Staw kąpielowy
Re: Staw kąpielowy
Witam serdecznie!
Jestem nowa na forum i szczerze mówiąc kompletnie zielona jeśli chodzi o stawy kąpielowe. Razem z mężem chcielibyśmy mieć takie cudo, ale nie wiemy czy w warunkach jakie panują na naszej działce będzie to możliwe. Kupiliśmy działeczkę o pow. prawie 3800 m2 i o wymiarach 30x126. Mniej więcej 60m od granicy planujemy postawić dom. Z tyłu chcielibyśmy zrobić staw. Problem polega na tym, że działka jest zalesiona sosenkami i szczerze mówiąc zależy nam na pozostawienie jak największej ich ilości. Podłoże to piaseczek. Czy da się coś na tym stworzyć, mamy jakąś szansę zrealizowania marzeń? Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam
Jestem nowa na forum i szczerze mówiąc kompletnie zielona jeśli chodzi o stawy kąpielowe. Razem z mężem chcielibyśmy mieć takie cudo, ale nie wiemy czy w warunkach jakie panują na naszej działce będzie to możliwe. Kupiliśmy działeczkę o pow. prawie 3800 m2 i o wymiarach 30x126. Mniej więcej 60m od granicy planujemy postawić dom. Z tyłu chcielibyśmy zrobić staw. Problem polega na tym, że działka jest zalesiona sosenkami i szczerze mówiąc zależy nam na pozostawienie jak największej ich ilości. Podłoże to piaseczek. Czy da się coś na tym stworzyć, mamy jakąś szansę zrealizowania marzeń? Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam
Ja do budowy stawu musiałam wyciąć kilka małych sosenek, najlepiej umów się z jakąś firmą i niech Ci jasno określą czy można tam coś zrobić czy nie, ja od tego zaczełam. Masz warunki zabudowy na ten teren?
Witam ponownie!
To nie jest kilka małych sosenek, to jest sosnowy lasek-piękne sosenki, około 12-15 metrów wysokości. Aby móc postawić dom wycięliśmy około 1,5 tys m2. Każde drzewko było dokładnie obejrzane i własnoręcznie wycięte. Chciałam mieć pewność, że nikt się nie rozpędzi. Mam wszystkie pozwolenia-również na wycinkę. Zadając pytanie o staw myślałam głównie o tym czy np. spadające igły nie będą przeszkadzały wodzie, czy drzewa mogą przesłaniać słoneczko itd.... Dziękuję jednak za szybką odpowiedź.
To nie jest kilka małych sosenek, to jest sosnowy lasek-piękne sosenki, około 12-15 metrów wysokości. Aby móc postawić dom wycięliśmy około 1,5 tys m2. Każde drzewko było dokładnie obejrzane i własnoręcznie wycięte. Chciałam mieć pewność, że nikt się nie rozpędzi. Mam wszystkie pozwolenia-również na wycinkę. Zadając pytanie o staw myślałam głównie o tym czy np. spadające igły nie będą przeszkadzały wodzie, czy drzewa mogą przesłaniać słoneczko itd.... Dziękuję jednak za szybką odpowiedź.
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
no niestety igły bardzo psuja wodę i trudno z nimi walczyć bo nawet przez siatki zabezpieczające przelatują no i spadają te cholery przez cały rok nie tak jak liściaste które łatwo kontrolowaćSylviS pisze:Witam ponownie!
Zadając pytanie o staw myślałam głównie o tym czy np. spadające igły nie będą przeszkadzały wodzie, czy drzewa mogą przesłaniać słoneczko itd.... Dziękuję jednak za szybką odpowiedź.
mi sypie się świerk to jeszcze gorsze od sosny
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Tak właśnie myślałam
Może gdy troszkę zwiększę odległość od drzew...
Tak jak wspomniałam chciałabym pozostawić jak najwięcej drzew, więc jak radzicie jaką powierzchnię minimalną może mieć mój stawek? Widzę tu wielu specjalistów więc mam nadzieję, że tutaj znajdę odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam
Może gdy troszkę zwiększę odległość od drzew...
Tak jak wspomniałam chciałabym pozostawić jak najwięcej drzew, więc jak radzicie jaką powierzchnię minimalną może mieć mój stawek? Widzę tu wielu specjalistów więc mam nadzieję, że tutaj znajdę odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 sty 2012, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Staw kąpielowy - strumyk - filtry - pionowe brzegi - POMOCY
Widzę że problemów będzie więcej z takim stawem. A jaką mam jeszcze alternatywę dla filtrów Oase?
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Filtry można zrobić samodzielnie, nie jest to aż tak trudne i na pewno mniej kosztowne.
Ważne jest aby w takim stawie nie było żadnych ryb i odpowiedniej wielkości strefy regeneracyjne z odpowiednio dobranymi roślinami.
Ten strumyk to też bardzo dobra metoda na oczyszczanie i może zastąpić filtry.
Ważne jest aby w takim stawie nie było żadnych ryb i odpowiedniej wielkości strefy regeneracyjne z odpowiednio dobranymi roślinami.
Ten strumyk to też bardzo dobra metoda na oczyszczanie i może zastąpić filtry.
Pozdrawiam Arek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 sie 2012, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu,czy mogłabyś podać koszty i namiary na firmę, która wykonywała staw? Jestem zachwycona efektami. Dziękuję
Witam!
Wątek troszeczkę podupadł więc go trochę odświeżę.
