Sukulenty - chromat

Zablokowany
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sukulenty - chromat

Post »

proste pomysły są najlepsze :wit
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dla mnie styczeń/luty to okres przesadzania :wink: to dziś pokaże w czym sadzę swoje sukulenty. Często padały pytania nie tylko w tym temacie. Trochę obserwacji i próba dostosowania podłoża do warunków jakie jakie mam (mieszkanie w bloku) doprowadziły mnie do takich o to wniosków. Podłoże musi być dość przepuszczalne, ale na tyle trzymać wilgotność by zwłaszcza jesienią kiedy już zaczynam mniej podlewać nie doprowadzić do całkowitego przesuszenia roślin. W zeszłym roku próbowałem mieszanki z pumeksem. Znalazłem informacje, że Czesi w tym sadzą, że Breuer też ma w samym pumeksie. Jakoś co czystego nie mogłem się przekonać - zrobiłem mieszankę. To był raczej ślepy strzał. Rośliny owszem w lecie dobrze rosną w takiej mieszance, szybko przesycha i co tydzień można spokojnie podlać bez obaw o przelanie. Tyle tylko, że to co było zaletą latem było wadą jesienią. Musiałem dość obficie podlać kilkakrotnie co miesiąc i bardziej reagować niż w latach poprzednich.. Strat jako takich nie ma ale wracam do tego co stosowałem na samym początku. Kilka lat temu jak się zainteresowałem haworsjami szukałem informacji o podłożach. Jest ich ogólnie mało. Nie miałem co "wsypać" do doniczek to stosowałem mieszankę zawierającą wermikulit i perlit. Taka mieszanka pozwala na dobry drenaż a jednocześnie wermikulit stopniowo oddaje wodę. Wermikulit mi się również podobał ze względu na lekko zasadowy odczyn oraz zawartość niektórych jonów (czyt. mniejsze nawożenie).
Kiedyś Akwelan pytał mnie się czy dodaje glinę do podłoża (jeśli dobrze pamiętam?) Tak taką normalną z kretowiska z poligonu :lol: wymrożona i przesiana
Glina 2 litry
Obrazek
Zmieszałem ją z kompotem z mojej działki by nie była zbyt zbita mieszanka ( nie robiła się skorupa) ziemia liściowa, przemrożona i przesiana
Kompost 2 litry
Obrazek
Całość mieszam z "markową" mieszanką zazwyczaj do kaktusów lub do siewu, zawiera ona już mały procent perlitu oraz fito hormony do dobrego ukorzeniania - tak podaje producent, każdy coś sobie znajdzie. Ma ona pH 5,5-6 stąd taka ilość gliny i dalej też wermikulitu by uzyskać lekko obojętny/zasadowy odczyn. Markowa też dlatego, że te tanie to głownie sam torf z piaskiem + ewentualnie to co wpadło w niszczarkę.
"Markowa" 6 litrów
Obrazek
Teraz mieszam Perlit ze względu na drenaż oraz wermikulit ze względu na właściwości o których już wspomniałem.
Perlit 3 litry
Obrazek
Wermikulit 3 litry
Obrazek

Po zmieszaniu wychodzi takie coś :uszy
Obrazek

To tyle na szybko, może trochę chaotycznie?
Mam nadzieje, że nie przynudzam ale uważam, że dobre podłoże to połowa sukcesu. A może kogoś zachęci to do zrobienia samemu mieszanki to tylko 10 minut zamiast stosować gotowy syf dostępny w sklepach na bazie samego torfu i piasku.

Kiedyś coś na blogu skrobnąłem o właściwościach poszczególnych składników teraz muszę to zebrać w całość i pewnie się to pojawi w obszerniejszej formie na stronie.

