Dyptam jesionolistny,Krzew Mojżesza( Dictamnus albus )pielęgnacja,problemy
Dyptam
Widocznie mamy inne rośliny. Mam go kikadziesiąt lat i nie parzy i nie piecze.
Aby roślina parzyła, musi mieć włoski, które wbijają się w skórę i przez nie dostaje się pod skórę substancja parząca.Może masz jakieś uczulenie, a to już nie jest wina
dyptamu.
Aby roślina parzyła, musi mieć włoski, które wbijają się w skórę i przez nie dostaje się pod skórę substancja parząca.Może masz jakieś uczulenie, a to już nie jest wina
dyptamu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dyptam to nie krzew
I tu masz całkowitą rację.Jeśli ktoś jest uczulony, to nie znaczy,ze powinien
straszyć rośliną.Chyba dość w tym temacie.
straszyć rośliną.Chyba dość w tym temacie.
Mam pytanie dotyczące odżywiania dyptama, który właśnie wyszedł z ziemi
Ponieważ mam sadzonki wysadzone w lipcu 2006 i jeszcze nie kwitły (ale dostałam je dość niewielkie) zastanawiam się czy może powinnam je zasilić kompostem, obornikiem albo jakimś sztucznym nawozem? A może on nie lubi nawożenia i potrzebny jest tylko czas na odpowiednie wyrośnięcie? Może wiecie w którym sezonie mam szansę doczekać się kwiatów?
I mam jeszcze pytanie odnośnie kolorów. W miejscu gdzie mam posadzone białe dyptamy jeden z kiełków jest jakby fioletowawy a reszta zielona, czy to znaczy, że być może on będzie kwitł na różowo?
Doradźcie mi proszę
Ponieważ mam sadzonki wysadzone w lipcu 2006 i jeszcze nie kwitły (ale dostałam je dość niewielkie) zastanawiam się czy może powinnam je zasilić kompostem, obornikiem albo jakimś sztucznym nawozem? A może on nie lubi nawożenia i potrzebny jest tylko czas na odpowiednie wyrośnięcie? Może wiecie w którym sezonie mam szansę doczekać się kwiatów?
I mam jeszcze pytanie odnośnie kolorów. W miejscu gdzie mam posadzone białe dyptamy jeden z kiełków jest jakby fioletowawy a reszta zielona, czy to znaczy, że być może on będzie kwitł na różowo?
Doradźcie mi proszę
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Proponuje Tobie to co robię sama od lat..
Duża garść Azofoski i tyleż samo Dolomitu w odstępie kilkudniowym (3-4 ),
podsyp ziemię wokół i zamieszaj ją.
Oczywiście już powinien w tym roku zakwitnąć Twój dyptam.
Faktycznie kolory kwiatów dyptamu charakteryzują kolory kiełków wychodzących wiosną z ziemi.
Wielce prawdopodobne,że będziesz mieć również różowo kwitnący okaz czego Ci życzę serdecznie.
Duża garść Azofoski i tyleż samo Dolomitu w odstępie kilkudniowym (3-4 ),
podsyp ziemię wokół i zamieszaj ją.
Oczywiście już powinien w tym roku zakwitnąć Twój dyptam.
Faktycznie kolory kwiatów dyptamu charakteryzują kolory kiełków wychodzących wiosną z ziemi.
Wielce prawdopodobne,że będziesz mieć również różowo kwitnący okaz czego Ci życzę serdecznie.
-
-