Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lithops
Skład podłoża to tylko niewielka część powodzenia uprawy litopsów. Oprócz tego należy je umiejętnie podlewać, zapewnić im odpowiednią ilość światła oraz właściwą temperaturę w czasie całego roku.
Nie mam litopsów w swojej kolekcji ale gdybym je posiadał to posadziłbym je do niemalże czysto mineralnego podłoża. Próchnicy moim zdaniem nie powinno być więcej niż 10% całej objętości. Najlepszy będzie tu piasek o wielkości ziaren 0,5-3,0mm. Na górę, by zabezpieczyć delikatną szyjkę korzeniową można dać żwirek o grubości ziaren 3-5mm. Zamiast piasku/żwiru można dać trochę perlitu, drobnego keramzytu lub tłuczoną cegłę.
Nie mam litopsów w swojej kolekcji ale gdybym je posiadał to posadziłbym je do niemalże czysto mineralnego podłoża. Próchnicy moim zdaniem nie powinno być więcej niż 10% całej objętości. Najlepszy będzie tu piasek o wielkości ziaren 0,5-3,0mm. Na górę, by zabezpieczyć delikatną szyjkę korzeniową można dać żwirek o grubości ziaren 3-5mm. Zamiast piasku/żwiru można dać trochę perlitu, drobnego keramzytu lub tłuczoną cegłę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Mam litopsy u siebie od około 3-4 lat. Niestety nie znam odmian, większość to marketowe zakupy. Często dla sprawdzenia, czy mi się uda.
No i jak na razie udaje się. Sekret uprawy to słoneczny, południowy parapet, minimalne podlewanie nawet w sezonie wzrostowym, zimą oczywiście wcale, nawet, gdy się marszczą.
Jeśli kupujecie rośliny w marketach, często są sadzone w podłożu torfowym, które albo jest mokre jak gąbka, albo mocno przesuszone. Ono nie nadaje się do niczego.
I podłoże tak jak pisze blabla - ma być mineralne.
I jeszcze taka ciekawostka :
No i jak na razie udaje się. Sekret uprawy to słoneczny, południowy parapet, minimalne podlewanie nawet w sezonie wzrostowym, zimą oczywiście wcale, nawet, gdy się marszczą.
Jeśli kupujecie rośliny w marketach, często są sadzone w podłożu torfowym, które albo jest mokre jak gąbka, albo mocno przesuszone. Ono nie nadaje się do niczego.
I podłoże tak jak pisze blabla - ma być mineralne.
I jeszcze taka ciekawostka :
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwono - piękne masz te "żywe kamyki". Kiedyś podjąłem próbę uzyskania tych kwiatów od nasion. Nawet ładnie powschodziły, ale jakieś moje błędy w doborze składników podłoża i w opiece nad siewkami, spowodowały że nic się nie uchowało. W tym roku spróbuję kupić kilka roślinek i jeszcze raz spróbować "opieki" nad nimi. Mają takie niespotykane kształty, ale bardzo ładnie kwitną.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonka piękne te lithopsy,czy długo trzymają kwiatki
poz.Leszek
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Mietek!
To Ty jeszcze ich nie masz?! Musisz nabyć koniecznie.
Leszku!
Ja tak dokładnie nie pamiętam, ale raczej kilka dni. Kwiaty otwierały sie po południu, i to nie było tak raz i już . Mam tyle tego wszystkiego, że nie pamiętam.
Ale już wiem, sprawdziłam po dacie fotek.
Jeśli chodzi o ten żółty to pierwsze zdjęcie zrobiłam 5.08, tylko jedna roślina zakwitła, a gdy uwieczniłam wszystkie trzy na fotce, to był już 11. 08. Więc kwiat utrzymuje się kilka dni.
5.08.2011
7.08.2011
11.08.2011
To Ty jeszcze ich nie masz?! Musisz nabyć koniecznie.
Leszku!
Ja tak dokładnie nie pamiętam, ale raczej kilka dni. Kwiaty otwierały sie po południu, i to nie było tak raz i już . Mam tyle tego wszystkiego, że nie pamiętam.
Ale już wiem, sprawdziłam po dacie fotek.
Jeśli chodzi o ten żółty to pierwsze zdjęcie zrobiłam 5.08, tylko jedna roślina zakwitła, a gdy uwieczniłam wszystkie trzy na fotce, to był już 11. 08. Więc kwiat utrzymuje się kilka dni.
5.08.2011
7.08.2011
11.08.2011
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Re: Żywe kamienie - jak wysiać ?
mam nasionka i ziemię do kaktusów...co jeszcze mam dokupić do wysiewu? bo jest wiele odpowiedzi i sie zamotałam...
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie
najlepiej jeszcze zdobyć żwirek i gruboziarnisty piasek wymieszać to w proporcji 1:2:2 (ziemia, piasek, żwirek), ja wysiewałem na krążki torfowe, ale z opakowania nasion przeżyły tylko dwie roślinki inne zaschły lub spleśniały (za mało i za dużo wody) więc nie polecam tego sposobu
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
A ja sugeruję jeszcze to podłoże do wysiewu zdezynfekować. Będzie mniej kłopotu z paskudztwem typu glony i grzyby. Najmniej kłopotliwe jest wstawienie jej w zamknietym pojemniku do mikrofali.
Blabla : mam już dwa opakowania lithopsów ;) a i dokupiłam w sklepie pleiospilus nellii (żywe kamienie mini) i czy je trzeba trzymać tak samo jak lithopsy, czy wystarczy tylko ziemia dla kaktusów?
- mgr_
Wszystkie przypołudniki (żywe kamienie) bezpiecznie jest trzymać w substracie mineralnym, lub prawie mineralnym czyli z niewielką domieszką zwykłej ziemi. Zwykła 'ziemia do kaktusów' się nie sprawdzi. Prędzej czy później stracisz te rośliny.
Literówka w nazwie powinno być Pleiospios. Są to jedne z większych i szybciej rosnacych przypołudników więc nazwa 'żywe kamienie mini' raczej nie trafiona (rozumiem że były tak opisane w sklepie). Określenie większe lub mniejsze w przypadku tej grupy roslin jest też trochę mylące bo większość dorasta do kilku cm.
Literówka w nazwie powinno być Pleiospios. Są to jedne z większych i szybciej rosnacych przypołudników więc nazwa 'żywe kamienie mini' raczej nie trafiona (rozumiem że były tak opisane w sklepie). Określenie większe lub mniejsze w przypadku tej grupy roslin jest też trochę mylące bo większość dorasta do kilku cm.
Nie polecam do lithopsów zwykłego żwirku, czy jakiegoś piasku.
Testowałem go i nasionka nie wykiełkowały w ogole.
A jak użyłem ziemi do sakulentów/kaktusów no to zaraz wykiełkowało
Pozdrawiam.
Testowałem go i nasionka nie wykiełkowały w ogole.
A jak użyłem ziemi do sakulentów/kaktusów no to zaraz wykiełkowało
Pozdrawiam.
Telefon galaxy s5 opinie są obiecujące.
- mgr_
Samo wykiełkowanie to przy litopsach 10% sukcesu. Trzeba to jescze utrzymać przy życiu. Jeżeli masz 2-3 letnie rośliny z wysiewu to mozna dopiero mówić o sukcesie.
Napisz kiedy wysiewałeś i jak tam się te wysiewy mają.
Napisz kiedy wysiewałeś i jak tam się te wysiewy mają.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
To w czym wysiewasz nie ma najmniejszego znaczenia dla wschodów nasion, natomiast ma znaczenie wilgotność i temperatura oraz oczywiście świeżość samych nasion.