Ogródek Gosi cz. 6
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Gosi cz. 6
W nocy sypało, ale teraz się topi. Boję się tych mrozów co to je zapowiadają.
Z chryzantemą nic zasadniczo nie musisz robić, ale jak będzie gorzej mrozić to możesz ją narzucić suchymi gałązkami od bylin.

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- Kasia_Tomek
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu zmiany u Ciebie widać niesamowite, pracy włożyłaś bardzo dużo i tym bardziej to cieszy bo robiłaś wszystko sama.
Piękne zdjęcia wiosenno letnie, aż się coraz bardziej chce......
Piękne zdjęcia wiosenno letnie, aż się coraz bardziej chce......

- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Halinko
Aguś, nie wiem jak u Was, ale u nas zapowiadają najwiekszy mróz do -10. Można wytrzymać. Przeciez to zima.
Ja dla pocieszenia zabrałam się za zakupy. Miałam nic nie kupować
Podziwiam Twoją konsekwencję.
A kupiłam to: krwawnika,
alstromerię,
anemona Leveillei,
tawułę,
jarzmiankę Major,
jeżówkę Fatal Atteraction i Harwest Moon,
piwonię Duchess de Nemours,
języcznika,
podgrzenia,
wietlicę Ursulas Red,
drakiew,
dziewannę,
dzwonek kropkowany biały i Pantaloone,
żurawkę Marvelous Marble.
No i oczywiście róże u Ewy Gloriadei. Na razie tylko 2: Marię Teresę i Sweet Hase.
Kasiu, zmian to raczej chyba niedużo. Tak naprawdę powstała tylko jedna nowa rabata. Poza tym działam tylko w obrebie starych nasadzeń. Miałam ograniczać wielobarwność i różnorodność, ale nie udaje mi się. Jestem jak sroka, która gdy widzi świecidełko musi je mieć.
To teraz pokażę rabatę, która zaczęła powstawać jesienią 2010 r, a nabrała prawie pełnych kształtów w zeszłym roku.

2011

Na razie jeszcze nie wygląda jak powinno, ale jak róże się rozrosną będzie dużo lepiej

Aguś, nie wiem jak u Was, ale u nas zapowiadają najwiekszy mróz do -10. Można wytrzymać. Przeciez to zima.
Ja dla pocieszenia zabrałam się za zakupy. Miałam nic nie kupować

A kupiłam to: krwawnika,
alstromerię,
anemona Leveillei,
tawułę,
jarzmiankę Major,
jeżówkę Fatal Atteraction i Harwest Moon,
piwonię Duchess de Nemours,
języcznika,
podgrzenia,
wietlicę Ursulas Red,
drakiew,
dziewannę,
dzwonek kropkowany biały i Pantaloone,
żurawkę Marvelous Marble.
No i oczywiście róże u Ewy Gloriadei. Na razie tylko 2: Marię Teresę i Sweet Hase.
Kasiu, zmian to raczej chyba niedużo. Tak naprawdę powstała tylko jedna nowa rabata. Poza tym działam tylko w obrebie starych nasadzeń. Miałam ograniczać wielobarwność i różnorodność, ale nie udaje mi się. Jestem jak sroka, która gdy widzi świecidełko musi je mieć.
To teraz pokażę rabatę, która zaczęła powstawać jesienią 2010 r, a nabrała prawie pełnych kształtów w zeszłym roku.

2011

Na razie jeszcze nie wygląda jak powinno, ale jak róże się rozrosną będzie dużo lepiej
- damapi
- 500p
- Od: 15 gru 2008, o 09:13
Gosiu
- czy na tym ostatnim zdjęciu to jest werbena patagońska?

Witaj zapracowana dziewczyno.Zakupy imponujące(byliny) a róże zamowilas cudowne.
Piękne ujęcie róży i kwitnącej żurawki-no i widzisz-pięknie focisz a masz jakieś obiekcje(ale kto ich nie ma jak zobaczy foty naszych kolezanek)Zima już odpuszcza a nawet te -10 to żaden mróz.Ja też porobiłam zakupy bylin i róż i teraz mocno się głowię gdzie co upchnąć
Piękne ujęcie róży i kwitnącej żurawki-no i widzisz-pięknie focisz a masz jakieś obiekcje(ale kto ich nie ma jak zobaczy foty naszych kolezanek)Zima już odpuszcza a nawet te -10 to żaden mróz.Ja też porobiłam zakupy bylin i róż i teraz mocno się głowię gdzie co upchnąć

Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
Gosiu, fajnie pokazałaś powstawanie Twojej nowej rabaty :P
A zakupy...ho, ho, będzie się działo! Uda Ci się tyle roślinek 'poupychać'? Czy powstaną nowe rabatki?
A zakupy...ho, ho, będzie się działo! Uda Ci się tyle roślinek 'poupychać'? Czy powstaną nowe rabatki?
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Rabata od prawie narodzin
Skusiłam się na ofertę Lilypolu. Gromadzę rachunki do zapłacenia 

