Imer - Mój foto wątek...

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Imer - Mój foto wątek...

Post »

Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie, właśnie znalazłem trochę czasu na następna "wycieczkę" fotograficzną, nawet zdjęcia już wrzuciłem na imageshacka jednak z powodów niepewnego istnienia forum, na razie wstrzymam się z pokazywaniem. Te parę dni przeczekamy, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i gdy nerwy sie uspokoją to wszystko będzie działało dalej.

:)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trochę zdenerwowania wprowadziliśmy sami panikując. Myślę że nic nie dzieje się z prędkością strzały. Remi wstawiaj następne zdjęcia będziemy uważnie oglądać.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Wpisuję się, żeby śledzić wątek i TWoje wskazówki dotyczące robienia zdjęć. Już wielokrotnie podziwiałam Twoje zdjęcia na forum i bardzo chciałabym wykorzystywać Twoją wiedzę, abym mogła pięknie przedstawić ogród w swoim wątku.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No tak, panika zrobiła się troszkę niepotrzebna. Jak tylko wrócę z rozjazdów to pokażę serie zdjęć z kolejnej wycieczki.
Iwciach pytaj - jeśli będę potrafił to odpowiem!
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Również czekam na fotograficzną relację.........myślę,że trochę histerycznie podeszliśmy do problemu ;:224
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Remi - fajnie, że założyłeś ten wątek.
Dowiedziałam się co to jest "ciasny kadr" :tan Ja też takie właśnie fotki lubię najbardziej!
Myślę, że dowiem się od Ciebie jeszcze wielu interesujących rzeczy....Z niecierpliwością czekam na następne zdjęcia!
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie, wciąż "zabiegany" ale chwilka się znalazła, także dzisiaj zapraszam na kolejną wycieczkę :)

TWIERDZA WISŁOUJSCIE

33.
Obrazek

Słów kilka historii:
Twierdza Wisłoujście znajduje się nad Motławą w bezpośrednim sąsiedztwie półwyspu Westerplatte (tez kiedyś pokaże), w dawnych czasach tuż za Twierdzą od strony północnej Wisła wpadała do morza, stąd nazwa samej Twierdzy. Miejsce to miało strategiczne znaczenia dla Gdańska, wszystkie statki, które chciały wejść do gdańskiego portu, bądź na Wisłę musiały tędy przepłynąć. Dlatego już najprawdopodobniej od czasów książąt pomorskich (X/XI w.) znajdowała się w tym miejscu strażnica. Natomiast pierwsze pisane wzmianki o (jeszcze) drewnianej strażnicy znajdującej się w tym miejscu pochodzą z XIV wieku. Oczywiście wielokrotnie zostaje ona zniszczona, czy to na skutek wojen z husytami, czy też z powodu sztormów szalejących czasem na Bałtyku.
Jednak w roku 1482 powstaje murowana wieża, która pełni początkowo rolę latarni morskiej, a od czasu wojen krzyżackich zaczęto ją rozbudowywać, początkowo dobudowano drewniane umocnienie, później zmienione na murowane. Pod koniec XVI w. wzniesiono czterobastionowy fort carré, kazamaty oraz otoczono fortyfikację fosą. Na początku XVII w. wzniesiono Szaniec Wschodni oraz, po drugiej stronie Wisły Szaniec Zachodni (z którego to obecnie praktycznie niewiele co zostało). Pod koniec XVIII w. umocniono samą Twierdzę, jak i okoliczne tereny. Znaczenie militarne Twierdza straciła po Pierwszej Wojnie Światowej. Twierdza została zniszczona w skutek działań wojennych w 1945r. Po wojnie częściowo odbudowana. W ostatnich latach zaczęto odrestaurowywać obiekt. Od niedawna można go zwiedzać.
Wiem, że to tylko odrobina informacji, ale po pierwsze nie chciałem zanudzać, a po drugie można poczytać sobie więcej na stronach Muzeum Historycznego Miasta Gdańska http://www.mhmg.gda.pl/

34. Mostek na ravelin
Obrazek

35. Część dawnej fosy zewnętrznej
Obrazek

36. Urocza posiadłość prawie pod samą Twierdzą
Obrazek

37. Prochownia Szańca Wschodniego
Ciekawostka: Twierdza Wisłoujście, a dokładniej XIX wieczna prochownia, jest jednym z największych miejsc zimowania nietoperzy nad polskim Bałtykiem. Zimują tu 4 gatunki nietoperzy, w tym bardzo rzadki nocek łydkowłosy. Hibernuje tu niekiedy ponad 60 szt. nietoperzy. W 2005 roku prochownię przystosowano na noclegownie, m.in. dobudowując ścianki z cegły dziurawki, wstawiając basen z wodą oraz zabezpieczając wejście kratami. Obecnie jedynie raz w roku do wnętrza wchodzą naukowcy aby policzyć zimujące nietoperze.

