Moje kochane storczyki :))
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kochane storczyki :))
To duża Vandzia, podobnej wielkości co moja nowa i ta z LM, bo te też mają z metr i są szerokie na 50-60 cm . Kiedyś taką czekoladową widziałam na wystawie w Krakowie, bardzo oryginalna roślina, nie dziwię się, że ci wpadła w oko.
Ale i tak mi się najbardziej podoba lueddemaniana, jakiej wielkości jest kwiat? Chciałabym taki ujrzeć... moja miała nawet pęd, ale zatrzymał wzrost, mam nadzieję, ze jeszcze odżyje, lueddemaniany są przecudowne (choć niestety nigdy nie widziałam na żywo kwitnącej, ale na zdjęciach są fantastyczne).
Ale i tak mi się najbardziej podoba lueddemaniana, jakiej wielkości jest kwiat? Chciałabym taki ujrzeć... moja miała nawet pęd, ale zatrzymał wzrost, mam nadzieję, ze jeszcze odżyje, lueddemaniany są przecudowne (choć niestety nigdy nie widziałam na żywo kwitnącej, ale na zdjęciach są fantastyczne).
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu, oniemiałam z zachwytu nad ...masdevallią Co za kolory....cudna!
Piękne , pozostałe Twoje nowości
Piękne , pozostałe Twoje nowości
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Witam Wszystkich Serdecznie po prawie roku przerwy !!!
Wiem, wiem, dałam trochę plamę nie odzywając się tak długo, nie mam nic na swoje wytłumaczenie
Po prostu w bardzo dużym stopniu przez ten czas żyłam pracą, tak jest też do tej pory ale już z większym dystansem
Mam nadzieję, że wkrótce nadrobię moje zaległości i obiecuję poprawę oraz częstsze wizyty na forum
A teraz najświeższe kwitnienia, to tak na początek:
Po niecałym roku od kupna na warszawskiej wystawie zakwitła Babtistonia echinata, co oznacza, że odpowiadają jej moje warunki, nawet ilość kwiatów jest większa, niż przy kupnie, z czego bardzo się cieszę.
Widziałam na OG Babtistonię silvana i mam zamiar ją kupić skoro ten gatunek jest tak wdzięczny:
Kolejne kwitnienie, to Phal. Mini Mark, którego w listopadzie zakupiłam od naszej Kochanej Kasiunieczki:
Phal. Philadelphia zakwitła na jednym pędzie, szykują się pąki jeszcze na drugim, ale to z czasem jak rozkwitną:
Zakwitła też pachnąca hybryda Phalaenopsis 'Whitney', która jest już ze mną tak jak 'Philadelphia' 2 lata:
Biała wielkokwiatowa hybryda Phalaenopsis:
Zakwitł pierwszym kwiatem Phal. hybryda nakrapiana, która jest ze mną od 2009 roku, można go zobaczyć na 1 stronie wątku, ale zauważyłam że kwiaty mają trochę inne wybarwienie niż to sklepowe:
Ludisia już przekwitła ale wstawię zdjęcie ku jej pamięci ;) To moje drugie kwitnienie, prawie w tym samym czasie, co w zeszłym roku:
I na koniec mój rarytasik, który kupiłam od Kasiunieczki w listopadzie.
Bardzo mnie zachwyciła swoją chęcią do kwitnienia Phal. violacea var. cuerulea, to jej pierwsze kwitnienie u mnie, wspaniały zapach perfumów.
W tej chwili kwiat już przekwitł, ale kolejny pąk się otwiera, więc niebawem będą jej nowe fotki.
Niestety wybarwienie jest dość kiepskie z powodu braku światła i miejsca na zachodnim parapecie ale i tak ją podziwiam:
Życzę miłego oglądania i pozdrawiam cieplutko
C.d.n
Wiem, wiem, dałam trochę plamę nie odzywając się tak długo, nie mam nic na swoje wytłumaczenie
Po prostu w bardzo dużym stopniu przez ten czas żyłam pracą, tak jest też do tej pory ale już z większym dystansem
Mam nadzieję, że wkrótce nadrobię moje zaległości i obiecuję poprawę oraz częstsze wizyty na forum
A teraz najświeższe kwitnienia, to tak na początek:
Po niecałym roku od kupna na warszawskiej wystawie zakwitła Babtistonia echinata, co oznacza, że odpowiadają jej moje warunki, nawet ilość kwiatów jest większa, niż przy kupnie, z czego bardzo się cieszę.
