półostrą papryką do gruntu jest ROKITA. Nasiona dostępne w PNOS.
Ja w tym roku będę ją uprawaić. A ze słodkich polecała mi starszy Pan Ogrodnik paprykę Robertę ,mówił ,że dobrze plonuje w grunckie ,
Asia
Ja w tym roku będę ją uprawaić. A ze słodkich polecała mi starszy Pan Ogrodnik paprykę Robertę ,mówił ,że dobrze plonuje w grunckie ,
Asia
- SandraABC
- 1000p
No właśnie przed chwilą o Rokicie czytałam także chyba się zdecyduje - bo chciałabym coś wypośrodkowanego między zwykłą słodką , a Cyklonem ,który jest piekielnie ostry a dobrze się w tamtym roku spisał
Myślałam jeszcze o Fioletowej Odzie, Nokturnie albo o papryce Czekoladowej ? Ma ktoś może doświadczenie z którąś z tych odmian? kolorek mnie kusi ...a nie wiem czy do gruntu się nada.
Myślałam jeszcze o Fioletowej Odzie, Nokturnie albo o papryce Czekoladowej ? Ma ktoś może doświadczenie z którąś z tych odmian? kolorek mnie kusi ...a nie wiem czy do gruntu się nada.
Doświadczenia może nie mam...ale Rokitę i fioletową i granatową kupiłam . Do odważnych świat należy ( albo dla kombinatorów ).
- SandraABC
- 1000p
Kasencja a widziałaś tą 'czekoladową'? Tak przynajmniej ją na all...o nazywają - kolor brązowo - czarny , słodka Ciekawa jestem co to za wynalazek:)