Obrazek

38.
Obrazek

39.
Obrazek

40. Fosa i mury fortu
Obrazek

41. Wejście do Twierdzy
Obrazek

42. Domy oficerskie w środku Twierdzy
Obrazek

43.
Obrazek

44. Centralny punkt Twierdzy, ponad 20m baszta, niegdyś także latarnia morska
Obrazek

45. Dawne, drewniane (!) rury kanalizacji miejskiej w Gdańsku!
Obrazek

46. Wejście na basztę...
Obrazek

47. I kilka widoków z samego szczytu na teren Twierdzy:
Obrazek

48.
Obrazek

49.
Obrazek

50. A także na Motławę
Obrazek

51. Zakręt Pięciu Gwizdków
Nazwa pochodzi od sygnałów dźwiękowych dawanych przez statki mijające ten zakręt.
To stąd niemiecki pancernik Schleswig-Holstein ostrzelał Wojskową Składnicę Tranzytową na Westerplatte w 1939.

Obrazek

52.
Obrazek

To na razie tyle... uffff..
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

szkoda,ze ta twierdza jest dewastowana :(
ladne zdjecia ;:138
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Piękne zdjęcia i do tego z dokładnymi opisami, bardzo mi się to podoba. Żałuję bardzo, że mój mąż nie żyje, bo nie oderwałby oczu od zdjęć twierdzy. Bardzo lubił oglądać takie rzeczy, tym bardziej, że nie udało nam się jej zwiedzić.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

I w ten sposób poznaję historię i miejsca kultowe w ościennym mieście dzięki Tobie i Lusi.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dorota - na szczęście od paru lat już nie jest, powoli jest odrestaurowywana, od bodajże 2 sezonów można ją już nawet w sezonie zwiedzać. Co prawda brakuje ciągle pieniędzy, ale to chyba normalne. Miejmy nadzieję, że będzie lepiej.

Lidko - ech i ja bardzo żałuję, bo warto zobaczyć, szczególnie jak ktoś się chociaż troszkę tym interesuje.

Grażynko - oj wycieczki Lusi to i ja z przyjemnością śledzę, ja niestety ostatnio nie mam czasu i to co pokazuję, to jest sprzed jakiegoś czasu, ale staram się zawsze też coś ciekawego dopisać, mam nadzieję, że na tyle krotko, że nie zanudzam, a jak ktoś chce więcej to może zawsze sobie w internecie doczytać (chociaż czasem to tylko ogólniki ;) )

Za jakiś czas następne zdjęcia :)
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ależ marudź, marudź :) w końcu po to to jest. Obecnie kompletnie brak czasu na nowe zdjęcia. Ale znowu sie za jakiś czas zmobilizuje. :)
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Remi cóż mogę powiedzieć bardzo....naprawdę podobają mi się Twoje zdjęcia. ;:oj ;:oj Są ślicznie zrobione .Nie jestem znawcą,ale są wyrażne i bardzo ciekawe.Zauważyłam,że lubisz podróże do ciekawych miejsc.Ja też kiedyś trochę podróżowałam i kocham oglądać wszystko co ma trochę lat.Uwielbiam wszelakie wykopaliska nawet chciałam kiedyś,aby mój syn poszedł na archeologię,ale trochę się zmieniło.Zaszczepiłam dzieciom miłość do podróży,zwiedzania .Też robią zdjęcia tak,że nawet z daleka wysyłają mi zawsze coś do oglądania.Oglądając ciekawe zdjęcia zawsze mam taką chwilę zadumy i wyobrażni.Podoba mi się.Brawo ;:138 ;:138 ;:63 ;:108 ;:215 Będę wpadać do Ciebie na chwilę zadumy.
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piekne zdjęcia ;:138
też lubię fotografować, zakupiłam 4 lata temu lustrzankę Nikon D60 tylko do dziś nie miałam czasu ani weny żeby się nauczyć "obsługi" i 90% zdjęć robię w trybie auto :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”