Widziałam na OG Babtistonię silvana i mam zamiar ją kupić skoro ten gatunek jest tak wdzięczny:
Kolejne kwitnienie, to Phal. Mini Mark, którego w listopadzie zakupiłam od naszej Kochanej Kasiunieczki:
Phal. Philadelphia zakwitła na jednym pędzie, szykują się pąki jeszcze na drugim, ale to z czasem jak rozkwitną:
Zakwitła też pachnąca hybryda Phalaenopsis 'Whitney', która jest już ze mną tak jak 'Philadelphia' 2 lata:
Biała wielkokwiatowa hybryda Phalaenopsis:
Zakwitł pierwszym kwiatem Phal. hybryda nakrapiana, która jest ze mną od 2009 roku, można go zobaczyć na 1 stronie wątku, ale zauważyłam że kwiaty mają trochę inne wybarwienie niż to sklepowe:
Ludisia już przekwitła ale wstawię zdjęcie ku jej pamięci ;) To moje drugie kwitnienie, prawie w tym samym czasie, co w zeszłym roku:
I na koniec mój rarytasik, który kupiłam od Kasiunieczki w listopadzie.
Bardzo mnie zachwyciła swoją chęcią do kwitnienia Phal. violacea var. cuerulea, to jej pierwsze kwitnienie u mnie, wspaniały zapach perfumów.
W tej chwili kwiat już przekwitł, ale kolejny pąk się otwiera, więc niebawem będą jej nowe fotki.
Niestety wybarwienie jest dość kiepskie z powodu braku światła i miejsca na zachodnim parapecie ale i tak ją podziwiam:
Życzę miłego oglądania i pozdrawiam cieplutko
C.d.n
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu, cieszę się,że się odezwałaś a swoimi kwitnieniami masz prawdziwe "wejście smoka".
Ciekawie jest ubarwiona Babtistonia echinata. Czy mogłabyś napisać jak duże są kwiaty i czy pachnie?
Patrząc na wątki innych to widzę,że teraz większości kwitną Phal. Philadelphie. Chyba to jest ich czas
Ciekawie jest ubarwiona Babtistonia echinata. Czy mogłabyś napisać jak duże są kwiaty i czy pachnie?
Patrząc na wątki innych to widzę,że teraz większości kwitną Phal. Philadelphie. Chyba to jest ich czas
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
piękne storczyki
może kiedyś będę mogła podziwiać takie na swoim parapecie
- KwiAnna
piękne storczyki
- iwachowa
- 50p
- Od: 22 lut 2011, o 13:18
Cudne masz storczyki tylko pozazdrościć. Ja niestety nie mogę sobie pozwolić na taką różnorodność za wyjątkiem kupna przez internet. W moim mieście są ciągle te same kolory i żadnych nowości... od dawna poluję na mini mark oraz ludisia ale bezskutecznie i pewnie będę musiała upolować je w internecie
Pozdrawiam Joaśka
- KwiAnna
skąd ja to znam pozostaje tylko netiwachowa pisze:Cudne masz storczyki tylko pozazdrościć. Ja niestety nie mogę sobie pozwolić na taką różnorodność za wyjątkiem kupna przez internet. W moim mieście są ciągle te same kolory i żadnych nowości... od dawna poluję na mini mark oraz ludisia ale bezskutecznie i pewnie będę musiała upolować je w internecie
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Miło Asiu, że znów pokazałaś swoje cudeńka
Przyznam Ci się po cichu, że często zaglądałam w Twój wątek z nadzieją, że coś nowego pokazałaś i wreszcie się doczekałam
Przyznam Ci się po cichu, że często zaglądałam w Twój wątek z nadzieją, że coś nowego pokazałaś i wreszcie się doczekałam
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Asiu,tak mi brakowało Ciebie i Twoich wpisów.
Jak to dobrze,że już jesteś.
Trzymamy Cię za słowo.
Jak to dobrze,że już jesteś.
Trzymamy Cię za słowo.
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Asiu wreszcie wpadłaś do nas i jak zawsze zachwyciłaś pięknymi kwitnieniami.
Babtistonia echinata prześliczna i piszesz, że nie jest trudna w uprawie? Hmm muszę o niej poczytać, wystawy się zbliżają i trzeba chciejstwa sprecyzować.
MM, Philadelphia, jak i pozostałe phal. wspaniale kwitną.
Czekam na to cdn....
iwachowa Ludisi teraz pełno w LM i castoramie.
Babtistonia echinata prześliczna i piszesz, że nie jest trudna w uprawie? Hmm muszę o niej poczytać, wystawy się zbliżają i trzeba chciejstwa sprecyzować.
MM, Philadelphia, jak i pozostałe phal. wspaniale kwitną.
Czekam na to cdn....
iwachowa Ludisi teraz pełno w LM i castoramie.
-
- 100p
- Od: 24 paź 2011, o 13:48
Asiu jestem zachwycona Twoimi storczykami! Kurczę podziwiam Twoje piekne okno-już o takim marzę i ten koszyczek cudny! Bardzo piekne okazy ja już niedługo także będę miała jakieś nowości:) Ale Twoje cudne,cudne i jeszcze raz cudne muszę przeglądnac caluśki Twój watek żeby nadal oczy nacieszac Gratulacje
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Dobrze, że już jesteś
Przepiękne kwitnienia, a zapachu violki zazdroszczę
Przepiękne kwitnienia, a zapachu violki zazdroszczę
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;