Żywopłot z grabu
Żywopłot z grabu
Zamierzam posadzić żywopłot z grabu. Czy ktoś ma taki żywopłot?
Nie mam ale widziałem w jakimś programie telewizyjnym, jest piękny, szczególnie na wiosnę i latem gdy jest zielony bo na jesieni zrzuca liście. Pięknie znosi formowanie a poza tym wysoko rośnie - w końcu to drzewo. Lubi gleby żyzne, wilgotne i może być w cieniu. Jedynym mankamentem jest chyba to że rośnie na początku dosyć powoli.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lip 2007, o 13:47
Właśnie, sęk w tym że rośnie powoli no ale tak jakby pomyśleć to przecież nic od razu nie jest takie jakbyśmy chcieli ;) chyba to jest w tym najlepsze, że pracujemy na efekty, widzimy jak coś rośnie, dbamy o to, formujemy itd ;) a jak ktoś chce szybko rosnący żywopłot to słyszałem że ałycza popularnie nazywana mirabelką rośnie bardzo szybko i gęsto
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Mam żywopłot grabowy, jest to dla mnie najpiękniejszy żywopłot, graby wspaniale nadają się do tego celu, z uwagi na ich zdolności regeneracyjne;
W zeszłym roku na wiosnę podsypałam troszkę azofoską, ruszył jak szalony; ogólnie ma 4 lata ale nie całość, bo był niestety sadzony etapami;
Początkowo może rośnie powoli, ale potem rusza z kopyta, jeśli tylko mu jest dobrze, nie ma wielkich wymagań glebowych ale lepiej rośnie na gliniastych i trochę wapiennych ( u mnie akurat są gleby lessowe) , jest niesamowicie żywotny, przypaliłam go chemią niechcący, odbił, przypaliłam go niechcący znów ogniem, odżył;
Bardzo ważne, jak będzie się go sadzić, jeśli teraz to jak najszybciej nim zaczną rozwijać się liście i w czerwcu go należy przyciąć nisko, sadzić gęsto co 20 cm.
Na tym zdjęciu widać kawałek przed przycięciem w zeszłym roku- ( 4 lata) ma około 1 m
przycina się w czerwcu , potem w sierpniu jeszcze poprawia,bo graby lubią " płakać" jeśli robi się to wiosną
W zeszłym roku na wiosnę podsypałam troszkę azofoską, ruszył jak szalony; ogólnie ma 4 lata ale nie całość, bo był niestety sadzony etapami;
Początkowo może rośnie powoli, ale potem rusza z kopyta, jeśli tylko mu jest dobrze, nie ma wielkich wymagań glebowych ale lepiej rośnie na gliniastych i trochę wapiennych ( u mnie akurat są gleby lessowe) , jest niesamowicie żywotny, przypaliłam go chemią niechcący, odbił, przypaliłam go niechcący znów ogniem, odżył;
Bardzo ważne, jak będzie się go sadzić, jeśli teraz to jak najszybciej nim zaczną rozwijać się liście i w czerwcu go należy przyciąć nisko, sadzić gęsto co 20 cm.
Na tym zdjęciu widać kawałek przed przycięciem w zeszłym roku- ( 4 lata) ma około 1 m
przycina się w czerwcu , potem w sierpniu jeszcze poprawia,bo graby lubią " płakać" jeśli robi się to wiosną
Ale piękny ten grab
A czy to co widać tam z tyłu, kwitnące na biało - to właśnie jest ten nie przycięty?
Ja właśnie kupiłam parę grabów na kawałek żywopłotu i zastanawiam się kiedy będzie taki piękny jak Twój. Jak zrobię zdjęcie, to poproszę Ciebie o sugestie co mam dalej z tym robić.
Twój jest naprawdę śliczny
A czy to co widać tam z tyłu, kwitnące na biało - to właśnie jest ten nie przycięty?
Ja właśnie kupiłam parę grabów na kawałek żywopłotu i zastanawiam się kiedy będzie taki piękny jak Twój. Jak zrobię zdjęcie, to poproszę Ciebie o sugestie co mam dalej z tym robić.
Twój jest naprawdę śliczny
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Drzeweczko,
a jaką ziemię lubi grab? Ja posadziłam w trawie, ziemia to raczej średnia jakość, typ raczej glinowany .
a jaką ziemię lubi grab? Ja posadziłam w trawie, ziemia to raczej średnia jakość, typ raczej glinowany .
Agdula
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam żywopłot z grabów, zakładałam go jakieś 7-8 lat temu. Jest na prawdę piękny, tylko wymaga trzymania w ryzach. Początkowo, dopóki krzewy dobrze się nieukorzeniły, nie rósł szybko. Ale teraz .... Trzy razy w roku trzeba ciąć co najmniej.
Rzeczywiście, lepiej nadaje się na wysokie szpalery ale można sobie poradzić.
Cięcie i to bardzo mocne, znosi dobrze. Wymaganiań większych u niego nie zauważyłam, posadziłam na trawniku, ziemia u mnie taka sobie, miejsce słoneczne.
Tak wygladał po mocnym cięciu pod koniec czerwca tego roku- w tle za różami. Niestety dzisiaj nie mam lepszego zdjęcia.
Rzeczywiście, lepiej nadaje się na wysokie szpalery ale można sobie poradzić.
Cięcie i to bardzo mocne, znosi dobrze. Wymaganiań większych u niego nie zauważyłam, posadziłam na trawniku, ziemia u mnie taka sobie, miejsce słoneczne.
Tak wygladał po mocnym cięciu pod koniec czerwca tego roku- w tle za różami. Niestety dzisiaj nie mam lepszego zdjęcia.
Pozdrawiam. Małgorzata