;:137
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo żyzna ta Twoja mieszanka. Mniej niż 50% to składniki mineralne, bo trudno czymś takim nazwać glinę. Reszta to składniki organiczne. Ja do kaktusów nie stosuję tak wyszukanych mieszanek. Stosuję zwykły płukany, gruby piach, którego daję ponad 70% całości objętości podłoża. Jeśli dodam do tego jeszcze drenaż i posypkę to mineralne składniki stanowią u mnie co najmniej 80% objętości podłoża. Dla mnie bardzo ważna jest prostota a co za tym idzie i powtarzalność podłoża. Wszystkie rośliny rosną u mnie w dokładnie takim samym substracie a co za tym idzie nie muszę różnicować metod uprawowych w stosunku do poszczególnych roślin. Jak podlewam to całą kolekcję od góry do dołu. Nie muszę pamiętać, że 4 lata temu tę partię posadziłem w bardziej gliniaste podłoże więc muszę uważać przy nich z wodą.
Kaktusy i tak rosną jak głupie. Osobiście wolę dodatkowo pobudzić roślinki nawozem mineralnym niż karmić je ciągle rozkładającym się żywym humusem. Moim zdaniem jest to bezpieczniejsze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Krzysztof, żeby odległość między naszymi miejscami zamieszkania była mniejsza, chętnie bym podjechał i naocznie zobaczył jak ta "glina z poligonu i z kretowiska" o której piszesz wygląda, oczywiści jakąś niewielką paczuszkę bym dla roślin "przytaskał". Musi to być coś luźnego, jeżeli ket daje radę w tym drążyć swoje tunele. Z fotki którą wstawiłeś wygląda to na normalną przemrożoną, wysezonowaną i skruszoną glinę. W moich okolicach czegoś takiego jak opisywałeś wcześniej i teraz pokazujesz na fotce nie spotkałem. W okolicy w której mam działkę najczęściej spotyka się kopalnie piachu i zagajniki sosnowe. Na działce kopałem studnię, jest głęboka na 8 cembrowin i te 8 cembrowin to piach z dodatkiem różnej wielkości "kamoli", od małych do dużych takich przydatnych na skalniak (widać na moim skalniaku).
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

To co piszesz Tomek to ok ale to ma znaczenie przy kaktusach, ja pisze pod kątem sukulentów południowo Afrykańskich. Twoje Lobivie to owszem i na kamieniach wyrosną, bo takie mają warunki w górach poł. Ameryki. Rośliny o których pisze zasiedlają zazwyczaj endemicznie tereny zwane fynbos ( kraina wrzosów/wrzośców/ srebrników) lub pół pustynne, pustynne Karoo. Podłoże jest tam piaszczyste ( czyli przepuszczalne) ale coś na zasadzie naszych mad, lessów.

Wiem, że da się haworsje wyhodować i w czystym pumeksie. Tak ale trzeba brać pod uwagę warunki uprawy. Ja nie posiadam szklarni/tunelu tylko sezonowo na balkonie. W szklarni przy np. zastosowaniu stołów zalewowych w połączeniu z fertygacją jest możliwa taka uprawa zresztą Breuer tak podobno robi skoro trzyma tyle roślin w czystym pumeksie.

W warunkach blokowych niestety to się nie sprawdza. Otóż - słabe nasłonecznienie zimą, ogrzewanie powoduje szybkie zasuszenie bryły korzeniowej, wręcz jej uszkodzenie i w konsekwencji zasuszenie roślin oraz straty. Podlewając znów wg. samej wilgotności podłoża powoduje się wybujanie roślin lub gnicie korzeni, które mają okres spoczynkowy.
Temperaturę jaką mam zimą pokazałem kilka postów wyżej na podstawie regału z folią

Moim zdaniem taka mieszanka jak robię sprawdza się do warunków jakie mam, a że jest dość żyzna. Owszem bo wolę nie nawozić. Wiosną z podłoża rośliny pobiorą same tyle składników pokarmowych ile potrzebują, a wg. mnie dodatkowe nawozy wiosną tylko mogą spowodować efekt "wyciągania" przy jeszcze słabym nasłonecznieniu.

