Hippeastrum cz.3
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 lut 2011, o 21:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.3
Mój Lew miał aż 5 kwiatów... ale tylko jedną łodygę. Cebulka raczej z mniejszych. Teraz kwitnie mi Carmen, ma dwa kwiaty ale za to dwie łodygi. Wieczorem wrzucę fotkę.
Zastanawiam się nad jednym, wszystkie moje cebulki najpierw wypuszczały liście, dopiero jak miały kilkanaście cm pojawiały się łodygi. W czasie kwitnienia liście są już wielkie. A tu na wielu zdjęciach widzę kwitnące okazy bez żadnego listka... ciekawe od czego to zależy, bo raczej nie od odmiany.
Zastanawiam się nad jednym, wszystkie moje cebulki najpierw wypuszczały liście, dopiero jak miały kilkanaście cm pojawiały się łodygi. W czasie kwitnienia liście są już wielkie. A tu na wielu zdjęciach widzę kwitnące okazy bez żadnego listka... ciekawe od czego to zależy, bo raczej nie od odmiany.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
Oj pokażę pokażę, ale biedactwo jeszcze do końca nie uschłonusia pisze:Witaj Sylvi![]()
Fajnie,że jest ktoś nowy hipkowo zakręcony![]()
Co do odpowiedzi na Twoje pytanie czy dwa czy więcej kwiatów na pędzie to zależy jaka to odmiana.
Musiałabyś pokazać foto kwitnącego.Pewne odmiany mają tylko dwa kwiaty,jednak większość z nich przy odpowiednio odżywionej cebuli będzie miał 4 kwiaty.

- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możesz obciąć te liście.A czy te które wsadzasz już do doniczek z
powrotem miały okres spoczynku 2-3 m-ce w ciemnym chłodnym miejscu?To jest ważne aby ponownie zakwitły.
Chodzi mi o zdjęcie kwiatu tej odmiany a nie suchej cebuli,bo tylko po kwiecie poznać można co to za odmiana.
powrotem miały okres spoczynku 2-3 m-ce w ciemnym chłodnym miejscu?To jest ważne aby ponownie zakwitły.

Chodzi mi o zdjęcie kwiatu tej odmiany a nie suchej cebuli,bo tylko po kwiecie poznać można co to za odmiana.

-
- 1000p
wiem ,że chodzi Ci o kwiaty
hi hi, ale właśnie mam problem z niechcącymi uschnąć liśćmi, jednak pójdę za Twoją radą, jeszcze dziś je ciachnę i wsadzę do nowej ziemi, a potem na parapet. Za jakieś 5-6 TYGODNI BĘDZIE KWIAT
Co do okresu spoczynku to i owszem, miały, Tylko, że ja zostawiam je w doniczkach i zasuszam, a dopiero jak wysadzam na nowo to zmieniam im ziemię i obrywam korzenie( ale nie całkiem
). nie wiem czy dobrze robię, ale co roku mi kwitły.

Co do okresu spoczynku to i owszem, miały, Tylko, że ja zostawiam je w doniczkach i zasuszam, a dopiero jak wysadzam na nowo to zmieniam im ziemię i obrywam korzenie( ale nie całkiem

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Czy ten biały zawsze ma tyle płatków, czy to jakaś chwilowa sytuacja?
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Wszystkie piękne, ale biały po prostu cudny.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Na czas robienia fotek zestawiłam je na podłogę ,gdyż stojąc na parapecie zdjęcie nie udałoby się.
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:

Pokażcie proszę jak podpieracie, czy związujecie swoje hipeastrum, aby się nie ułamało

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Dora 1964 ? przyłączam się do pytania Tralaluszego ? czy ten Twój biały kolega zawsze ma czterokrotne kwiaty? Bo jest to pierwszy przypadek, o którym słyszę, żeby roślina jednoliścienna miała kwiaty czterokrotne zamiast trzykrotnych...
U mnie dwie z cebul po spoczynku i zasadzeniu mają jak na razie tylko bujne listowie, trzecia (Pasadena) oprócz listowia właśnie także wypuściła pączek kwiatowy (w zeszłym roku kwitła dwoma kwiatostanami, każdy po SZEŚĆ kwiatów ? więc jestem ciekaw, ile będzie w tym roku), a czwarta zgniła i w zeszłą sobotę musiałem ją zastąpić inną (oczywiście pojechałem do ogrodniczego tylko po nową zwartnicę, a wróciłem z powojnikiem, tygrysówkami i cantedeskiami
)
Pozdrawiam!
LOKI
U mnie dwie z cebul po spoczynku i zasadzeniu mają jak na razie tylko bujne listowie, trzecia (Pasadena) oprócz listowia właśnie także wypuściła pączek kwiatowy (w zeszłym roku kwitła dwoma kwiatostanami, każdy po SZEŚĆ kwiatów ? więc jestem ciekaw, ile będzie w tym roku), a czwarta zgniła i w zeszłą sobotę musiałem ją zastąpić inną (oczywiście pojechałem do ogrodniczego tylko po nową zwartnicę, a wróciłem z powojnikiem, tygrysówkami i cantedeskiami

Pozdrawiam!
LOKI
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam - jestem po raz pierwszy w tym wątku, chociaż "amarylisy" miewam już od dawna 
Moje tegoroczne kwitnienia - niestety nie znam nazw odmian:

Moje tegoroczne kwitnienia - niestety nie znam nazw odmian:

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
-
- 1000p
Ależ piękności
, zaczynam żałować, że tak długo zwlekałam z wysadzeniem moich. I tyle kwiatów, dlaczego mój ma tylko dwa??? Może w tym roku będzie więcej...
Dora Twoje też same cudo, a co do podpórek to czytałam, że trzeba je często obracać, bo po prostu lubią się tak wyginać

Dora Twoje też same cudo, a co do podpórek to czytałam, że trzeba je często obracać, bo po prostu lubią się tak wyginać

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Witajcie-u mnie też kolejne kwitnienia
Carmen

Cybister Chico

Gervase

President Johnson

Red Nymph

Cybister "Rosado"

Sweet Nymph

Lesioc- ten ostatni przypomina mi troszkę Calimero
Czy aparat oddaje kolor płatków?