Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Róża pustyni(adenium obesum)

Post »

Troszkę nadrobię . Nasionka moczymy 6 godzin w letniej wodzie .
Ziemia przepuszczalna , utrzymujemy wilgotność i po 2- 3 tyg mamy małe adenium .
Podlewanie od marca do października dość spore oczywiscie jak przeschnie ziemia . Dodatek jaki dawałem to florovit do kwiatów .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakieś pytania pytaj :wink:
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaki rodzaj podłoża do wysiania nasion zastosować?
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Jak się nie mylę to ziemia przepuszczalna do kwiatów .będzie dobra dla siewek
Ja do swoich dałem ziemie ogrodową czarną tak mi wygląda na foto .Dawno było to troszku nie pamiętam

Obrazek
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

Są różne szkoły wysiewania :D Ja stosuję mieszankę ziemi kwiatowej, wórów kokosowych i wermikulitu. Proporcje raczej na oko, jak się wsypie.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Żeby nie powtarzać tych samych wypowiedzi, proszę zerknij tutaj, możesz zerknąć i tutaj. W podanych odnośnikach podaję dokładny skład podłoża w jakim ja wysiewałem moje nasiona Adenium oraz jak przygotowywałem je do wysiewu. Mój wysiew nasion Adenium też był pierwszym wysiewem w mojej "karierze parapetowego ogrodnika". Jeżeli chcesz więcej dowiedzieć się o uprawie Adenium i masz cierpliwość do czytania, polecam tą stronę, (treść artykułów tłumaczona przez "wujka google"): KLIKNIJ TUTAJ, a Tutaj, jest oryginalna wersja tej strony w języku angielskim. Życzę przyjemnej lektury - pozdrawiam.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Dziękuje za podpowiedzi! Nasionka już są między wilgotnymi ręcznikami papierowymi. I czekam. Będę je prowadziła w ziemi do kaktusów. Do miłego! Jak już coś będzie lub nie to pokażę.
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

Tylko pamiętaj, że nie są to rośliny bagienne :D Jak zalejesz, korzenie zgniją i już po kwiatku.
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 cze 2011, o 20:04

Post »

ryska pisze:Witam w nowym roku z nowym problemem:) jakiś czas temu przelałam moją roślinkę i ma trochę pomarszczony i splaszcony kaudeks... jak doprowadzić ją do normalności sprzed przelania? żeby kaudeks był grubiutki jak przedtem?
pozdrawiam
Witam
Mam ten sam problem co ryska i proszę o odpowiedź???? W dodatku moim problemem jest fakt iż ponad miesiąc temu straciłam wszystkie liście, które powoli odrastają ale tylko na końcówkach łodyg.....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

W takim ratowaniu nie mam doświadczenia, moje ziemię mają suchą, trochę je zamgławiam. Może wyjmij je z mokrej ziemi, trzymaj w cieplejszym miejscu (24-25 stopni), trochę podsusz. Ale czy będzie z tego jakiś rezultat, nie wiem.
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam
Ja zamawiałem nasion 500 z Tajlandii przez E-bay. Nasiona 1 klasa polecam przez ebaya zamawiać jak ktoś tam ma konto przesyłeczka idzie 2 tyg. Wysyłka darmowa bodajże jak pamiętam. zaraz znajde link to podam http://www.ebay.co.uk/itm/ADENIUM-OBESU ... 27c255de13 od tego pana zamawiałem. Były najpierw utrudnienia bo zalało tam kawałek Tajlandii ale doszło ;)
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Minęło 2 lata od posiania adenium. Zachowałam sobie 2 rośliny, bo na tyle mam miejsce. W pierwszym roku urosły na wysokość 10 - 12 cm. Jedno obcięłam, a drugie zostawiłam bez ingerencji w naturę. W ciągu całego roku żadne ani drgnęło - ani uschlo, ani podrosło. Czekać jeszcze rok czy już teraz wykopsać na kompost? Moja cierpliwość jest na wyczerpaniu.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Czyżby to obcięte nic nie wypuściło listków ,dziwne,ale ja bym nie wyrzucała.Odstaw na bok i zapomnij o nim na parę tygodni,tak myślę.
Renia
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Dawno wyrzuciłabym, ale jest twarde, niepomarszczone i dlatego tli się jeszcze we mnie iskierka nadziei. Wygląda nieciekawie - taki łysy kikut.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”