foty z wczorajszej wizyty w OB LBN
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna Mammillaria i na pewno bym ją kupił,bo takiej nie ma w kolekcji a jakiej cenie ,będę miał porównanie
w moim regionie :D
poz.Leszek
-------------------
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Z górskimi kaktusami jest o tyle łatwiej, że one wręcz uwielbiają zupełne zasuszenie korzeni. Rewelacyjnie reagują na krótsze czy dłuższe okresu zupełniej suszy w doniczce. Woda w podłożu zimą powoduje co najmniej brak kwiatów na wiosnę, a najczęściej utratę korzeni lub śmierć. Podobnie latem w czasie upałów. To rzeczywiście zupełnie inna bajka niż afrykańskie rozety.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Mieczysławie, jeśli potrzebujesz gliny, to u mnie zalega cała jej hałda. Jeśli potrzebujesz, przyjeżdżaj z wiadrami, taczkami, czy nawet przyczepką ;)
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Farel pisze:Mieczysławie, jeśli potrzebujesz gliny, to u mnie zalega cała jej hałda. Jeśli potrzebujesz, przyjeżdżaj z wiadrami, taczkami, czy nawet przyczepką ;)
W Lublinie jest jej pełno lecz trochę dalej i tylko sam less, taki siwy pylący oraz tworzący skorupę :roll:
blabla pisze:Z górskimi kaktusami jest o tyle łatwiej, że one wręcz uwielbiają zupełne zasuszenie korzeni. Rewelacyjnie reagują na krótsze czy dłuższe okresu zupełniej suszy w doniczce. Woda w podłożu zimą powoduje co najmniej brak kwiatów na wiosnę, a najczęściej utratę korzeni lub śmierć. Podobnie latem w czasie upałów. To rzeczywiście zupełnie inna bajka niż afrykańskie rozety.
Tak to inna bajka :wink: korzenie są sezonowe tzn. większość ich zamiera w okresie spoczynku. Tyle że nie wszystkie i te stabilizują roślinę oraz w minimalnym stopniu pobierają składniki pokarmowe, zazwyczaj pełnią rolę spichrzową.
leszek2 pisze:Piękna Mammillaria i na pewno bym ją kupił,bo takiej nie ma w kolekcji a jakiej cenie ,będę miał porównanie
w moim regionie :D
poz.Leszek
-------------------
To kolekcja ogrodu botanicznego w Lublinie nie handlowe zdjęcie
I tyle zdjęć bo na szybko
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

chromat pisze: foty z wczorajszej wizyty w OB LBN
Obrazek
Czy M. carmenae co jest za M. laui ssp dasyacantha też już kwitnie ?

HOYOMANIA
SUKULENTOMANIA
KAKTUSOMANIA
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

to były jedyne kaktusowe kwiaty jakie zauważyłem :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

To co wysiałem w tym roku :wink:
Frailea
aureispina HU 66
chiquitana Divi Miserato
gloriosa PR 15
grahliana FR 1257
grahliana f.HU 315
mammifera v.minima PR 536
phaeodisca AH 27
pumila FR 1365
matoana HU 192
pygmaea v.salusiana HU 320
pygmaea v.PR 16

Oraz dwie Gasterie !
GASTERIA disticha v. robusta form / origin collect Ernst Jacobus van Jaarsveld , Oosthuyzen present / EVJ 8034 1km North of Beaufort West, Western Cape, South Africa
GASTERIA pillansii form / origin nature collect Jaroslav Ullmann , Prague / UL 219
3,5 km West of Steinkopf , Northern Cape Province , South Africa

Z "czystych" nasion ma też 3 gymnocalycium wysiane. Wszędzie coś się dzieje, jak się dorobię jakiego programu do obrabiana fotek to wrzucę - teraz nie mam :|

Miałem kilka też swoich mix haworsji, tu się odezwą głosy, że robię hybrydy, ale na czymś muszę zebrać doświadczenie w zapylaniu i siewie. Zresztą Teraz są bardzo popularne Japońskie mieszańce to jak mi coś ciekawego wyjdzie to się pochwalę, najwyżej będą zamiast haworthia cv. ex Japan to u mnie będą from Poland :;230 ( nie będą rozpowszechniane)
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Krzysztof, odnośnie programu do obróbki fotek, napisałem "pw'.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”