Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
cd. roboczo - rolad
z seremi ananasem oraz masą makową (kupna 900g)
Są już ozdobione, ale nie chciało mi się robić zdjęć , może jak pokroje kiedyś na talerz.
Pozdrawiam
z seremi ananasem oraz masą makową (kupna 900g)
Są już ozdobione, ale nie chciało mi się robić zdjęć , może jak pokroje kiedyś na talerz.
Pozdrawiam
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Upiekłam dzisiaj według Twojego przepisu , jest przepysznaFIGA pisze:Rolada Jabłkowa ( makowa, serowa... )
5-6 dużych jabłek zcieramy na tartce o dużych oczkach .
Dodajemy cukru, cynamonu, bakalie ... kto co lubi .
Wyrabiamy biszkopta :
4 jajka
1/2 szk. cukru
3/4 szk. mąki
1 płaska łyżeczka proszku
Całe jajka ucieram z cukrem na bardzo puszystą masę > dodaję mąkę z proszkiem i mieszam wszystko łyżką .
Na taką metalową półkę jak jest w piekarniku ( taka do pieczenia ciastek) rozkładam papier > wykładam najpierw jabłka > później wylewam ciasto równam i wstawiam do piekarnika na 30 min tem 180*
Po upieczeniu przykrywam ściereczką, deską i przewracam .
Zdejmuję blachę , papier i jabłka mam na wierzchu.
Delikatnie naciągam ściereczką zwijam roladę i tak pozostawiam do ostygnięcia .
Można polać polewą, lub lukrem .
Dziś była wersja z serem.
1/2 kg sera białego
3 jajak
1/2 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
100 g masła
bakalie
Banalnie prosta > niesamowicie pyszna > robi się błyskawicznie i w mgnieniu oka znika :P
Smacznego :P
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Cieszę się że roladowe smaki zagościły na Waszych stołach :P
Dziękuję za przepis, jabłkową już robiłam, a dzisiaj przymierzam się do serowej, ale ...
nie bardzo wiem do czego ten budyń, bo przecież nie ma płynu tylko ser.
nie bardzo wiem do czego ten budyń, bo przecież nie ma płynu tylko ser.
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Ja robiłam z budyniem i wychodzi dobrze, ale jak chcesz bez budyniu to możesz zrobić bez > może też wyjdzie i nie będzie się rozpadać
Budyń= mąka ziemniaczana, czyli "sklejacz". Dzięki, nie pomyślałam (chyba zapadnę się pod ziemię )FIGA pisze: może też wyjdzie i nie będzie się rozpadać
Zrobiłam roladę jabłkową,ale nie z musu jabłkowego tylko pokroiłam jabłka na większe kawałki ,obsypałam cukrem i cynamonem i zalałam ciastem.Ciasto smakowało jak ,,zwijana szarlotka,,Pycha.Smak babcinej szarlotki
Fajny pomysł z tymi jabłkami w kawałki pokrojonymi - niczym strudel
póki co upiekłam tradycyjną szarlotkę, ale chodzi za mną ta rolada serowa w czekoladowym cieście,
to za 2 tygodnie, bo w tygodniu przecież mamy "tłusty czwartek " i będą faworki
Macie wypróbowane przepisy
póki co upiekłam tradycyjną szarlotkę, ale chodzi za mną ta rolada serowa w czekoladowym cieście,
to za 2 tygodnie, bo w tygodniu przecież mamy "tłusty czwartek " i będą faworki
Macie wypróbowane przepisy
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re:
podnoszę przepis Buni, bo dziś może się Wam przydaćbunia pisze:Z uwagi na to, że trwa jeszcze karnawał - zapraszam na faworki
Przepis jest bardzo prosty:
Przesiać 3 szklanki mąki, dodać z 5 łyżek gęstej śmietany - zależy jaka mąka, 4 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru pudru(można nawet go pominąć), 1 łyżkę spirytusu - ja z powodu jego braku dodałam dobrą łyżkę octu - czubatą :P :P Wszystko zagnieść, zrobić kulę, którą wybijać wałkiem. Ja to robiłam ze 3minuty, można dłużej - zależy ile ma się siły i potrzeby wyżycia z wałkiem :P :P . Potem ciasto trzeba podzielić na 4 części i każdą kolejno wałkować na cienkie placki. Im cieńsze tym faworki są bardziej "mgiełkowate" rozpływające się w buzi :P No a potem to wiadomo - pociąć na podłużne paski, w środku nacięcie i przekładać przez tą dziurkę na drugą stronę. Smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu - ja na oleju. Gdy podpłyną zrumienione do góry - przewracać na drugą stronę. Wyjmować i osączone z tłuszczu posypywać cukrem pudrem.
Jest to sprawdzony przepis, robię je od kilku lat - zawsze 2 razy w czasie karnawału.
Smacznego!!!!
i lecę brać się do roboty
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Zainpirowały mnie te rolady .. pewnie jabłkową na pierwszy ogień wypróbuję
Tort Pavlowej czyli najlepszy deser świata.
do zrobienia bezy potrzebne są:
4 białka
250 g cukru pudru
2 łyżki maki kukurydzianej - dzięki temu beza będzie miękka i ciągliwa w środku natomiast na wierzchu krucha i sucha.
1 łyżka octu (ja używam jabłkowego - grunt żeby był delikatny)
+ śmietana kremówka albo lepiej dwie, oraz owoce sezonowe (ja użyłam truskawek, jagód i brzoskwiń, obecnie pojawiły się maliny które są najbardziej wypaśne i pasujące)
4 białka
250 g cukru pudru
2 łyżki maki kukurydzianej - dzięki temu beza będzie miękka i ciągliwa w środku natomiast na wierzchu krucha i sucha.
+ śmietana kremówka albo lepiej dwie, oraz owoce sezonowe (ja użyłam truskawek, jagód i brzoskwiń, obecnie pojawiły się maliny które są najbardziej wypaśne i pasujące)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2012, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grzybowysklep pisze:Tort Pavlowej czyli najlepszy deser świata.
4 białka
250 g cukru pudru
dzięki za ciekawy przepis, muszę go wypróbować
Biurowiec Warszawa - Nowy Sezam
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Szukałam inspiracji na ciacho i... znalazłam!!!.... roladka, dzisiaj serowa!! Mniam..., czuję, że na jednej się nie skończy
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Taką roladę robiłam z makiem gotowym z puszki.Pyszna wyszła i teraz mam w spiżarce zawsze słoik jabłek prazonych i puszkę maku w razie niespodziewanych gości,bo ciacho robi sie błyskawicznie i nawet nie trzeba czekać aż wystygnie.Można podawać na ciepło.
Dziś zrobiłam GÓRNIKA BEZ JAJ z masą piernikową i krawaty z ciasta francuskiego z powidłami z czarnej porzeczki.
Dziś zrobiłam GÓRNIKA BEZ JAJ z masą piernikową i krawaty z ciasta francuskiego z powidłami z czarnej porzeczki.