Kanna - paciorecznik - cz.3
Re: Kanna-paciorecznik - cz.3
A ja dziś jedną doniczkę p9 z kanną tropical sunrise - a raczej z 2cm odłamkiem kłącza zabrałem do domu, mam 3 sadzonki więc ten kawałeczek zabrałem a niech sobie rośnie... choć prawdę mówiąc moje albo mają 1cm kiełek albo w ogóle się jeszcze nie ukazały, chyba im przechowalnia pasuje
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie cisza w piwnicy ok 11 stopni i duża wilgotność
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Chłodno to dobrze ale jak duża wilgotność to mogą gnić. Lepiej sprawdzić jak wyglądają kłącza, bo jak czarne to już nie wyrosną. Na próbę jednego roku miałem w piwnicy takiej typowej na ziemniaki i warzywa. Temperatura powyżej 0 ale przy dużej wilgotności wszystko zgniło.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Januszu to tylko trzy kłącza, kupione z chciejstwa, w miejscu, na którym Ty się zawiodłeś Pewnie Bozia pokarała
Sianie nasionek zostało przewidziane na pierwsze dni lutego (kalendarz biodynamiczny. Doniczki wyszorowane, ziemia kupiona. Pełna gotowość
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Potencjalne piękne odmiany :
Z tego, co wyczytałam, to wysiewacie najpierw na wilgotną watę. Na stronce o wysiewaniu i uprawie cann zalecają moczenie w wodzie, ale to chyba zbędne?
Z tego, co wyczytałam, to wysiewacie najpierw na wilgotną watę. Na stronce o wysiewaniu i uprawie cann zalecają moczenie w wodzie, ale to chyba zbędne?
- drozd
Helenko.
...to pełna gotowość do nowej przygody. Ważne to,że jak coś się zaczyna robić to dobrze a sukces murowany czego Ci życzę bardzo szczerze.
Dyshio
...napracowałaś się ścierając tyle nasion. Wiem, nie jest to takie łatwe.
Każdy ma swoje sposoby wysiewu. Ja zawsze sieję bezpośrednio do ziemi. Ma to swoje plusy i minusy. Plus, ...kiełkujące nasionko nie jest naruszane a szczególnie kiełek nie jest narażony na uszkodzenie podczas sadzenia w doniczki.
Minus.. nie wszystkie nasiona wschodzą i ziemia nie jest w pełni wykorzystana a i zajmuje miejsce.
Jeżeli ktoś zdecyduje się na kiełkowanie nasion na wacie to sadzić podkiełkowane nasiona do ziemi z jak najmniejszym kiełkiem.
...to pełna gotowość do nowej przygody. Ważne to,że jak coś się zaczyna robić to dobrze a sukces murowany czego Ci życzę bardzo szczerze.
Dyshio
...napracowałaś się ścierając tyle nasion. Wiem, nie jest to takie łatwe.
Każdy ma swoje sposoby wysiewu. Ja zawsze sieję bezpośrednio do ziemi. Ma to swoje plusy i minusy. Plus, ...kiełkujące nasionko nie jest naruszane a szczególnie kiełek nie jest narażony na uszkodzenie podczas sadzenia w doniczki.
Minus.. nie wszystkie nasiona wschodzą i ziemia nie jest w pełni wykorzystana a i zajmuje miejsce.
Jeżeli ktoś zdecyduje się na kiełkowanie nasion na wacie to sadzić podkiełkowane nasiona do ziemi z jak najmniejszym kiełkiem.
- Helios
Super Dyshio, że pokazałaś jak wygląda to ścieranie nasionek. Faktycznie wymaga to sporo pracy, to są prawie wypiłowane otwory w otoczce nasionka. Nie sądziłam, że ta otoczka jest taka gruba
Nie ma wyjścia, jest to "męska robota". To się M zdziwi
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- drozd
Helenko. Bez środka uspakajającego to pewnie się nie zgodzi chyba,że masz jakieś inne pewniejsze argumenty
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hym, moje canny zostawiłem u babci na zimę, w chłodnym pomieszczeniu, ale nie zasypałem ich ziemią.
Leżą "tak o" same w skrzynce
Nic im nie będzie? Jutro pojadę zobaczyć do babci i wstąpię do moich cann
Zastanawiam się, czy ich czasem nie zrosić wodą..
Dostałem też 50 nasionek cann i niedługo biorę się za siew
Leżą "tak o" same w skrzynce
Nic im nie będzie? Jutro pojadę zobaczyć do babci i wstąpię do moich cann
Zastanawiam się, czy ich czasem nie zrosić wodą..
Dostałem też 50 nasionek cann i niedługo biorę się za siew
A ja zebrałam nasionek kilka i je zgubiłam i nie poeksperymentuję
- milkicja
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
A moje całą zimę stały w ziemi na korytarzu i już zaczęły wypuszczać liście. Nie wszystkie. Mam nadzieje ze nie za wcześnie sie wyrwały.
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Ja przytarlam część nasionek te bardziej odmianowe i część moich ale niektóre to chyba młotkiem a nie pilniczkiem takie twarde...
- Helios
Czyli jak by nie patrzeć, piłowanie to męska rzecz
W pomieszczeniu, w którym przechowuję kanny (3 odmianowe, pozostałe nie) temperatura nie przekracza 10 st., myślę, że powinno być dobrze.
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3