Kalendarz biodynamiczny
Re: Kalendarz biodynamiczny
Czy ktoś ze zwolenników stosowania kalendarza biodymanimcznego może polecić dobre wydawnictwo - co warto kupić lub gdzie najlepiej zaopatrzyć się w kalendarz biodynamiczny na 2012?
Zapraszamy do poznania regulaminu
-
- 50p
- Od: 27 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja znalazłam kalendarz w sieci - http://www.rytmnatury.pl/KalendarzOgrodnika , ale dodatkowo zamówię jeden z wyd. Działkowiec
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2011, o 22:14
Springera Ja od wielu lat kupuję Kalendarz biodynamiczny autorstwa Zbigniewa Przybylaka (Wydawnictwo Gaj), dla mnie pierwszorzędny
zaqwas2 czy możesz sprawdzić w swoim kalendarzu czy w najbliższą sobotę wypada liść czy owoc, według mojej gazetki z kalendarzem na 2012 wychodzi liść, natomiast Bidi podaje link, w którym w sobotę jest owoc mogłabym już coś posiać eksperymentalnie. Chciałabym wiedzieć na czym się opierać, co jest wiarygodne.
Pozdrawiam, Menqa
Pozdrawiam, Menqa
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
Kalendarz działkowca ma w sobote 28. 01. dzień owocowy
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a według Kalendarza który kiedyś podała HalinaK 28.01 to dzień liścia - doskonała pora na siew ( dwie rączki z ziarnem ), najlepsze dni do wykonywania przetworów i dodatkowo jest podwójny symbol nożyczek - doskonały czas do koszenia trawy i podcinania włosów
pozdrawiam
Edyta
Edyta
krystynac50, esony1 - dziękuję za pomoc
nadal rozbieżności - w jednym owoc drugim liść, ale nic mnie już nie powstrzyma przed wysiewem papryki i pomidorów w sobotę, dłużej nie wytrzymam
pozdrawiam
ale na siew liściastych a nie owocowych?krystynac50 pisze:a według Kalendarza który kiedyś podała HalinaK 28.01 to dzień liścia - doskonała pora na siew
nadal rozbieżności - w jednym owoc drugim liść, ale nic mnie już nie powstrzyma przed wysiewem papryki i pomidorów w sobotę, dłużej nie wytrzymam
pozdrawiam
HalinaK dziękuję za pw
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
owoc i liść mówi nam o terminie zbioru a nie siewu - "rysunek liścia - dni najkorzystniejsze do zbioru ...." to samo się tyczy owocu i korzenia .... ale to chyba wyjaśniła Halinka ... której jeszcze raz dziękuję
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Żeby zobaczyć jak księżyc wędruje po niebie i jak zmieniają się jego fazy, można użyć darmowego programu Stellarium, jeśli kogoś to ciekawi, albo jak ktoś nie ufa kalendarzom Trzeba zainstalować program, ustawić swoje położenie geograficzne i datę, kliknąć na księżyc i kilkukrotnie na przycisk przyspieszenia czasu. Rzeczywiście księżyc raz wznosi się nad horyzont, raz opada. W programie można też zidentyfikować jaka jest faza księżyca i potwierdzić to obserwacjami za oknem. Służy również do całej masy różnych rzeczy, jak naprzykład szukanie gwiazdozbiorów, oglądanie ruchu planet i gwiazd a jest prosty w obsłudze. Polecam
Poza tym chciałem zapytać co sądzicie o tym kalendarzu? Jest bardzo przejrzysty i nie trzeba go nigdzie kupować, ale czy jest w miarę zgodny z kalendarzami profesjonalnymi? Np M Thurn?
http://www.rytmnatury.pl/KalendarzOgrodnika
Poza tym chciałem zapytać co sądzicie o tym kalendarzu? Jest bardzo przejrzysty i nie trzeba go nigdzie kupować, ale czy jest w miarę zgodny z kalendarzami profesjonalnymi? Np M Thurn?
http://www.rytmnatury.pl/KalendarzOgrodnika
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oświećcie mnie proszę. To już mój drugi rok z kalendarzem, ale chyba nie potrafię do końca z niego korzystać. Kupuję kalendarz dostępny jako wydanie specjalne do popularnej gazety , i tam instrukcja obsługi jest chyba zbyt streszczona... Czy dni kwiatowe, liściowe, korzeniowe dotyczą tylko czasu zbiorów, czy też siewu? Może siać trzeba tylko w jakiejś konkretnej fazie księżyca? A np. podlewanie roślin domowych? W konkretnej fazie, czy też powinno sie robić rozgraniczenia na rośliny kwitnące i zielone?
Właśnie dziś kontynuowałam czytanie kalendarza z wydawnictwa Działkowiec. Tam pisze że wszystkie czynności łącznie z szykowaniem gleby są polecane do robienia w określonych dniach. Piszą tu o mikroelementach i żyjatkach tych mikro, które sprzyjają rozwojowi konkretnej rośliny. Zaraz odnajdę i zacytuję jeśli chcesz
Podam tu tylko mały tego fragment ale chyba dużo wyjaśniający. Choć wiadomo, że glebą zajmować się będziemy dopiero w marcu, kwietniu ale to co napiszę, właśnie też mówi o tym że i naszykowanie gleby i siew i inne prace - jeśli oczywiści chodzi o reguły typowego kalendarza bio właśnie powinny być robione w oznaczonych dniach.
Cytuję: gleba po zimie a właściwie mikroorganizmy glebowe żyją w uśpieniu. Pierwsze poruszenie roli pobudza ją do życia. Ponieważ w glebie występuje duża rozmaitość mikroorganizmów, termin pierwszej uprawki stymuluje rozwój określonych grup organizmów. Jeśli przerabiamy grządkę w dniu korzeniowym, to pobudzimy do życia mikroorganizmy sprzyjające rozwojowi części korzennych uprawianych przez nas roślin. Tak więc pod takie rośliny jak marchew, pietruszka, buraczki powinniśmy "otwierać" glebę w dni korzeniowe.
Oczywiście ja sobie nie wyobrażam skrajnie podporządkować się kalendarzowi bio. Może jakbym ogród miała pod domem. Ale mieszkam w bloku i jak się jedzie na działkę to się robi wszystkie potrzebne prace. Ale ponieważ ten cytat dużo dość w sobie zawiera podałam go.
Cytuję: gleba po zimie a właściwie mikroorganizmy glebowe żyją w uśpieniu. Pierwsze poruszenie roli pobudza ją do życia. Ponieważ w glebie występuje duża rozmaitość mikroorganizmów, termin pierwszej uprawki stymuluje rozwój określonych grup organizmów. Jeśli przerabiamy grządkę w dniu korzeniowym, to pobudzimy do życia mikroorganizmy sprzyjające rozwojowi części korzennych uprawianych przez nas roślin. Tak więc pod takie rośliny jak marchew, pietruszka, buraczki powinniśmy "otwierać" glebę w dni korzeniowe.
Oczywiście ja sobie nie wyobrażam skrajnie podporządkować się kalendarzowi bio. Może jakbym ogród miała pod domem. Ale mieszkam w bloku i jak się jedzie na działkę to się robi wszystkie potrzebne prace. Ale ponieważ ten cytat dużo dość w sobie zawiera podałam go.