Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

Moja roślinka już jest całkiem łysa - jak u Was się trzymają (może ja coś źle zrobiłam, że się nie utrzymała)? Jeszcze ponowie pytanie - czy wszystkie liście jej odrosną po zimie i będzie taka jak przed?:)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Moja jest prawie łysa (na dwóch pędach ma jeszcze zielone czuprynki). Aczkolwiek nie do końca wiem, czy to wina zimy czy może jednak bardziej inwazji przędziorków.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

Moja na początku zimy przeżyła atak przędziorków i potem zaczęła gubić liście;/ więc też do końca nie wiem co było tego przyczyną i czy wypuści nowe na miejsce zgubionych (mam nadzieję, że tak bo taki badyl nie wygląda ładnie);/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam
ja mam sadzonkę od jakiś 3 lat, wygląda tak jak wyglądała tylko do góry się wydłużyła wcześniej była na oknie północnym, parę miesięcy temu przeniosłam na południowe i wypuszcza nowe listki, a jeszcze na początku była na zachodnim :roll:
a pytanie brzmi ... czy jak ją obetnę to czy jej nic nie będzie, a i kiedy ją przesadzić bo ma już starą ziemie :?: :?:
bardzo zależy mi na tej roślinie, bo miałam 3 sztuki a została jedna :cry:
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

odnośnie przesadzania to ja moją przesadzałam z miesiąc temu i nic jej nie jest:) a co do przycinania to ja niestety nie mam jeszcze doświadczenia.. może, jeśli nie ma konieczności obcinania jej teraz, poczekaj do wiosny? Wtedy zapewne lepsze warunki na zagojenie się przycięcia i odrastanie boczne.
Trzymam kciuki za roślinkę, ale jak już 3 lata dałaś radę, to myślę, że będzie dobrze.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p

Post »

ok spróbuję pokombinować na wiosnę, ale z tym przycinaniem to nie wiem, trochę się boję ale badyl z niej jest :roll:
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

no domyślam się, z mojej młodszej też już w miarę dorodny badyl (a jest młodsza od Twojej), ale jeszcze chcę poczekać.. na forum jest dużo przykładów na to, że przycięcie nie wpływa negatywnie na roślinkę. Poproszę o zademonstrowanie roślinki po przycięciu, to może i ja się wcześniej na ten zabieg skuszę:)
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p

Post »

widziałam gdzieś tam że ktoś obcinał, ale miał ich dużo :!: tak na jednej to się boję eksperymentować ale będzie trzeba bo za długa, ale jak będę obcinać to umieszczę zdjęcia :)
daszka
100p
100p
Od: 6 lis 2011, o 10:47

Post »

Witam, jedno moje adenium chyba znowu zakwitnie, ma ładne pąki kwiatowe.

Obrazek

Nasionka które kupowałam 9 i 28 sierpnia 2011 wystartowały wszystkie i mają sie dobrze. 5 listopada skracałam czybki i tak teraz wyglądą. Nie wszystkie są jednakowe ale trzymaja sie dzielnie. Zdjęcia robione są dzisiaj. Ponieważ przygoda z adenium jest od ubiegłego roku jestem ciekawa Waszej oceny. Pozdrawiam.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p

Post »

zakwitnie zakwitnie ;:138 moje gratulacje,
a tak poza tym to całkiem sporo tego masz :shock:
a tak wygląda moja róża:
Obrazek
i jakbym obcięła dzisiaj przy jedynce to będzie dalej rósł ??
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

"daszka" - sadzonki super się prezentują, bardzo ładne grubaski ;:63 ;:63 ;:63 .
Ja kwiatów na moich "własnych" sadzonkach w tym roku nie oczekuję, liczę że po powtórnym przycięciu "zbudują" ładne, kształtne, rozkrzewione korony, a na kwiatuszki to poczekam cierpliwie do następnego sezonu

"viedzma", 'ryska' - na temat opieki nad sadzonkami Adenium pisałem - tutaj -. Ponieważ sam trochę eksperymentuję ze swoimi sadzonkami - są to moje pierwsze otrzymane z mojego siewu rośliny - dlatego nie podpowiadam czy przyciąć teraz czy później, zbyt krótkie mam doświadczenie na ten temat. Z moimi roślinami postępuję zgodnie z tym co wyczytałem na podanych w poście stronach. Moja wiedza jest bardziej teoretyczna niż praktyczna, może z czasem oczywiście jak będę wysiewał zdobędę więcej praktycznego doświadczenia o opiece nad tymi roślinami. póki co, każdy po przeczytaniu informacji o uprawie roślin wyszukanych w sieci, musi zdecydować sam, jak ma się opiekować swoją rośliną.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Witam,
o to kilka moich, nie chce dublować postów. Więc tu kilka wstawię a resztę w swoim wątku o kaktusach ;)

dziś robiłem cięcia adenium, 4 oszczędziłem, może będą kwitnąć. Niestety aparacik mi się rozładował i część zdjęć jest bez makro

Pierwsze cięcie wykonane 28.01 a dziś róża wygląda tak
Obrazek Obrazek

a to już fotorelacja z dzisiaj
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

daszka gratuluje okazów:) mam nadzieję, że u moje róży też się kiedyś doczekam.. zaczyna coraz dłużej świecić nam słonko.. oby tak dalej:)
Akwelan_2009 dziękuję za skierowanie w odpowiednie miejsce:)
iguanax ładne sadzonki.. poproszę tez o zdjęcia jak roślinki zaczną się rozkrzewiać, bo ja również zastanawiam się nad przycięciem.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”