- JLG
- Od: 15 mar 2009, o 17:16
Jeżówka jest też na mojej liście zakupów...
- Margo2
Danusiu, tak to werbena. Jestem nią zachwycona. U nas podobno roślina jednoroczna, ale ładnie się rozsiewa. Chociaz przy takiej zimie to nie wiem, czy nie uda jej się przetrwać do wiosny. Do tej pory jest cała zielona.
Aniu, mam nadzieję nadrobić trochę zaległości, bo mam tydzień urlopu.
To jeszcze nie będą wszystkie zakupy. Mam zamiar kupić jeszcze trawki i kulki. No i oczywiście to co mi w oko wpadnie, bo planuje wiosenne spotkanie u Szmita, u nas jest kiermasz ogrodniczy w maju, no i może coś przywiozę z wypadu do Sulejowa?
No własnie te zdjęcia innych są cudne. Ja dopiero się uczę. Aparat posiadam raptem od 2 lat.
Ja tez nie wiem gdzie ja to wszystko wcisnę. Pozostają doniczki
Dalu, raczej na powstanie nowej rabatki nie ma szans. Całkowity zakaz drastycznego pomniejszania trawnika.
Będę jak zwykle trochę poszerzać stare i upychać gdzie się da. Poza tym zostają doniczki.
Ewo, mam nadzieję, że rabata w tym roku pokaże w końcu cały swój urok. Tam mam posadzonych 6 róż: History, Clair, Eden, Queen of Sweden, J. Cartier, i Home&garden. Jak zwykle może za gęsto, ale chciałam uzyskać kwitnącą ścianę podkreslaną przez zieleń bukszpanów i fiolet szałwi.Zobaczymy jak to bedzie w praktyce wyglądało. Jakby co to porozsadzam
Asiu, ja mam jeszcze kilka innych jeżówek na uwadze. Strasznie mi się podobają.
Aniu, mam nadzieję nadrobić trochę zaległości, bo mam tydzień urlopu.
To jeszcze nie będą wszystkie zakupy. Mam zamiar kupić jeszcze trawki i kulki. No i oczywiście to co mi w oko wpadnie, bo planuje wiosenne spotkanie u Szmita, u nas jest kiermasz ogrodniczy w maju, no i może coś przywiozę z wypadu do Sulejowa?
No własnie te zdjęcia innych są cudne. Ja dopiero się uczę. Aparat posiadam raptem od 2 lat.
Ja tez nie wiem gdzie ja to wszystko wcisnę. Pozostają doniczki

Dalu, raczej na powstanie nowej rabatki nie ma szans. Całkowity zakaz drastycznego pomniejszania trawnika.

Będę jak zwykle trochę poszerzać stare i upychać gdzie się da. Poza tym zostają doniczki.
Ewo, mam nadzieję, że rabata w tym roku pokaże w końcu cały swój urok. Tam mam posadzonych 6 róż: History, Clair, Eden, Queen of Sweden, J. Cartier, i Home&garden. Jak zwykle może za gęsto, ale chciałam uzyskać kwitnącą ścianę podkreslaną przez zieleń bukszpanów i fiolet szałwi.Zobaczymy jak to bedzie w praktyce wyglądało. Jakby co to porozsadzam
Asiu, ja mam jeszcze kilka innych jeżówek na uwadze. Strasznie mi się podobają.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Rozyce dobralas na ta rabate perfeto
Lubie takie ton w ton blisko posadzone 

- Margo2
Dziękuję, za pocieszenie. Już nie mogę się doczekać kiedy zakwitną i jak to razem będzie wyglądało. Na zdjęciach widać raczej chaos, ale w rzeczywistości nieźle się prezentuje. Przynajmniej na razie.
- damapi
- 500p
- Od: 15 gru 2008, o 09:13
Gosiu ja nie znałam werbeny patagońskiej, zobaczyłam ja pierwszy raz na zdjęciach w wątku Małgosi - malgocha1960 i urzekła mnie, odtąd już będę szukać jej nasionek 

- Jule
Gosia bedzie dobrze
Rabata nie jest szeroka, kazda rozyca bedzie dobrze widoczna a bukszpany robia za porzadek 

- Margo2
Danuisu, jeśli będę miała nadmiar siewek to mogę Ci wysłać. Ona robi niesamowite wrażenie posadzona w grupie.
Jula, tylko, że ja tam jak zwykle posadziłam tyle tego, że po pewnym czasie bedzie bałagan. Chociaz może własnie jak się rozrośnie to będzie fajnie wyglądało. W zeszłym roku największy bałagan robiły kosmosy i werbeny. W tym kosmosów nie bedzie, a werbeny będa tylko z tyłu. Myslę, że to poprawi widok
Jula, tylko, że ja tam jak zwykle posadziłam tyle tego, że po pewnym czasie bedzie bałagan. Chociaz może własnie jak się rozrośnie to będzie fajnie wyglądało. W zeszłym roku największy bałagan robiły kosmosy i werbeny. W tym kosmosów nie bedzie, a werbeny będa tylko z tyłu. Myslę, że to poprawi widok
- Jule
To po czasie bedziesz sie martwic
Teraz wazne zeby sie to na tyle rozroslo - zeby jak mowisz, stworzylo zwarta sciane roslin. A z chabaziami, to wiesz jak jest - raz rosnal dobrze a raz nie, raz pasuja a raz nie za bardzo - tak ze dopiero i tak po czasie, mozna powiedziec czy cos odpowiada nam optycznie czy nie. Nieraz trzeba przekopac cala rabate ale nieraz wystarczy cos zamienic miejscami i bedzie git.