Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....
- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....
Masz rację Januszu zimowych widoków już chętnie się nie ogląda ale niestety nic więcej teraz sfotografować się nie da
A wiesz może, które kwiaty najlepiej poradzą sobie bez pikowania?
A wiesz może, które kwiaty najlepiej poradzą sobie bez pikowania?
Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
B.ładnie u ciebie i czekam na zdjęcia z wiosny
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jak to nie chętnie Januszu,ja uwielbiam zimowe zdjęcia bo u mnie znowu nie ma śniegu .drozd pisze:Andrzejku. Zimowe widoki już nie chętnie są oglądane, każdy pragnie wiosny ... w domu też nic nie kwitnie więc ten okres trzeba przeczekać i przegadać.. innego wyjścia nie ma
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Zyto.
Będziesz miała jeszcze czas na zabawę z różami? Przy Twoim warsztacie pracy nie wiele czasu zostaje na przyjemności. Kampanie fasolową już zakończyliście?
Krystyna dziękuje za pozdrowienia i przesyła również Tobie i Kaziowi
Marto
Naraziłem się niektórym osobom opinią o zdjęciach zimowych ale ja tam cenię ponad wszystko lato.
Pytasz mnie o rozmnażanie roślin bez pikowania. Jest dużo i to tych najczęściej spotykanych w naszych ogrodach. W zasadzie wszystkie jednoroczne. Byliny w dużym stopniu też te które już mamy w większości same rozsiewają się tylko wiosną trzeba uważać przy pieleniu ,by nie wyrwać młodych siewek. Wysiewając nasiona do gruntu nie należy przesadzać z gęstością siewu . Lepiej posiać rzadziej w dłuższym rządku niż za gęsto na krótkim.
Justynko.
Dziękuję jesteś miła. Na wiosenne zdjęcia trzeba jeszcze poczekać
Geniu.
Spodziewałem się, że będzie odzew od Ciebie. Wim,że jesteś miłośniczką zimy i przez to też Cię podziwiam. U mnie śnieg jest ale za nowym nie tęsknię ,bo wiąże się to z dodatkową pracą.
Będziesz miała jeszcze czas na zabawę z różami? Przy Twoim warsztacie pracy nie wiele czasu zostaje na przyjemności. Kampanie fasolową już zakończyliście?
Krystyna dziękuje za pozdrowienia i przesyła również Tobie i Kaziowi
Marto
Naraziłem się niektórym osobom opinią o zdjęciach zimowych ale ja tam cenię ponad wszystko lato.
Pytasz mnie o rozmnażanie roślin bez pikowania. Jest dużo i to tych najczęściej spotykanych w naszych ogrodach. W zasadzie wszystkie jednoroczne. Byliny w dużym stopniu też te które już mamy w większości same rozsiewają się tylko wiosną trzeba uważać przy pieleniu ,by nie wyrwać młodych siewek. Wysiewając nasiona do gruntu nie należy przesadzać z gęstością siewu . Lepiej posiać rzadziej w dłuższym rządku niż za gęsto na krótkim.
Justynko.
Dziękuję jesteś miła. Na wiosenne zdjęcia trzeba jeszcze poczekać
Geniu.
Spodziewałem się, że będzie odzew od Ciebie. Wim,że jesteś miłośniczką zimy i przez to też Cię podziwiam. U mnie śnieg jest ale za nowym nie tęsknię ,bo wiąże się to z dodatkową pracą.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- amatorka015
Ale myslałam o zdjęciach wiosny z tamtego sezonu
- drozd
Justynko.
Nie jestem zwolennikiem powtórek. Dlatego staram się tylko w sporadycznych sytuacjach wstawiać zdjęcia z poprzedniego sezonu.
Ubiegłoroczną wiosnę w moim ogrodzie można zobaczyć tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41933
Nie jestem zwolennikiem powtórek. Dlatego staram się tylko w sporadycznych sytuacjach wstawiać zdjęcia z poprzedniego sezonu.
