Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..

Post »

Pelasia pisze:przekopałam ziemię z obornikiem gołębim. Myślę ,że był świeży. Miałam falstart z pomidorami.
Jeżeli daje się obornik na wiosnę, a zwłaszcza ptasi ,to siać , czy sadzić można po upływie co najmniej 2 tygodni ze względu na groźbę porażenia roślin przez wydzielający się ze świeżego nawozu amoniak.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Pelasia pisze:Wsypywałam do dolka obornik suszony (kupowany w ogrodniczym) dodawałam jeszcze gałązkę pokrzywy,wlewałam wodę i wsadzałam do tego dołka sadzonkę pomidora.
Nie daje się nawozu bezpośrednio pod roślinę.
brak polskich znaków
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Kiedyś, kiedyś, zaprawiało się pod pomidory dołki krowieńcem. Przefermentowanym i do tego z pewnym wyprzedzeniem przed wsadzeniem rozsady. Kto wtedy słyszał o jakiejś zarazie ziemniaczanej ?. Ale dziś nawet jest trudno zobaczyć pasącą się na łące krowę.
I komu to przeszkadzało ?.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pelasia pisze:Comcia ,ale garść obornika suszonego?
Ja dawałam taki workowany, kupiony w ogrodniczym.
Garść do dołka, wymieszać z ziemią i pomidorek.
Ale widziałam jak sąsiad wcześniej kopał dołki, dawał obornik i te dołki czekały sobie na pomidorki.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

majs pisze:
Pelasia pisze:Wsypywałam do dolka obornik suszony (kupowany w ogrodniczym) dodawałam jeszcze gałązkę pokrzywy,wlewałam wodę i wsadzałam do tego dołka sadzonkę pomidora.
Nie daje się nawozu bezpośrednio pod roślinę.
Wiem Majas...zapomniałam dodać ,że zasypywałam ten obornik niewielką ilościa ziemi :D
Asia
Falcon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2011, o 08:22

Post »

Faktycznie z wszelkimi nawozami trzeba bardzo uważać, szczególnie w przypadku młodych roślin, gdyż można roślinie bardzo zaszkodzić. Najbezpieczniej jest przygotować sobie trochę nowej ziemi w kompostowniku i korzystać z jego dobrodziejstwa, przy okazji nie zanieczyszczając środowiska odpadami organicznymi.
Kasencja

Post »

Pelasia pisze:Wiem Majas...zapomniałam dodać ,że zasypywałam ten obornik niewielką ilościa ziemi :D
Asia
Też tak robiłam. Obornik granulowany do dołka, na to ziemia, potem woda i roślina. :)
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

forumowicz poradź czy można teraz zastosować wapnowanie?
- gleba lekka, żyzna, przed obornikiem o pH ok 5-5,5. W listopadzie przyorany został świeży obornik koński, to ma być miejsce pod warzywniak, teren płaski.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

moniko

Wapnowanie teraz nie ma sensu. Na swoją lekką glebę musiałabyś użyć wapna węglanowego, które jest słabo rozpuszczalne w wodzie. Zastosowane na pokrywę śnieżną będzie sobie tam leżeć bez kontaktu z glebą. To nic, że teren jest płaski. I tak po roztopach wystąpią miejsca o nadmiernej koncentracji wapna. Przy tym pH, na lekkiej glebie wystarczy jak dasz wiosną pod kultywator saletrę wapniową / nawóz fizjologicznie zasadowy/ w ilości 5-10 kg/ 100m2. Jest ona łatwo rozpuszczalna i wapno z niej szybko znajdzie się w roztworze glebowym.
Dawka 10 kg/ar tego nawozu odpowiada 0,25 t/ha CaO
http://www.fosfory.pl/oferta/nawozy-rol ... owana.html

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Posiałam w szklarni poplon(bobik,łubin,peluszka,gorczyca...)Przekopałam przed zimą,zostawiłam pootwierane drzwi i okna-pięknie przemarzło.
Czy to co zrobiłam z glebą w szklarni, wystarczy,żeby posadzić pomidory? ;:218
Pozdrawiam Ewa
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

forumowicz a jeśli ja na wiosną dam saletrę wapniową to jeszcze podlewać saletrzakiem pomidory?

Potrójny superfosfat granulowany dam jak napisałeś http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=56
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli saletrę wapniowa dasz rzutowo to musisz dać starter pod pomidory. Przy starterze chodzi o to, by nawóz znalazł się w bezpośredniej bliskości korzeni i rozłożony równomiernie w glebie otaczającej korzenie posadzonej rośliny. Nawożenie rzutowe tego nie gwarantuje.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

O jak dobrze,że znalazłam ten wątek...
Otóż ogólnie dałam ciała na jesieni... sprawa wygląda następująco

3 lata temu ( na jesieni) na ogród rzucony był obornik , później 2 sezony nic , jedynie na wiosnę przekopane.
A w tamtym roku jako,że to był mój pierwszy sezon...zapomniałam nie dość ,że o oborniku to chociażby i o przekopaniu na zimę... i teraz nie wiem czy nawozić na wiosnę zamiast obornika to np. granulatem po całości , czy tylko saletrzakiem i przekopać - czy może jedynie ten sezon jeszcze przeżyć na kompoście pod sadzonki a na jesieni przekopać z obornikiem i zwapnować?

Ziemia piaszczysta, bardzo łatwo przesychająca, lekka... prawie w pełnym słońcu od 10 do 18 ...jedynie kawałek cienia rzuca stodoła ale to też kilkadziesiąt minut dziennie jedynie...
Rosło na niej wszystko - rzodkiewki,kalarepy,buraki,marchew, ogórki , truskawki .... no i pomidory z papryką...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”