Co robimy w MARCU na działkach i w naszych ogrodach ?
Zdzisławie możesz zbudować sobie na pietruszkę, szczypiorek czy rzodkiewkę coś w rodzaju mini szklarni. Już mówię jak. Jeśli masz np stare okiennice (po wymianie okien na nowe) Zbij z desek prostokąt. Deski powinny być ustawione w ten sposób ====. Z klapę tego prostokąta używasz okiennicy, którą będziesz mógł później swobodnie otwierać. Dzięki takiemu rozwiązaniu Twoim roślinkom nie straszne będę przymrozki. Pamiętaj jednak, że gdy pod szybą wszystko szybko sie nagrzewa i aby nie spalić roślin podczas gdy słońce mocniej przygrzewa należy pod okiennicę wsadzić deską aby otworzyć roślinom dopływ świeżego powietrza. Myślę, ze skorzystasz z mojego pomysłu.
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja np. dzisiaj kupiłem i wkopałem wiśnię groniastą do gruntu.
Wykarczowałem stary pień wiśni łutówki.
Obciąłem wyrośniętą brzoskwinię.
Przyciąłem winorośl.
Podniosłem kostkę brukową na ścieżkach ponad krawężnik, bo już zapadła się ze starości.
W marcu chcę opróżnić kompostownik.
Zastanawiam się nad bieleniem drzewek, chyba się rozmyślę.
Przejrzenie zapasów w ziemnej piwniczce - stan zadowalający.
Wykarczowałem stary pień wiśni łutówki.
Obciąłem wyrośniętą brzoskwinię.
Przyciąłem winorośl.
Podniosłem kostkę brukową na ścieżkach ponad krawężnik, bo już zapadła się ze starości.
W marcu chcę opróżnić kompostownik.
Zastanawiam się nad bieleniem drzewek, chyba się rozmyślę.
Przejrzenie zapasów w ziemnej piwniczce - stan zadowalający.
Jakub . . . . .
Ja ostatnio przekopałem i nawiozłem kompostem mój warzywniak. Prócz tego zastosowałem jeszcze wapno i na wspomniany warzywnik i na trawnik.
Pomalowałem wapnem pnie drzew i krzewów.
Zacząłem przygotowywać miejsca na nowe krzaczki w moim ogrodzie, ale z kupnem i sadzeniem jeszcze się wstrzymam ze względu na niepewną pogodę.
Muszę jeszcze pomyśleć o zakupieniu i nawiezieniu moich iglaków.
A tak nawiasem czeka mnie w tym roku wielka inwestycja, a mianowicie ogrodzenie działki, co odkładałem lata, ale przyszedł czas aby psy sąsiadów załatwiały swoje potrzeby gdzie indziej niż na moich choinkach...
Pomalowałem wapnem pnie drzew i krzewów.
Zacząłem przygotowywać miejsca na nowe krzaczki w moim ogrodzie, ale z kupnem i sadzeniem jeszcze się wstrzymam ze względu na niepewną pogodę.
Muszę jeszcze pomyśleć o zakupieniu i nawiezieniu moich iglaków.
A tak nawiasem czeka mnie w tym roku wielka inwestycja, a mianowicie ogrodzenie działki, co odkładałem lata, ale przyszedł czas aby psy sąsiadów załatwiały swoje potrzeby gdzie indziej niż na moich choinkach...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 mar 2008, o 18:16
- wronek89
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 mar 2006, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
gosiu
dzisiaj wysiałem marchew, pietruszkę oraz koperek
zgodnie z prognozą na 16 dni ma być raczej ciepło z jednym ochłodzeniem, które te rośliny na pewno przetrzymają
z rzodkiewką jeszcze się wstrzymuje a sałatę raczej sie uprawia z rozsady a nie wprost do gruntu, ja już mam prawie 3 tygodniowe sadzonki.
dzisiaj wysiałem marchew, pietruszkę oraz koperek
zgodnie z prognozą na 16 dni ma być raczej ciepło z jednym ochłodzeniem, które te rośliny na pewno przetrzymają
z rzodkiewką jeszcze się wstrzymuje a sałatę raczej sie uprawia z rozsady a nie wprost do gruntu, ja już mam prawie 3 tygodniowe sadzonki.
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysiałam pierwszą rzodkiewkę pod folią w lutym..niedługo zbiory.Tydzień temu posiałam wczesną marchew mieszaną z rzodkiewką.Rzodkiewka z tego wysiewu już wschodzi.Wysiałam także do gruntu pietruszkę i marchew na średniopóźny zbiór.Posadziłam dymkę i czosnek.W zimnym inspekcie wzeszły kapusta i kalafior.Zastanawiam sie nad bobem, gdyż jedne źródła podają,że już można wysadzać-od 15 marca, a inne, ze w drugiej połowie kwietnia
Muszę się pochwalić plonem-pierwszy zbiór w tym roku , zasadniczo drugi-pierwszy był szczaw- na zupę szczawiankę-mniam.
Muszę się pochwalić plonem-pierwszy zbiór w tym roku , zasadniczo drugi-pierwszy był szczaw- na zupę szczawiankę-mniam.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;