![poklon ;:180](./images/smiles/notworthy.gif)
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
Upiekłam dzisiaj według Twojego przepisu , jest przepysznaFIGA pisze:Rolada Jabłkowa ( makowa, serowa... )
5-6 dużych jabłek zcieramy na tartce o dużych oczkach .
Dodajemy cukru, cynamonu, bakalie ... kto co lubi .
Wyrabiamy biszkopta :
4 jajka
1/2 szk. cukru
3/4 szk. mąki
1 płaska łyżeczka proszku
Całe jajka ucieram z cukrem na bardzo puszystą masę > dodaję mąkę z proszkiem i mieszam wszystko łyżką .
Na taką metalową półkę jak jest w piekarniku ( taka do pieczenia ciastek) rozkładam papier > wykładam najpierw jabłka > później wylewam ciasto równam i wstawiam do piekarnika na 30 min tem 180*
Po upieczeniu przykrywam ściereczką, deską i przewracam .
Zdejmuję blachę , papier i jabłka mam na wierzchu.
Delikatnie naciągam ściereczką zwijam roladę i tak pozostawiam do ostygnięcia .
Można polać polewą, lub lukrem .
Dziś była wersja z serem.
1/2 kg sera białego
3 jajak
1/2 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
100 g masła
bakalie
Banalnie prosta > niesamowicie pyszna > robi się błyskawicznie i w mgnieniu oka znika :P
Smacznego :P
FIGA pisze: może też wyjdzie i nie będzie się rozpadać
podnoszę przepis Buni, bo dziś może się Wam przydaćbunia pisze:Z uwagi na to, że trwa jeszcze karnawał - zapraszam na faworki![]()
![]()
![]()
![]()
Przepis jest bardzo prosty:
Przesiać 3 szklanki mąki, dodać z 5 łyżek gęstej śmietany - zależy jaka mąka, 4 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę cukru pudru(można nawet go pominąć), 1 łyżkę spirytusu - ja z powodu jego braku dodałam dobrą łyżkę octu - czubatą :P :P Wszystko zagnieść, zrobić kulę, którą wybijać wałkiem. Ja to robiłam ze 3minuty, można dłużej - zależy ile ma się siły i potrzeby wyżycia z wałkiem :P :P . Potem ciasto trzeba podzielić na 4 części i każdą kolejno wałkować na cienkie placki. Im cieńsze tym faworki są bardziej "mgiełkowate"rozpływające się w buzi :P No a potem to wiadomo - pociąć na podłużne paski, w środku nacięcie i przekładać przez tą dziurkę na drugą stronę. Smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu - ja na oleju. Gdy podpłyną zrumienione do góry - przewracać na drugą stronę. Wyjmować i osączone z tłuszczu posypywać cukrem pudrem.
Jest to sprawdzony przepis, robię je od kilku lat - zawsze 2 razy w czasie karnawału.
Smacznego!!!!
Grzybowysklep pisze:Tort Pavlowej czyli najlepszy deser świata.
do zrobienia bezy potrzebne są:
4 białka
250 g cukru pudru
2 łyżki maki kukurydzianej - dzięki temu beza będzie miękka i ciągliwa w środku natomiast na wierzchu krucha i sucha.
1 łyżka octu (ja używam jabłkowego - grunt żeby był delikatny)
+ śmietana kremówka albo lepiej dwie, oraz owoce sezonowe (ja użyłam truskawek, jagód i brzoskwiń, obecnie pojawiły się maliny które są najbardziej wypaśne i pasujące)