Ubiegłoroczną wiosnę w moim ogrodzie można zobaczyć tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41933
- amatorka015
Aha, zatem zajrze do cz.I by nacieszyć oczy
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Cudowne te aksamitki, nie wiem dlaczego tak mało jest ich teraz w ogrodach Kiedyś znajoma mi powiedziała, że są one takie...peerelowskie
Te ze zdjęcia z torebki z nasionami, wyglądają jak Twoje. Zobaczymy
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Januszu ja także uwielbiam lato ponad inne pory roku. Ale z braku laku...
Jeśli chodzi o wysiewanie wprost do gruntu to parę razy próbowałam... i nic z tego. Przez to u mnie tak mało jednorocznych
Jeśli chodzi o wysiewanie wprost do gruntu to parę razy próbowałam... i nic z tego. Przez to u mnie tak mało jednorocznych
Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Januszu przeglądając kolejny raz Twój ostatni wątek, na jednym ze zdjęć zauważyłem jałowiec prowadzony przy podporze /czy jest on może płożący/.
Jesienią ubiegłego roku posadziłem właśnie młody jałowiec płożacy podpierając go tyczką bambusową, czy wiosną mam wykonać jakieś cięcia aby ładnie się formował ?.
Jesienią ubiegłego roku posadziłem właśnie młody jałowiec płożacy podpierając go tyczką bambusową, czy wiosną mam wykonać jakieś cięcia aby ładnie się formował ?.
Pozdrawiam Zenek
- drozd
Marto. Też mało sieję jednorocznych. Poza aksamitką i cynią, które sieję w gruncie. Petunie , szałwie niecierpki sieję w kuwety i pikuję i to wszystko z jednorocznych. Królują byliny i te mi lepiej odpowiadają, bo są pewniejsze.
Zenku
Pokazywałem już wcześniej jałowce prowadzone przy paliku ale widzę,że jest zainteresowanie taka formą (nawet widziałem w sklepie ogrodniczym) pokażę wszystkie moje 'stojące' jałowce.
Jałowiec sabiński Tamariscifolia
Będę go formował wiosną, bo dolna część za bardzo się rozlazła. Zastanawiam się czy nie uformować z niego drzewko podcinając wszystkie dolne gałęzie.
...ten to jałowiec łuskowy Blue Carpet - na razie nie widzę potrzeby formowania.
...następny Golden Carpet - też jeszcze w tym roku nie planuję poprawek
..i NN ten będzie radykalnie cięty i to pewnie o 2/3 długości bocznych gałęzi, bo bardzo szybko rośnie i chce go zagęścić
Zenku
Pokazywałem już wcześniej jałowce prowadzone przy paliku ale widzę,że jest zainteresowanie taka formą (nawet widziałem w sklepie ogrodniczym) pokażę wszystkie moje 'stojące' jałowce.
Jałowiec sabiński Tamariscifolia
Będę go formował wiosną, bo dolna część za bardzo się rozlazła. Zastanawiam się czy nie uformować z niego drzewko podcinając wszystkie dolne gałęzie.
...ten to jałowiec łuskowy Blue Carpet - na razie nie widzę potrzeby formowania.
...następny Golden Carpet - też jeszcze w tym roku nie planuję poprawek
..i NN ten będzie radykalnie cięty i to pewnie o 2/3 długości bocznych gałęzi, bo bardzo szybko rośnie i chce go zagęścić
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Januszku pozazdrościłem Tobie i Tadeuszowi jałowców na ,,kołku'' .Na wiosnę kupiłem (teraz chwilowo NN. )Do tej pory rósł ,,normalnie'' , nie bardzo było co podczepiać do kija. Teraz jeden pęd pójdzie w górę. I jeszcze jeden dołączy, by ten nie czuł się samotny.
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przybiegłam się przywitać i od razu moje ulubione prowadzone iglaczki. Już drugi rok "grożę", że podejmę próbę. Na jesień nawet kupiłam sobie jałowca do formowania. Kiedy 2 lata temu przymocowałam 1 gałązkę do palika bambusowego, to bardzo brzydko wyglądał ( po ok. 3 miesiącach). Wreszcie usechł i musiałam go obciąć. Czy o gałązki ,które przywiązujesz do palika jakoś szczególnie dbasz?