Trawy w pytaniach i odpowiedziach
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Jak najbardziej polecam smalla z all. Sadzonki ładne i bardzo szybko rosną.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałabym się dowiedzieć jakie sa dostępne na rynku polskim trawy w kolorach czerwonym lub brązowym, najchętniej od samej ziemii kolor.. Mam nadzieję że to właściwe miejsce na to pytanie. Sama znajduję tylko 'red baron'. Czy jest coś więcej?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Małgosiu, co bardziej niecierpliwi zakupy zaczęli już w grudniu jeśli chodzi o smala to jak moja przedmówczyni również serdecznie polecam. Kupuje u niego od kilku lat i już mam wyrosniete, piękne kępy. Wątek, którego szukałaś juz niesety nie istnieje, został zlikwidowany przez Administratora, ponieważ zbuntowali sie krytykowani tam sprzedawcy roślin ...
- goska_dob
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 sty 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wielkie dzięki dla Iwony i Aliny.
Teraz to na pewno długo się nie powstrzymam - daje sobie 1-2 tyg. góra. Miło wiedziec że nie tylko mi odbija na zimę , a obiecałam sobie że w tym roku odpocznę w końcu od kopania...
Pozdrawiam Gośka.
Teraz to na pewno długo się nie powstrzymam - daje sobie 1-2 tyg. góra. Miło wiedziec że nie tylko mi odbija na zimę , a obiecałam sobie że w tym roku odpocznę w końcu od kopania...
Pozdrawiam Gośka.
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
1. brązowe: turzyce nowozelandzkie, np. Carex comans inne. Tutaj masz link do opracowania o nich: http://www.ogrodytraw.eu/download/Trawy ... ndzkie.pdf ale na forum też co nieco znajdziesz.loeb pisze:Chciałabym się dowiedzieć jakie sa dostępne na rynku polskim trawy w kolorach czerwonym lub brązowym, najchętniej od samej ziemii kolor.. Mam nadzieję że to właściwe miejsce na to pytanie. Sama znajduję tylko 'red baron'. Czy jest coś więcej?
2. czerwone: masa traw tak się przebarwia na jesień - prosa, miskanty i inne. Poniżej link do opracowania na temat:
http://ogrodytraw.eu/download/Trawy%20k ... %C4%85.pdf
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Wiele od gleby zależy, bo nie tylko trawy, ale i inne rośliny lepiej się przebarwiają na lekkich glebach.Nawet te słynące z przebarwiania posadzone w zasobnej w składniki pokarmowe i utrzymującej wilgoć glinie prędzej nieciekawie zszarzeją i przyschną, gdy nadejdą pierwsze jesienne chłody niż się ładnie przebarwią.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Potwierdzam, u mnie na nadwiślańskich piaskach trawy mają się wyśmienicie.
-
Zapoznałam się z pdf, faktycznie dużo tego @@ Turzyce bardzo ładne.. a czy je można przystrzyc np bez szkody dla ich zdrowia? W trakcie sezonu albo choćby na zimę, na zimę i tak źdźbła chyba obumierają to żeby nie pleśniały..
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 paź 2008, o 15:45
Nie ma zimy i stad moje watpliwosci,czy przycinac trawy ktorych mam okolo 8 gatunkow ,czy dac im doczekac w stanie nienaruszonym do wiosny ? Z gory dziekuje za rady
maniak rowerów ,ekologii i wegetarianizmu.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Już nie raz pisano, trawy przycinamy wiosną, aby do źdźbła nie dostawała się woda i by nie gniły.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Co do przycinania teraz odpowiedź właściwa już padła, ja natomiast zastanawiam się po co chcesz przycinać trawy w trakcie sezonu?loeb pisze:Zapoznałam się z pdf, faktycznie dużo tego @@ Turzyce bardzo ładne.. a czy je można przystrzyc np bez szkody dla ich zdrowia? W trakcie sezonu albo choćby na zimę, na zimę i tak źdźbła chyba obumierają to żeby nie pleśniały..
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
No cóż, trawnik się strzyże żeby się zagęszczał, to pomyślałam że może przystrzyżenie jakoś zmobilizowało by je do szybszego rozrostu. Poza tym ja mam trawożerne stwory w domu, i jakby jednak jakoś dopadły taką kępkę, ona okazała się być smaczna i by ją skosiły do ziemi.. No rozumiesz..
- Mariusz_S
- Kontakt:
Jak masz koze, to żadna trawa na dłuższą metę tego nie wytrzyma
Uroku traw ozdobnych przystrzygając je nie poprawisz, wręcz przeciwnie. Ale to nie znaczy, że ją od razu zlikwidujesz. Byleby cięcie nie było co 7 dni jak trawnika.
Uroku traw ozdobnych przystrzygając je nie poprawisz, wręcz przeciwnie. Ale to nie znaczy, że ją od razu zlikwidujesz. Byleby cięcie nie było co 7 dni jak trawnika.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach