Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: uprawa pomidorów w szklarni .
Czy w szklarni urośnie i zaowocuje każdy pomidor,czy musi być odmiana szklarniowa?
Pozdrawiam Ewa
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Każdy pomidor może być uprawiany w szklarni, tylko prawie każda odmiana ma nieco inne wymagania co do temperatury ,czy światła.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Studiuję sposoby uprawy,nawożenie i wszystkie inne ważne składowe mające wpływ na powodzenie. Nie przewidziałam tylko pogody w tym roku! W ubiegłych latach siałam mieszankę gorczycy ,żyta i czegoś tam jeszcze i nie przekopywałam przed wiosną.W tym roku zniechęcona tym ,że to mi zawsze odrastało wiosną i latem (nawet po przekopaniu),powiedziałam dość,dałam obornik i zostawiłam w ostrej skibie. Temperatury jakie panują w Szczecinie ,i ciągłe opady są nie zimowe Byłam teraz na działce i się załamałam po otworzeniu foliaka Cała ziemia jest pokryta mchem,takim niskim jakby to określić ...... wygląda to jak aksamitna tkanina,nie widać czarnej ziemi Co teraz mam począć ? Mam bardzo mokrą ziemię i bez tych deszczów jak tak dalej pójdzie to chyba nic w tym namiocie nie będę mogła uprawiać!
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Gosika M!
Szkoda,że skróciłaś ten tunel.Miałabyś więcej miejsca i mogłabyś rzadziej posadzić pomidory.Pewnie nie masz przewiewu w tunelu i dlatego panuje tam upał.
MarzenaF!
Musisz osuszyć tę ziemię tzn.zostawić teraz ten swój foliak otwarty.Pewnie to sprawka obornika.Najlepiej w/g mnie teraz zruszyć tę ziemię i osuszyć.
Może ktoś miał tak podobnie to może Ci podpowie co robić.
Pozdrawiam Maria.
Szkoda,że skróciłaś ten tunel.Miałabyś więcej miejsca i mogłabyś rzadziej posadzić pomidory.Pewnie nie masz przewiewu w tunelu i dlatego panuje tam upał.
MarzenaF!
Musisz osuszyć tę ziemię tzn.zostawić teraz ten swój foliak otwarty.Pewnie to sprawka obornika.Najlepiej w/g mnie teraz zruszyć tę ziemię i osuszyć.
Może ktoś miał tak podobnie to może Ci podpowie co robić.
Pozdrawiam Maria.
-
- 100p
- Od: 29 mar 2011, o 22:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marga musialam go skrócic bo nie mogłam tam wytrzymac dawniej jak był taki długi to dziadek sie pomidorami zajmował i mial wtedy przewiew, bo byly drzwi z obu konców. Mimo wszystko dla mnie i tak tam było za goraco i zawsze zastanawiałam jak tam dziadek wytrzymuje jak ja nie mogłam Dlatego poszedł na skrócenie i dlatego tez że nie potrzebuje tak duzej ilosci pomidorów bo potem z nim tez trzeba cos robic :P Dostępny miałam też tylko jeden kawałek dobrej grubej foli dlatego juz nie kombinowalam z tyłem tylko z tego samego kawałka zakryłam.
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Ale i tak musisz zrobić z drugiej strony okno.Pomidory muszą mieć dostęp powietrza.One tez nie lubią duchoty!
Marzenaf otwórz foliaka przyjdzie mróz ,wymrozi i osuszy będzie ok
-
- 100p
- Od: 29 mar 2011, o 22:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No tak teraz będa juz całe drzwi
Gosia
-
- 1000p
Dziękuję tylko tego mrozu ani widu..... Dzisiaj leje cały dzień jak z cebra Przy moim podmokłym terenie to roku zabraknie ,żeby to obeschło!
Witam, mam pytanie czym umyć szklarnie przed sezonem?. W poprzednim sezonie wlazła mi na pomidory zaraza, chciałbym ją jakoś zdezynfekować. Wystarczy woda z domostosem? Dodam, że szklarnia jest mała, więc mogę się pobawić. Do tego zauważyłem gdzieniegdzie pleśń na ziemi, nie wiem czy to efekt ciepłej zimy. Ziemia sucha jak pieprz, jedynie wilgoć na szybach rano.
Zaraza ziemniaka i dezynfekcja szklarni, to dwa różne tematy. Tak czy inaczej, powinieneś zdezynfekować szklarnię (pomijam temat gleby) spalając w środku siarkę w granulkach. Mycie środkami zawierającymi chlor też nie jest złym pomysłem, ale palenie siary też trzeba zastosować.
-
- 1000p
Czy to palenie siary odnosi się też do foliaków?