Udało mi się w doprowadzić budowę stawiku do końca. Koniec to pewnie zbyt mocne słowo bo roboty jest jeszcze dużo ale powiedzmy, że można już się z wami podzielić tym co wyszło. Założenia zasadniczo nie uległy zmianie w stosunku do planów jakie przedstawiałem w tym wątku na stronie 5 i osobiście jestem bardzo szczęśliwy, że wychodząc na taras mam taki a nie inny widok. Trochę to wszystko trwało z różnych względów ale myślę, że w przyszłym roku będę mógł się nim cieszyć cały sezon bo w tym kąpałem się zaledwie kilka razy.
Stan na dzień 16.06.2011
Stan na dzień 02.06.2012 ? po rocznej przerwie z powodu braku kasy na kontynuację robót.
Stan na dzień 11.07.2012 ? wtedy myślałem, że już będę się kąpał ale?
? niestety zeszła woda. Sam bałem się brać za układanie folii bo to przecież to najważniejszy element i wolałem żeby to zrobili profesjonaliści. Strasznie może się człowiek pomylić licząc na to, że jak wynajmie firmę to zjawią się fachowcy. Ciężko było zmusić ich do przyjechania i zaklejenia nieszczelności które i tak musiałem sam odnaleźć. Szkoda słów i w sumie skończył się sezon kąpielowy. W tym czasie machnąłem taras.
Stan na dzień 31.09.2012 ? oczekiwanie na naprawę izolacji, rośliny średnio to zniosły a woda pięknie się zazieleniła.
Stan na dzień 21.10.2012 ? naprawione i zalane, niestety już po sezonie
Gdyby kogoś interesowały jakieś szczegóły to chętnie się nimi podzielę
Wątek troszeczkę podupadł więc go trochę odświeżę.
Udało mi się w doprowadzić budowę stawiku do końca. Koniec to pewnie zbyt mocne słowo bo roboty jest jeszcze dużo ale powiedzmy, że można już się z wami podzielić tym co wyszło. Założenia zasadniczo nie uległy zmianie w stosunku do planów jakie przedstawiałem w tym wątku na stronie 5 i osobiście jestem bardzo szczęśliwy, że wychodząc na taras mam taki a nie inny widok. Trochę to wszystko trwało z różnych względów ale myślę, że w przyszłym roku będę mógł się nim cieszyć cały sezon bo w tym kąpałem się zaledwie kilka razy.
Stan na dzień 16.06.2011
Stan na dzień 02.06.2012 ? po rocznej przerwie z powodu braku kasy na kontynuację robót.
Stan na dzień 11.07.2012 ? wtedy myślałem, że już będę się kąpał ale?
? niestety zeszła woda. Sam bałem się brać za układanie folii bo to przecież to najważniejszy element i wolałem żeby to zrobili profesjonaliści. Strasznie może się człowiek pomylić licząc na to, że jak wynajmie firmę to zjawią się fachowcy. Ciężko było zmusić ich do przyjechania i zaklejenia nieszczelności które i tak musiałem sam odnaleźć. Szkoda słów i w sumie skończył się sezon kąpielowy. W tym czasie machnąłem taras.
Stan na dzień 31.09.2012 ? oczekiwanie na naprawę izolacji, rośliny średnio to zniosły a woda pięknie się zazieleniła.
Stan na dzień 21.10.2012 ? naprawione i zalane, niestety już po sezonie
Gdyby kogoś interesowały jakieś szczegóły to chętnie się nimi podzielę
Witam wszystkich użytkowników. Przestudiowałem watek i bardzo dużo cennej wiedzy zażyłem dziękuje. Mam prośbę do wszystkich siedzących w temacie o pomoc w przygotowaniu planu stawu kąpielowego o pow. 200 metrów kwadratowych. Proszę o wszelka pomoc jestem na etapie pierwszego kroku który jak wiecie jest najtrudniejszy. Interesuje mnie wszelka pomoc gotowe projekty namiary na projektantów. Może ma ktoś projekt którego sam nie jest w stanie wykorzystać. Działkę mam bardzo dużą jest na niej już jeden naturalny staw ale z rybami. Niski poziom wód gruntowych 1m i glina do gł 2m. województwo małopolskie. Najchętniej jakiś gotowy sprawdzony projekt lub jakieś linki przynajmniej żeby obejrzeć. Chciałbym sam go wybudować dla tego potrzebuje dokładnego planu mam ciężki sprzęt i ekipę i kilkadziesiąt ton kamieni ze Skawy to trzeba wykorzystać.
-
- 50p
- Od: 12 lut 2012, o 20:54
- Kontakt:
http://www.youtube.com/watch?v=AB8d4fYRdpA
http://www.youtube.com/watch?v=jHHdBmfeN9s
Przesyłam przydatne linki. Czy o takim stawie myślisz?
Powodzenia
http://www.youtube.com/watch?v=jHHdBmfeN9s
Przesyłam przydatne linki. Czy o takim stawie myślisz?
Powodzenia
jeśli chodzi o filtrowanie wody to można posłużyć się do tego przede wszystkim odpowiednimi roślinami wodnymi, ale także filtrami. Ja również polecam filtry Oase, ponieważ po pierwsze sprawiają, że woda jest przejrzyście czysta a po drugie pobierają one niewielką ilość energii.
regulamin
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lis 2013, o 18:02
- Kontakt:
Mnie strasznie ciekawi jak ta forma przetrwałą zimę 2012-2013???
Nie było problemów z folią???
Nie było problemów z folią???